Güncelleme Tarihi:
İşte uzmanlardan yazı iyi değerlendirme tüyoları:
Yurtdışına gidin: Özellikle yabancı dil eksiğiniz varsa dil okulları ideal. Hatta gelecekte yurtdışında eğitiminizi tamamlamak istiyorsanız gitmeyi düşündüğünüz üniversitenin yaz okulu ideal bir seçim olabilir. Ama ekonomik sıkıntısı olanlar için çeşitli kamplar var. Değişik ülke ve kültürlerden bir araya gelen gönüllülerle birlikte kamu yararına projelerde, günde ortalama 5-6 saat gönüllü çalışarak, bunun karşılığında konaklama ve yemek için herhangi bir ücret ödemeden 2-3 hafta kamp yapabilirsiniz. Her yıl dünya genelinde 80’i aşkın ülkede yaklaşık 4 bin gönüllü çalışma kampı düzenleniyor. Kamplar genellikle 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında yapılıyor. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nda yapılan işler genellikle ustalık gerektirmeyen, herkesin yapabileceği türden, beden gücüyle yapılan işlerden oluşuyor. Çevre düzenleme, ağaç dikimi gibi bedensel çalışma kampları olduğu gibi; maket yapımı, sinema, fotoğraf gibi kültür, sanat ve özel ilgi kamplarının yanı sıra yaşlılara bakım, engellilere yardım gibi sosyal içerikli çalışma kampları da bulunuyor.
Üniversite yaz okullarına katılın: Artık birçok üniversite lise öğrencileri için yaz okulları düzenliyor. Burada gelecekte düşündüğünüz alanla ilgili dersler almanız mümkün. Mühendislik düşünüyorsanız o alandan birkaç ders alarak buranın kendinize uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ama bu yaz okullarının fiziki şartlarına dikkat! Özellikle yurtlarda yeterli güvenlik önlemi alınmamış olabilir. Ayrıca buralarda her öğrencinin mutlaka sigorta yapılması gerekiyor. Bunları göz önüne alarak seçiminizi yapın.
Mesleki deneyim yaşayın: Özellikle lise öğrencilerinin seçeceği meslekle ilgili kafaları karışıksa staj çok işe yarayabilir. Seçmeyi düşündüğünüz meslek mensubunun yanında bir ay geçirin. Bunun için o kurumun insan kaynaklarına başvurun. Bu deneyim size hem iş disiplininin ne olduğunu anlamanızı, hem de mesleğin özelliklerini yakından tanımanızı sağlar.
Eğitime devam edin: Kış boyunca zayıf olduğunuz alanlardaki dersleri iyice öğrenmek için yaz mevsimini iyi değerlendirebilirsiniz. Bu dersleri ücretli aldığınız gibi belediyelerin açtığı destek kurslarından yararlanabilirsiniz.
Teknoloji alanında kendinizi geliştirin: Elinizden düşürmediğiniz telefon ya da tableti yazın daha verimli kullanabilirsiniz. Sosyal medyayı doğru ve verimli kullanmayı öğrenin. Blog sayfası ile işe başlayabilirsiniz. Online dünyanın iş hayatına yönelik faydalarını araştırıp, bu alanda kendinizi mutlaka geliştirin.
Sanat, müzik ve sosyal aktiviteye başlayın: Bir müzik aleti çalmayı öğrenin, yeni bir spora ya da resime başlayın. Gelecekte yaşayacağınız kaygı ve strese bu üç alandan birini yaptığınızda çok iyi geldiğini göreceksiniz.
Kitap okuyun: Bir ödev vs. olmadan kitap okumanın keyfine varın. Her gün düzenli olarak birkaç sayfa okumaya başlayın. Plajda, evde, arabada okumayı alışkanlık haline getirin.
Sergi, tiyatro, konser vb. etkinliklere katılın: Yaz aylarında mutlaka birkaç sergi gezin, gezici tiyatroları izleyin, konsere gidin. Bu tür etkinliklere katılmak sosyal yönünüzü geliştirdiği gibi genel kültürünüze büyük katkıda bulunur.