Yayla Türküsü Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Yayla Türküsü Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 17:02

Edebiyatımızda şiir türünde yazılmış olan birçok eser bulunduğunu söylemek mümkündür. Yayla Türküsü isimli eserde edebiyatımızda oldukça fazla bilinmesine rağmen kim tarafından yazıldığı bilinmeyebilir. Yayla Türküsü kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir? Yayla Türküsü ile ilgili tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Yayla Türküsü, Halide Nusret Zorlutuna tarafından yazılmış olan şiir türünde bir eser olarak ifade edilebilir. Halide Nusret Zorlutuna, kadıın yazarların annesi olarak da bilinmekte olan bir şair olarak bilinmektedir. Yayla Türküsü ise şiir türünde bir eser olarak bilinmektedir.

  Yayla Türküsü Şiiri Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Yayla Türküsü şiiri, Halide Nusret Zorlutuna tarafından yazılmış olan bir eser olarak bilinmektedir. Yayla Türküsü şiirinin Halide Nusret Zorlutuna'nın bir eseri olduğu ifade edilebilir. 

 Yayla Türküsü Şiirinin Türü Nedir? 

 Yayla Türküsü isimli şiir içerisinde yer alan yayla betimlemeleri ile pastoral bir şiir türü olarak ifade edilebilir Doğa güzelliklerini anlatan bir şiir olduğu için Yayla Türküsü şiiri pastoral türde yazılmıştır denilebilir. Aynı zamanda ise şiirin son kıtasında yer alan tarihi gerçeklik ise epik şiir türüne örnek olarak verilebilir. Bu durumda Yayla Türküsü isimli şiirin türünün pastoral ve epik olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Yayla Türküsü Şiirinin Konusu 

 Yayla Türküsü isimli şiirde yaylaların güzelliğinden ve yaylaların ne derece önemli olduğundan bahsedilmektedir. Yayla Türküsü şiirinde aynı zamanda yaylanın Türklerin öz vatanı olduğuna dair de vurgu yapılmaktadır. Yayla Türküsü şiiri içerisinde ismi geçen yaylalardan birisi Bingöl yaylası, diğeri ise Erzurum yaylası olarak ifade edilebilir. 

 Yayla Türküsü Şiiri İnceleme 

 Bingöl yaylasında bin renktir bahar,

 O güzel adına kurban yaylalar!

 Bir yudum suyunda bin bir şifa var, 

 Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,

 "Yaylalar içinde Erzurum yayla" 

 Gülüne başka gül uyar mı ola?

 Türküsünü Tanrım duyar mı ola?

 Düşümde gördüğüm bu yar mı ola? 

 Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,

 "Yaylalar içinde Erzurum yayla" 

 Damarında akan Türkün kanıdır.

 Göğsünü kabartan Türkün şanıdır;

 Yayla Türkün canı, öz vatanıdır, 

 Sarmaşır güneşle, öpüşür ayla,

 "Yaylalar içinde Erzurum yayla" 

 Her dize kendi içerisinde uyaklıdır. Her dizenin aaa, bb, ccc, ddd, ee uyak düzeni ile yazıldığını söylemek mümkündür. Yayla Türküsü eseri genel olarak pastoral temalı bir şiir olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda epik özellikler taşıdığını söylemek de mümkün olmaktadır. Yayla Türküsü ahengi kuvvetlendirmek için ses tekrarları ile yazılmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!