Güncelleme Tarihi:
Yenilenen ve modernize edilen yurtlarda, öğrenciler hem yatılılık ruhunu yaşarken, hem de ileride işlerine yarayacak birçok beceriyi edinme şansı yakalıyor. Tarsus Amerikan Koleji (TAC) Müdürü Günseli Yüksel yatılılığın akademik başarı açısından önemli olduğunu altını çiziyor. Yüksel, “Etüt saati, spor ve sanat etkinlikleri, toplum hizmetleri gibi etkinliklerin planlı şekilde yapılmasını sağlayan yatılılık, akademik başarı açısından da avantaj sağlıyor” diyor. TAC, bölgenin tek yatılı özel okulu olma özelliğini taşıyor. TAC’ın genişleyen kampüsünde inşa edilen yeni binada, Türkiye’nin modern ve donanımlı öğrenci yurtlarından biri hizmet veriyor. Okulda yatılılık koşullarının güçlenmesiyle çevre şehirlerden gelenlerin sayısı hızla artıyor. 74’ü kız, 74’ü erkek toplam 148 öğrenci kapasiteli yurtta, 26 farklı ilden yatılı öğrenci kalıyor. Farklı şehirlerden ve kültürlerden gelen öğrenciler, TAC yatakhanesinde adeta bir Türkiye mozaiği oluşturuyor.
“Eğitim için tersine göç yaşanıyor”
Sağlık ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Binnur Karademir, kaliteli eğitimlerin artık İstanbul ve Ankara gibi metropellerle sınırlı kalmadığını, öğrencilerin eğitim için diğer illere de gidebildiği vurgulayarak, “Okullarımıza İstanbul, Ankara, İzmir gibi eğitimde birçok alternatifin mevcut olduğu illerden de yatılıya öğrenciler geliyor. Örneğin Tarsus’ta İstanbul’dan gelen yatılı öğrenci sayısı 21’i buluyor. Bu rakamlar bize gösteriyor ki; artık kaliteli eğitim için metropollerle sınırlı kalınmıyor ve eğitim için gerekirse ‘tersine göç’ edilebiliyor” diye konuşuyor.
Öğrenciler yatılılıktan memnun
Hayata atılmak için ‘üniversiteyi kazanmayı’ beklemeyen liseli yatılılar; kendine güveni, ayakları üzerinde durmayı, empatiyi, hızlı ve doğru karar almayı yaşayarak öğreniyor. Kimi “Ekonomist oldum, paramı idare edebiliyorum” diyor, kimi yatağını topladığı ya da valizini hazırlayabildiği için kendiyle gurur duyuyor. Tarsus Amerikan Koleji 10’uncu sınıf öğrencisi Metehan Mertoğlu yatılı eğitim sayesinde olgunlaştığını söylüyor. Mertoğlu, “Tarsus’ta okumak beni kesinlikle olgunlaştırdı, iletişimimi geliştirdi, ekonomiyi öğretti. Benim artık Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bir ailem ve başımı sokabileceğim bir evim var. İstanbul’da bunu bulabilir miydim bilmiyorum” diyor. 9’uncu sınıf öğrencisi Selin Gürdikyan ise sorumluluk bilinci kazandığını, daha düzenli olduğunu ve zamanını değerlendirmeyi öğrendiğini belirtiyor.
Yatılı okulda okumanın öğrencilere katkıları
Ömür boyu sürecek dostluklar kurulur.
Kendi ayakları üzerinde durabilmeyi öğrenirler.
Yaşıtlarından daha olgun davranırlar.
Erken yaşlarda zaman yönetimi ve özdenetimi sağlar.
Günlük düzenli ve yeterli bir etüt zamanına ve ortamına sahip olurlar.
Daha lise yıllarında bir ekonomist gibi planlamalar yapabilirler.
Özgüven gelişimleri yaşıtlarına göre daha iyi olur.
Hoşgörü ortamı içerisinde paylaşmayı, kardeş olmayı öğrenirler.