Güncelleme Tarihi:
Yalın üretim, üretim esnasında malzeme ve işçilikten meydana gelen israfın en aza indirilmesidir. Üretim alanındaki verimliliği artırmak için uygulanır.
Üretim seviyesinin korunması yalın üretimin en temel prensiplerinden biridir. Üretim seviyesini korurken işçilik ve malzeme israfını azaltmaya yönelik çalışmaların yürütülmesi yalın üretim anlamına gelir. Bir yandan verimlilik artarken bir yandan da üretkenlikte iyileşme meydana çıkar. İşçilik alanında oluşan maliyetler yüzünden birçok firma küresel firmalar ile aynı konuma gelemiyor. Bu nedenle üretim faaliyetlerindeki iyileştirmenin olabilmesi için firmalarda yalın üretim uygulaması tercih edilmeye başlanmıştır.
Envantere olan ihtiyaçta azalma olduğu zaman teslimat süresi de kısalır ve kısa sürede daha büyük verim almak amaçlanır. En iyi ürünü en kısa sürede çıkarmanın hedeflendiği bir üretim politikası olarak da kabul gören yalın üretim üreticiler tarafından uygulanabilir. Değer katmayan unsurları üretim sürecinden kaldırmak tüm tarafların üzerindeki yüklerin de kalmasına katkıda bulunur.
Nasıl Uygulanır?
Üretim faaliyetlerindeki istikrar ve kalite hedefleyen yalın üretim birçok farklı yöntem ile uygulanabilir. Zamanla firmaların kendilerine en uygun tekniği seçmesi ile son bulan yalın üretim teknikleri:
Standartlaşma
Tam zamanında üretim
Çekme / Kanban sistemi
Kendi gözünüzle görmek
İş yükünü düzleştirmek
Yerinde kalite prensibi
Smed
Önleyici yaklaşım
Sürekli iyileştirme ve öğrenme
Tek parçalı süreç
Bu süreçler yönetilirken karlılığın ve sürdürülebilirliğin önemli derecede desteklenmesi önemlidir. Rakiplerin önünde olmak ya da onlardan geri kalmamak için üretimin yanı sıra farklılığın da olması gerekmektedir. Çağa ayak uydurmak, buluşlar meydana getirmek ve farklılık yaratmak da yalın üretimi destekler.
Yalın Üretim Prensipleri ve İlkeleri Nelerdir?
Yalın üretimin temelleri Japonya'da oluşturulmuş ve tüm dünyada kabul görmüştür. İşletmelerin müşterilerin isteklerine kısa sürede yanıt vermeleri için bu 5 temel ilkeyi benimsemeleri gerekir:
Değer: İşletmelerin ürün ya da hizmetleri ne şekilde karşıladığıdır. Ürünler tasarlamak ve müşterilerin isteklerine uygun olmasını sağlamak firmaların değerlerini yansıtır. Zamanla istenmeyen özellikler ürünlerden çıkarılabilir.
Değer akışı: Ürün tasarımından teslimata kadar olan bir döngüdür.
Sürekli akış oluşturmak: Verimli ürün akışı için süreklilik teşkil etmek önem taşır. Üretimden malzemeye, işçilikten nakliyeye kadar tüm faktörlerin sorunsuz şekilde ilerlemesi ve sonlanması gerekir. Bu sayede üretim sürecinin sorunsuz ilerlemesi mümkündür.
Çekme: Müşterilerin ürünlerini nakliye alır ve bu ürünlerin üretilmesi için işlemler gerçekleştirir. Sonrasında müşterilerin bu ürünleri almaları için bir sistem geliştirilir ve malzeme akışı bundan etkilenir. Müşterileri çekmeye yönelik her uygulama bu alanda sayılabilir.
Mükemmellik: Sürekli iyileştirme için mükemmellik arayışı her şirketti olması gereken bir ilkedir. Bu durum fazla verimlilik ve daha düşük maliyetler ile sonuçlanır.