Güncelleme Tarihi:
Ancak aldığım duyumlara göre özel okullar birlikte değil, ayrı ayrı hareket edecek. Kimi TEOG puanıyla, kimi 4 dersten öğrenci alacak. Bazı okullar Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji dersine İnkılap Tarihi ve Atatarçülük dersini de ekleyecek.
Bakanlıktan isteklerinin bir an önce yanıtlanmasını bekleyen okul temsilcileri, böylece ellerine yazılı onay alınca geçtiğimiz yıl ortaya çıkan sıkıntıyı yaşamayacaklar.
***
Bilim Akademisi
Kasım 2011’de hükümetin kanun hükmünde bir kararname ile Türkiye Bilimler Akademisi’ne atama yetkisini alması üzerine TÜBA’da istifa depremi yaşanmıştı. Buradan ayrılan bilim adamları Bilim Akademisi’ni kurararak, bilimin bağımsız bir ortamda yapılabileceği mesajını vermişti.
Tüm çağdaş bilim adamlarının özerk olduğunu vurgulayan bilim adamları, kendi başkanlarını ve üyelerini seçme haklarının bulunduğunu söyleyerek yeni bir bilim akademesi çatısı altında buluşmuştu. Rotası bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkeleri olan Bilim Akademisi, 25 Kasım 2011 günü bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak felsefesini şöyle açıklamıştı:
“Bütün dünya akademileri gibi, hükümetlerin politikalarından bağımsız olarak bilimsel liyakat, dürüstlük ve özgürlük ilkelerini gözeten bir kurumdur. Bağımsız Bilim Akademisi içinde ve etrafında ülkemizin en başarılı bilim insanlarını biraraya getirerek bilimde mükemmeliyetin, bilimsel yöntem, gelenek ve usullerin, bilimsel özgürlük ve dürüstlüğün tanıtılması ve korunması, kısacası her saygın akademi gibi bilimin ruhunu temsil etmek ve yaşatmak için varız.”
İşte bu akademinin Başkanı Prof.Dr. Ali Alpar ve üyeler sessiz sedasız birçok çalışma yapıyor. Aylık toplantılarda ele aldıkları konularla bir soruna değiniyorlar. Geçtiğimiz günlerde yaptıkları ‘İstanbul’un sonunun başlangıcı’ başlıklı konferansta Derin Orhon, kenti bekleyen sorunları dile getirmişti. 27 Aralık’ta da hiper-inşaat ve kentsel dönüşüm konferansında Ayşe Öncü olacak.
Ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği çalışmalarla isim yapan bilim adamlarının biraraya geldiği akademi gençlere de büyük destek veriyor. 40 yaş altındaki bilim adamı adaylarını, ‘Genç Bilim İnsanları Programı’ araştırma burslarıyla destekliyor. Bu alanda çalışanlar akademinin http://bilimakademisi.org/ web sitesini mutlaka takip etsin.