Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 14:01

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, İngilizce eğitiminde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirtti. Büyük, "Öğrenciler, eğitim hayatı boyunca İngilizce görmelerine karşın mezun olduğunda birkaç kelimeden başka bir şey konuşamıyor. Öğretim sistemimizde bir problem var, buna çözüm bulmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Samsun'da bir otelde düzenlenen "Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı"nda konuşan Büyük, çalıştaylarda çıkan sonuçların Milli Eğitim Bakanlığına yön haritası oluşturduğunu söyledi.     

Yabancı dil konusunda sistemde değişik yapılması gerektiğini dile getiren Büyük, şunları söyledi:
"Öğrenciler, eğitim hayatı boyunca İngilizce görmelerine karşın mezun olduğunda birkaç kelimeden başka bir şey konuşamıyor. Öğretim sistemimizde bir problem var, buna çözüm bulmalıyız. İngilizce öğretmeni yurt dışına gittiğinde, onun da orada zorlandığını görüyoruz çünkü hep gramere yöneldik. Hala unutmadık, 'simple present tense'. İşte bu çekimler çocukları perişan etti. Matematik gibi yabancı dilden de soğuttuk. Urfa'da balıklı gölde küçücük çocuk Hazreti İbrahim'in hikayesini anlatırken 'İngilizce de anlatayım mı?' diye soruyor. Aynı ders saati olmasına rağmen özel okullar öğretiyor da biz niye öğretemiyoruz.     

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu da Türkiye'nin yabancı dil eğitiminde ciddi sıçrama yaptığını ancak bazı pedagojik sorunlar bulunduğunu belirtti.     

Ortaokulda İngilizce dersine giren öğretmenlerin ilkokul ikinci sınıfta ders vermeye başladığını anlatan Gençoğlu, bu yüzden ciddi birtakım pedagojik problemler çıkmaya başladığına dikkati çekti.     

Öğrencilere yabancı dilin sadece turistlerle İngilizce konuşabilmesi amacıyla değil, bir kültürel zenginlik katması için öğretildiğine işaret eden Gençoğlu, "Yabancı dil eğitimi bizim için pratik gayelere gömülecek eğitim sistematiği değildir. Öğrencilerimizin turistlerle iletişim kurması ya da liseden mezun olduktan sonra ticaret yapabilmesi için yabancı dil bilmeleri, bunlar pratik gerekçeler. Esas amacımız yabancı dil eğitiminin farklılık anlamında kültürel zenginlik anlamında değerlendirmesidir" dedi.     

Vali İbrahim Şahin de konuşmasında yabancı dilin önemine değindi.     

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı çalıştay, 14 Temmuz’da sona erecek.     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!