Güncelleme Tarihi:
Yapılan resmi açıklamayla birlikte öğrenciler Başbakanlık VGM burs sonuçlarına ulaşabilecekler. Sizler de VGM burs sonuçlarına ulaşmak için VGM burs sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
VGM BURSU NEDİR?
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ( VGM ) bursu öğrenciler için önem arz eden burs fırsatları arasındadır. Aile durumu yeterince iyi olmayan öğrenciler için sağlanan VGM bursu pek çok öğrenciye ek gelir sağlıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğünce 20.08.2013 tarih ve 28741 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda her öğretim yılında Yükseköğrenim Öğrencilerine burs verilecektir.
VGM BURSU KAÇ LİRA?
VGM bursu 2015 yılında 200 TL oldu. KYK bursu alan bir öğrenci ise Başbakanlık VGM bursundan faydalanamaz. Aksi takdirde VGM bursu alan bir öğrenci KYK bursundan yararlanamaz.
VGM Burs Sonuçları'na ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan resmi açıklama şöyle;
2015-2016 öğretim dönemi Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs başvuru sonuçları açıklanmıştır.
Bu yıl 15 Eylül – 30 Ekim 2015 tarihleri arasında internetten alınan ortaöğrenim burs başvuruları, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliği (R.G. 20.08.2013 / 28741) ve eki Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Öğrenci Burs Yardımı Değerlendirme Kriterleri (ek-2)’ye göre değerlendirilmiştir. Burs almaya hak kazanan öğrencilere 2015- 2016 öğretim döneminde Ocak ayından itibaren aylık 200,00 TL burs ödemesi yapılacaktır.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BURS SONUÇLARI (VGM BURS SONUÇLARI) SORGULAMASI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜKSEKÖĞRENİM BURS YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; mazbut vakıfların gelirlerinden, vakfiyelerinde yer alan hayır şartlarını yerine getirmek üzere ihtiyaç sahibi yükseköğrenim öğrencilerine burs verilmesinde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere mazbut vakıfların gelirlerinden verilecek burslarla ilgili işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 52 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Genel Müdürlük: Vakıflar Genel Müdürlüğünü,
b) Vakıflar meclisi: Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisini,
c) Bölge müdürlüğü: Vakıflar Bölge Müdürlüklerini,
ç) Öğrenci: Yurt içinde öğrenim gören yükseköğrenim öğrencisini,
d) Burs: Bu Yönetmelik hükümlerine göre, öğrenciye karşılıksız verilen parayı,
e) İhtiyaç: Öğrenci ve ailesinin sosyal ve ekonomik durumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Burs Verilme Şartları, Başvuru ve Bursun Kesilmesi
Burs verilmeyecek öğrenciler
MADDE 5 – (1) Aşağıdaki öğrencilere burs verilmez:
a) Sürekli bir işte çalışarak en az asgari ücret düzeyinde ücret alan veya gelire sahip öğrenciler.
b) Yabancı uyruklu öğrenciler.
c) Polis Akademisi ile askeri okul öğrencileri.
ç) Ek süre öğrenim gören öğrenciler.
d) Yüksek lisans ve doktora öğrencileri.
e) Kamu kurumlarından karşılıksız eğitim yardımı ve burs alan öğrenciler.
f) Genel Müdürlükten muhtaç aylığı alan öğrenciler.
(2) (Değişik:RG-11/1/2016-29590) Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın onayı ile Türkiye’ye eğitim için gelmiş yabancı uyruklu öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenecek burs kontenjanının %5’i kadar kontenjan ayrılarak burs verilebilir.
Başvuru
MADDE 6 – (1) Burstan faydalanmak isteyen öğrenciler her yıl 15 Eylül ile 30 Ekim tarihleri arasında Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslara göre Ek-1’deki formu doldurarak başvuruda bulunurlar.
Burs tahsis kontenjanı, miktarı ve ödeme zamanları
MADDE 7 – (1) Burs verilecek öğrenci sayısını, ödenecek burs miktarını, yıllık artış oranını ve ödeme zamanını belirlemeye Genel Müdürlük yetkilidir.
Burs verilme süresi
MADDE 8 – (1) Burs almaya hak kazanan öğrenciye, öğrencilik halinin devam etmesi ve burs almaya engel bir durumun olmaması koşuluyla öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresince burs verilir.
(2) Aynı aileden sadece bir öğrenciye burs verilir.
Burs verilen öğrencilerin takibi
MADDE 9 – (1) Burs alan öğrenci, devam ettiği yükseköğretim kurumundan her yıl eğitimin başladığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde bir üst sınıfa geçtiğini gösteren transkript ve öğrenci belgesi alarak ilgili bölge müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.
Burs başvurusu ile ilgili yapılacak işlemler
MADDE 10 – (1) Burs başvurusunda bulunan öğrencilerin başvuruları Ek-2’deki değerlendirme kriterine göre değerlendirildikten sonra burs verilecek yıla ait kontenjan miktarı kadar asil ve yedek öğrenci belirlenerek Genel Müdürlük internet sitesinde yayınlanır.
(2) Burs almaya hak kazanan öğrencilerin isimleri öğrenim gördükleri üniversitenin bulunduğu ilin bölge müdürlüğüne ve öğrencinin başvuru esnasında beyan etmiş olduğu mail adresine bildirilir.
(3) Bölge müdürlüklerince öğrenci bursları öğrenciler tarafından bildirilecek banka hesap numaralarına yatırılır.
Özel eğitim yardımı
MADDE 11/A – (Ek:RG-18/11/2014-29179)
(1) Bu Yönetmelik uyarınca verilen yıllık burs miktarının beş katını geçmemek kaydıyla muhtaç öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere özel eğitim yardımı yapılabilir.
Bursun kesilmesi ve tahsili
MADDE 11 – (1) Aşağıdaki öğrencilerin bursu kesilir:
a) Bir üst sınıfa geçmeye hak kazanamayan öğrenciler.
b) Herhangi bir suçtan dolayı cezası tecil edilenler hariç haklarında 6 ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkûmiyeti bulunan öğrenciler.
c) Ceza aldığı tarih itibariyle öğrenim görmekte olduğu yükseköğretim kurumundan en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan öğrenciler.
ç) Süresi içerisinde öğrenci belgesini teslim etmeyen öğrenciler.
d) Herhangi bir mazeretten dolayı kaydını donduran öğrenciler.
(2) Genel Müdürlük gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin beyan durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin durumunda gerçeğe aykırı herhangi bir hususun tespit edilmesi halinde öğrencinin bursu kesilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrencilere ödenen bursların tamamı yasal faizi ile birlikte öğrenciden tahsil edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Vakıflar Genel Müdürü yürütür.