Güncelleme Tarihi:
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte uzmanlar velileri uyardı. Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Taşkın Tırpan, okul servislerindeki donanımın önemine değinerek okul servis araçlarının 2002 ve üzeri modeller olması gerektiğini söyledi. Araç içerisinde üç boyutlu emniyet kemeri, üç tarafı gören kameralar, kapı sensörü, kapı boşaltma kolu ile arkasında “okul taşıtı”, “dur levhası”, “okul öncesi” ve ilköğretimde rehber öğretmen bulundurma zorunluluğu olduğunu, araç şoförünün de Büyükşehir Belediyesi’nden çalışma ruhsatı ve uygunluk belgesi alması gerektiğini anlattı.
Okulların ve velilerin, servis fiyatlarına yapılan yüzde 13’lük zamla birlikte daha düşük ücret talep eden, servis plakası taşımayan korsan okul servis araçlarına yöneldiğini öne süren Tırpan şöyle konuştu:
“Korsan araç demek adı üstünde ‘uygun olmayan bir araç ve şoför çocuğunuzu taşıyabilir’ demek. Buradaki en büyük sıkıntı birçok kişi aracın plakasına ve uygunluğuna bakmadan, çocuğunu emanet ediyor.”
Odaya kayıtlı okul servis araçlarını kullanabilmek için birçok kriterden geçtiklerini anlatan Tırpan, Büyükşehir Belediyesi’nden çalışma ruhsatı ve uygunluk belgesi almak için birçok işlemin olduğunu söyledi. Adli sicil kaydı, en az 3 yıllık ehliyet belgesi, şoförün geçerli tarihli psikoteknik test belgesi, rehber öğretmenin diploma ve adli sicil kaydı, en az 2002 model araç ruhsatı, zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, oda kayıt belgesi, araç için araç uygunluk tespit belgesi verildiğini anlattı.
“Şoför bilgileri alınmalı”
“Bazı velilerimizin çocuğunu teslim ettiği servis aracının şoförünün adını ve plakasını bile bilmiyor” açıklamasında bulunan Tırpan, şöyle devam etti:
“Velilerimiz bilsinler ki okul girişinde ve çıkışında her zaman servisçi amcaları onların yanlarında, rehber hocalarımızda ilköğretim ve ana okullarında okuyan çocuklarımızın yanlarında. Bu yüzden bize güveniyorlar ve güvenmeye de devam etsinler. Bizler tabi ki ekmek paramız için en iyisini yapmaya çalışacağız ancak ebeveynler, çocuklarını riske atmamak için okul servis araçlarına teslim ederken mutlaka araç şoför bilgileri ve plakasını alsınlar. Özellikle çalışma ruhsatını ve ruhsatta geçerli olan tarihe baksınlar. Ayrıca plakanın ‘S’ plaka olmasına dikkat etsinler. Bunlara dikkat ederlerse hem aracın korsan olmadığını hem de bir sıkıntı yaşandığında nereye başvurabileceklerini bilirler. Burada öğretmenlerimizden isteğimiz de çocuklarımızın çıkış saatinde okula gelen servis araçlarını kontrol etmeleridir.”
Bu konuda korsan taşıyana da taşıtana da cezalar uygulandığını anımsatan Tırpan, velilere 233 lira idari para cezası, şoföre, mal sahibine ve çalıştırana, okulsa eğer okul müdürü ve okul aile birliğine 2 bin 102 lira ve araca 2 ay trafikten men cezası verildiğini bildirdi.