Veliler, özel okula kayıtta sözleşmeye dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Veliler, özel okula kayıtta sözleşmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2018 16:08

Velilerin özel okul arayışı, kayıt telaşı devam ediyor. Peki, aileler aradıkları okulu bulduktan sonra, sözleşme imzalarken nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Türkiye’de her geçen gün özel okullarda eğitim alan öğrencilerin sayısı artıyor. Bu nedenle özel eğitim kurumları ile aileler arasında yapılan sözleşmeye 2017’de yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre, artık sözleşmelerde küçük, okunamayacak yazılar yer alamıyor. Uzunluğu bir-iki sayfayı geçemiyor. Peki, aileler bu sözleşmelerde nelere dikkat etmeli? İşte yanıtı:

SÖYLENENE DEĞİL KAĞITTA YAZANA BAKIN
Bazen aileler, okul yönetici ve sahipleriyle konuşarak sözler alabiliyor. Ancak bu vaatler ne kadar karşılanacakmış gibi görünse de, önemli olan sözleşme metninde ne yazdığı. Bu metinleri dikkatle okuyun.

AKLINIZA TAKILANLARI SORUN
Sözleşme metinlerinde tam olarak anlamadığınız noktalar varsa, bunları sorun. Eğer ifadeler yoruma açıksa, bunların daha net olanlarıyla değiştirilmesini talep edin. Aksi takdirde imza atmayın.

BURS, İNDİRİM GİBİ AYRINTILARI KONTROL EDİN
Sözleşmedeki burs, indirim, taksitlendirme ve peşin ödeme bilgilerini dikkatle inceleyin. Özellikle burslarla ilgili noktaları iyi inceleyin. Kaç yılı kapsıyor? Başarıya bağlı olarak değişiyor mu? Hangi hallerde iptal edilebiliyor? Öğrencinin okuldaki hangi masraflarını kapsıyor? Bunların açık bir şekilde yazıldığına, muğlak ifadeler olmadığına emin olun.

MEB’İN SİTESİNDEKİ BİLGİLERİ İYİ İNCELEYİN
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün sitesinde, düzenlenen sözleşmenin bir örneği yer alıyor. Bunu, kendi okul sözleşmenizle karşılaştırmayı unutmayın.

ÖRNEKLE KARŞILAŞTIRIN
MEB örnek sözleşmesinde, ilgili hususlar özetle şöyle sıralanıyor:

İNDİRİMLER BELİRTİLMELİ: Özel okulun, bir sonraki yılın eğitim ücretiyle diğer masrafları, ocak ayından itibaren mayısın sonuna kadar ilan etmesi gerekiyor. Bu ilanlarda ders yılı veya ders saati ücretiyle birlikte peşin ya da taksitli ödemeler ve diğer indirimlerin de belirtilmesi bekleniyor.

ZAM ORANI BELLİ: Genel hususlarda okulların yıllık öğrenim ücretlerine en fazla ne kadar zam yapabileceği de çerçeveleniyor. Buna göre, bunun hesaplanması ‘Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi‘ (Yİ-ÜFE) ile ‘Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) ortalamasına yüzde 5 eklenerek yapılıyor. Okullar, bu bandın üstüne çıkamıyor. Bu, hem okula yeni başlayan hem de üst sınıfa geçen öğrenciler için geçerli.

ÖDEME E-OKULDA: Eğitim ücreti kurum adına açılan ve valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılarak tahsil ediliyor. Öğrencilerden alınan ücretler, e-Okul sistemine işlenerek, velilerin bilgisine sunuluyor.

ÜCRETLER ÖNCEDEN BELİRLENİYOR: Sosyal ve kültürel faaliyetler, gezi ve gözlem gibi diğer etkinlikler için ücretler, faaliyet öncesi belirleniyor. Kurs ve faaliyetlere katılım ise veli izniyle gerçekleşiyor. Kurumlar, öğrenci veya velilerinden beceri eğitimi ve staj çalışması adı altında ayrı bir ücret de talep edemiyor.

KAYDI YENİLENMEYEBİLİYOR: Çalışma takviminde belirtilen ders yılı sonunda ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtları yenilenmeyebiliyor. Ücretini ödememekte ısrarcı olan velinin çocuğunun kaydı, maarif müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucunda nakil ve yerleştirme komisyonu aracılığıyla uygun olan resmi okula veya açık liseye alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!