Güncelleme Tarihi:
YÖK, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları Kuruluş ve İşleyişine Dair Usul ve Esaslar’ı yeniden düzenledi. 25 Aralık 2014’te yapılan Genel Kurul kararı ile vakıf üniversitesi kurmak için gereken 50 milyon, Meslek Yüksek Okulu (MYO) için 20 milyon TL olan mal varlığı değerleri, üniversite için 50 milyon, MYO için ise 25 milyon TL şeklinde değiştirildi.
Yine vakıf veya vakıflar tarafından yükseköğretim kurumuna tahsis edilecek taşınmazların kurulacak yükseköğretim kurumu ile aynı il sınırlarında olma zorunluluğunun yanı sıra yeni bir uygulama olarak “irat getirici diğer taşınmazların yükseköğretim kurumunun kurulacağı il dışında olabileceğine” dair karar alındı.
Uygulamanın amacı, “Vakıf yükseköğretim kurumlarının kuruluş aşamasından başlamak üzere sürdürülebilir kalite anlayışı ile eğitim hayatlarına devam etmesi” olarak açıklandı. YÖK’ün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Usul ve Esaslar ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki kuruluş ve işleyiş hükümleri biraraya getirildi, gerekli belge ve şartlar tafsilatlı anlatıldı. Bahsi geçen metin tereddütlere mahal vermeyecek şekilde açık, anlaşılır olmakla birlikte kuruluş çalışmasında kılavuz niteliğinde olacak.”
Rifat Sarıcaoğlu (Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı): Vakıf üniversiteleri kuruluş esaslarında çok fazla bir şey yok. Aslında şunu tartışmak lazım, MYO kurmak için gereken mal varlığı neden 20’den 25’e çıktı, neden 20 idi, üniversite kurmak için neden 50 milyon belirlendi. Bu rakamları kim tespit etti? O rakamın özünü ben bilmiyorum. Bugüne kadar YÖK’ten birçok kişiye sordum onlar da cevaplayamadı. Bugün biliyoruz ki, 50 milyon YTL ile iyi bir üniversite kurmak mümkün değil. Başlangıçta bu kadar olması gerekiyor ama yasa diyor ki daha sonra vakfın taahhütleri içinde, vakıf ilk 5 yıl bütçenin yüzde 20’sini karşılayacak. Biz vakıf üniversiteleri olarak da bunu çok tartıştık. İlk 5 sene için doğru ama 5 seneyle kısıtlamak yanlış. ‘İhtiyacı olduğu kadar’ demek daha doğru olur. Çünkü üniversite daha sonra finansal sorunlar yaşayabilir. 20 milyondan 25 milyona çıkması için söyleyecek sözüm yok, ama her yıl enflasyon oranına göre artsa daha iyi olur. Mal varlığını il dışında beyan etme düzenlemesi olumlu bir şey ama şu gözardı edilmiş. Doğu’da bir yerde üniversite kurmaya kalksanız, bunun maliyetiyle İstanbul’da üniversite kurmanın maliyeti çok farklı olur. Doğu’da arsa maliyetleri bir kere İstanbul’un 10’da biri kadar.
Vakıf Yükseköğretim Kurumları Kuruluş ve İşleyişine Dair Usul ve Esaslar için tıklayınız
Vakıf Yükseköğretim Kurumlarının Kurulması İçin Gerekli Belge ve Bilgiler için tıklayınız