Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni liseye giriş sistemiyle ilgili çalışmalarını sürdürürken üzerinde durulan başlıklar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Haziran ayında düzenlenecek merkezi sınavda bu yıl için öğrencilerin sadece sekizinci sınıf konularından sorumlu tutulacağı, 60 veya 80 soru üzerinde çalışıldığı ve 3 yanlışın 1 doğruyu götüreceği; mahalli yerleştirmede ise öğrencilere farklı türdeki dokuz okul arasından beş tercih hakkı verileceği konuşuluyor. Ayrıca sınavla öğrenci alacak okul sayısının da 600 ile 800 arasında olması planlanıyor. Yeni sistemle ilgili bu bilgiler henüz kesinlik kazanmadı fakat aralık ayı sonuna kadar netleşmesi bekleniyor. Üzerinde çalışılan konuları değerlendiren uzmanlar, bütün bu belirsizliklere rağmen çalışan öğrencinin kazanacağını vurguluyor. Ayrıca, puan hesaplama sisteminin bir an önce açıklanması gerektiğini belirten eğitimciler, sınavda 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesini olumlu karşıladı. İşte eğitim uzmanlarının görüşleri:
PUAN HESAPLAMA SİSTEMİ AÇIKLANMALI
Hatice Yılmaz (Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü): Soru sayının 80’e çıkacağı söyleniyor ama resmi açıklama yapılmadı. Sınavda öğrencilerin becerilerinin ölçüleceği vurgulanıyor ama bu ölçme sınavı mı, seçme sınavı mı olacak belli değil. Fen ve sosyal bilimler liseleri ile proje okullarının puan türlerinin nasıl olacağı, puanların nasıl hesaplanacağı, kaç puan üzerinden değerlendirileceğine yönelik bilgiler yok. Okullara göre sayısal, sözel, eşit ağırlık puanı mı gelecek? Adrese dayalı yerleştirmede meslek, Anadolu ve imam hatip liseleri arasında öğrencilerin istemediği okula yerleştirilmeyecekleri söyleniyor. Bu durumda talep görmeyen meslek ve imam hatip liseleri diğer okul türlerine dönüştürülecek mi? Öğrencilerin dokuz okul arasından beş tercih yapacağı söyleniyor. İçinde dokuz okul türü olan yer eğitim bölgesi mi olacak? Sağlık lisesi gibi özel şartları olan okulların şartları önceden ilan edilmeli. Sınavda 3 yanlışın 1 doğru götürmesi doğru bir karar. Soruların niteliklerini bilmiyoruz. Eğer sadece 8’inci sınıf konularından soru olursa Türkçe ve matematik için bu mümkün değil. Sadece sosyal için geçerli olabilir. Örnek sorular aralık başında açıklanırsa iyi olur. Bu sene doğru yanlışı da götürdüğü için puan hesaplama sistemi bir an önce açıklanmalı.
SADECE 8’İNCİ SINIF MÜFREDATINDAN SINAV YAPILMASI DOĞRU BİR KARAR
Talha Doğan (Tonguç Akademi): Sınavın kalkacağı açıklanmadan önce adaylar 8’inci sınıf konularından sorumluydu, yine aynı konulardan sınav yapılması doğru bir karar. Geç açıklama yapılması bazı çocukları olumsuz etkiledi. Mahalli yerleştirmede dokuz okul için beş teRcih yapılması öğrencileri endişelendirebilir. Çünkü eskiden çok fazla tercih hakkı vardı, şimdi ise doğru tercihle öğrenciler istedikleri yerlere yerleşebilecek. 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi sınavın ciddiyetini attıracak. Çalışan öğrencilere avantaj sağlar. Nakillerde kaotik bir süreç yaşanırsa ek yerleştirme tekrar gündeme gelebilir. Sorunlar uygulamada çıkacak. Adaylar bu süreçte derslerine ciddi biçimde çalışırsa, konulara, okula odaklanırsa başarılı olurlar.
YIĞILMALAR ÖNLENEBİLİR
Onur Soğuk (Eğitim uzmanı): Örnek soruların aralık ayında açıklanması olumlu bir gelişme. Çünkü öğrenciler ve öğretmenler belirsizlik içinde bekliyorlardı. Okul türlerinin çeşitlendirilmesi de iyi bir adım. Sınavla belirlenecek okulların hangilerinin olacağı ve eğitim bölgesi konusundaki bilinmeyenler için daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Bir an önce gerekli bilgiler açıklanmalı. Liselerde ortak dersler 9 ve 10’ncu sınıfta olduğu için nakillerin 10’uncu sınıfa kadar yapılmasını doğru buluyorum. 8’inci sınıf konularının bu sene sorulacak olması da tedirginlik yaşanmaması adına iyi. 3 doğrunun 1 yanlış götürmesi durumunda yığılmalar önlenebilir. Çocukların neyi bilip neyi bilmediği belli olacak. Soru sayısı az olduğu için yığılmalar bu yolla giderilecek.