Uzmanlardan velilere: Çocuğunuza okul hakkında gerçekleri anlatın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan velilere: Çocuğunuza okul hakkında gerçekleri anlatın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2016 12:58

19 Eylül Pazartesi günü okulların açılmasıyla binlerce minik de ilkokul birinci sınıfa başlayacak. Bu süreç anne baba için olduğu kadar çocuk açısından da büyük önem taşıyor. Okula gitmeyi heyecanla bekleyen çocuklar bile, korku belirtileri gösterebiliyor. Bu dönemde okula iyi bir başlangıç yapmak, çocuğun endişelerini azaltarak, özgüveninin de gelişmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Okulların açılmasına kısa bir süre kala, minikler bayram tatilinin keyfini çıkarırken Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, anne-babalara okul ortamı hakkında çocuklarına gerçekleri anlatmalarını öneriyor. Güloğlu’nun okula uyumu kolaylaştırmak için anne-babalara diğer önerileri ise şöyle:

ÖNCEDEN OKULA GİDİN

Mümkünse çocuğunuzu başlayacağı okula önceden götürün, okulu birlikte gezin, öğretmeniyle tanıştırın. Böylece okula olan güveni artar.

KORKUTMAYIN

Çocuğunuz artık sadece eğlenmeye, oynamaya değil, öğrenmeye gidiyor. Öğretmenin sınıftaki öğrencilere çeşitli bilgiler vereceğini ve bunları öğrenmesi gerektiğini onu korkutmadan anlatın.

MALZEMELERİ BİRLİKTE ALIN

Haberin Devamı

Okulu heyecan verici hale getirmek için okul malzemelerini birlikte alın ve onun seçmesine izin verin.

OKUL GÜNÜ DÜZENLEYİN

Evde bir günü okul günü yapın. Okulda bir günün nasıl geçeceğine dair bir oyun oynayabilirsiniz. Hatta rolleri değişebilirsiniz. Siz öğrenci olun, onun öğretmen olmasına izin verin.

ŞARKI SÖYLEYEREK UYANDIRIN

Yaz mevsiminin yarattığı rahatlıktan çıkmak hem sizin hem de çocuğunuz için zor olacak. Bu nedenle okul günü gelmeden önce uyku saatlerini geriye çekin. Okul gününe sakin başlamak önemli. Çocuğunuzu öperek, şarkı söyleyerek, dans ederek kaldırın.

OKULA GİTMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEYİN

Çocuğunuzdan “Okula gitmek istemiyorum” cümlesini duyduğunuzda, yumuşak ama kesin ve net bir dille okula gitmesi gerektiğini belirtin. Net olmanız son derece önemli. En sık karşılaşılan sorun okulun ilk günü çocuğun annesinden ayrılmak istememesi. Bu durumu bir haftadan uzun tutmayın.

GÖREVİNİ HATIRLATIN

Çocuklar, diğer aile bireylerinin de bu hayatta bir görevi olduğunu bilirse okula adaptasyonu kolaylaşır. Bu nedenle o okuldayken sizin de nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı bilmeli. Onu okuldan almaya kimin, ne zaman geleceği söylemeyi unutmayın.

GÜVENİN

Çocuğunuzun okula uyum sağlamakta zorlanmayacağına dair güvenin. Çocuğunuz, ona güvendiğinizi hissedecek.

 

BAKMADAN GEÇME!