Güncelleme Tarihi:
Yeni liseye giriş sisteminin detayları henüz bilinmese de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarına göre ülke genelinde sınavla öğrenci alacak liseler bakanlık tarafından belirlenecek. 8’inci sınıf öğrencilerinin isteğine bağlı olarak girebileceği bir sınav yapılacak. Bu sınav sözel ve sayısal olmak üzere, çoktan seçmeli soruların yer aldığı tek oturumluk bir sınav olacak. Sınav, okul müfredatını kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürecek. Mahalli yerleştirmede ise, öğrenciler eğitim bölgesinde bulunan 9 okul türünden 5 tercih yapabilecek.
REHAVETE KAPILMAYIN
Bunların dışında yapılacak sınavda soru türlerinin nasıl olacağı, öğrencilere kaç soru yöneltilceği, özel ve devlet okullarına yerleştirme takvimi gibi bilinmeyen birçok konu bulunuyor. Öğrenciler, veliler ve eğitimciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasını beklerken, sınavla öğrenci alacak liselere girmek isteyen öğrenciler de ders çalışmaya devam ediyor. Ancak bazı adayların bu belirsizlik nedeniyle derse odaklanamadığı, stres yaşadığı da söyleniyor. Uzmanlar ise bu durumdaki öğrencileri uyarıyor: Sınavın tarifi, zamanı, uygulanış biçimi ne olursa olsun bu bir çoktan seçmeli sınav olacak. Düzenli ders çalışan ve konu tekrarı yapan öğrenci başarılı olacak. İde Okulları Ortaokul Müdür Yardımcısı Akademik Koordinatörü Melih Ertunç’un, liseye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilere önerileri şöyle:
Sınav haziran ayında uygulanacağı için bazı öğrencilerimiz rehavete kapılmış olabilir, vakit geçirmeden bu duygudan çıkılması gerekiyor. Düzenli ders çalışmaya, pratik yapmaya başlanmalı, ritmik aralıklarla konu tekrarı yapılmalı.
KENDİNİZE KISA PERİYODLARLA HEDEFLER KOYUN
Her ders için haftalık, aylık ve iki tane üç aylık hedef konulmalı. Bu hedeflere ulaşıldığında yeni hedeflerle revize edilebilir. Başarıyla ulaşılan hedeflerin sonunda küçük ödüller mutlaka olmalı.
SINAVI OLDUĞU GİBİ KABUL EDİN KARŞILAŞTIRMAYIN
Öğrencilerimiz bu sınavı olduğu gibi kabul etmeli, TEOG ya da başka bir sistem ile karşılaştırmamak gerekiyor. Bu sınavla istediği liseye girecek 8’inci sınıf öğrencisi sınavı amaç değil, araç olarak algılamalı.