Uzaktan derste kulaklık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzaktan derste kulaklık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2021 12:10

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Köder, pandemi döneminde online derslere katılan öğretmen ve öğrencilere kulaklık seçimi ile kulaklığın doğru takılması konusunda bilgiler verdi. Op. Dr. Köder, “Doğru kulaklık seçilmez ve doğru takılmazsa kulakta travmalar oluşacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgını nedeniyle öğrenciler yaklaşık dokuz aydır uzaktan eğitim görüyor. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Köder, kulaklık kullanımının arttığı online derslere katılan öğrenci ve öğretmenlere uyarılarda bulundu. Op. Dr. Köder, şunları söyledi:
“Korona döneminde online derler yapılmaya başladı. Buna bağlı olarak öğrenci ve öğretmen arkadaşlarımız kulaklık kullanımını arttırdı. Piyasada birçok farklı kulaklık var ama bir kulak, burun, boğaz hekimi olarak kulaklıkları iki gruba ayırabiliriz. Birincisi kulak kanalı dediğimiz kulağın içine oturan kulaklıklar, ikinci ise kulak üstü dediğimiz kulağın üst kısmına oturan kulaklıklar. Öncelikle aldığımız kulaklığın kaliteli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü aldığımız kulaklık kaliteli bir kulaklık değilse alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Kulaklıklar içinde istenmeyen maddeler insan sağlığına zararlı olabilir. Bu ilk dikkat etmemiz gereken nokta.

Haberin Devamı

SESİN ŞİDDETİNE GÖRE KULAĞA TAKILMALI
Kulaklığı kullanmadan önce ses ayarının kontrol edilmesi gerekiyor. İkincisi ise kulaklığı takmadan önce kulaklığı kulağımıza yaklaştırarak sesin şiddetine bakarak kulaklığı kulağımıza takmalıyız. Kulak içi dediğimiz kulak kanalına oturan kulaklıklar ergonomik olarak iyi değillerse ağrı yapma riski artar. Bu yüzden kulaklığımızı çok uzun süre kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Örneğin ders alıyorsak ders aralarında kulaklığımız çıkarmamız gerekiyor. Bu sayede kulağımızı rahatlatabiliriz. Ayrıca ders haricinde sürekli kulaklık kullanmak, bunu alışkanlık haline getirmek kulaktaki normal fonksiyonları bozabilir ve kulakta kir oluşumun artmasına neden olabilir. Bu yüzden özellikle kulak içi kulaklıkları uzun süre kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Kulak dışı kulaklıklar ise kulağımızın tam üstüne oturuyor. Bu kulaklıkların da dezavantajı var. Dışardan gelen sesleri engellemek için kulağa tam oturur basıya bağlı kulakta ağrı oluşturuyor. Ayrıca takarken aniden bırakmaya bağlı oluşacak basınçla travmalar oluşabilir. Takarken yavaşça takmakta fayda var ve yine diğer kulak içi kulaklıklar gibi bunları da uzun süreli kullanmamakta fayda var. Bunların da belli bir süre sonra ağrı yapma riski var.

Haberin Devamı

DÜŞÜK OLASILIK AMA KULAK ZARININ PATLAMA RİSKİ VAR
Kulaklıkların düşük ihtimalle de olsa kulak zarını patlatma riski bulunuyor. Çok aşırı bir basınçla kulak arkası kulaklığı takarsanız kulak zarına tam oturup aniden bası yaparsa kulak zarını patlatma riski var. Ancak bu çok olası bir durum değil. Bunun tam oturması gerekiyor ve düşük bir olasılık. Kulak zarına zarar verme riski ise cihazdan gelen ses yoğunluğuna bağlı. Yüksek sesle dinler ya da aniden çok yüksek bir ses kulağınıza gelirse ona bağlı akustik travma dediğimiz bir travma oluşturabilir. Ama kulaklığın kendisine bağlı olmayan sesten dolayı oluşan bir travma.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!