Uyurgezer nasıl yazılır? Uyurgezer kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı?

Güncelleme Tarihi:

Uyurgezer nasıl yazılır Uyurgezer kelimesi TDKya göre bitişik mi yazılır ayrı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2022 01:20

Uyurgezer, insanlar arasında özellikle 4-8 yaş arası çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalıktan kurtulabilmek için tedavi olmak önem arz etmektedir. Aynı zamanda Uyurgezer kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı da merak edilen konulardandır. Bu bakımdan Uyurgezer kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre bilgi sahibi olabilirsiniz. Uyurgezer nasıl yazılır? Uyurgezerlik nedir tüm detaylarıyla sizin için derledik.

Haberin Devamı

 Uyurgezer, Türkçede bitişik yazılan kelimelerden biridir. Uyurgezer kelimesinin anlamı ise uykuda gezinme, uyku sırasında yürüyen manasına gelmektedir. 

 Uyurgezerin Anlamı Nedir? 

 Uyurgezer kelimesi etimolojik olarak ''uyur'' ve ''gezer'' kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Türkçede uykusunda konuşan, uykudayken gezinen anlamında kullanılan bir sözcüktür. Uyurgezer kişiler uykudayken araba kullansalar bile bunu rüya zannetmektedir. 

 Uyurgezer Nedir? 

 Uyurgezerlik, uyku sırasında uykunun devam etmesine rağmen özellikle uykuda görülen rüyanın da etkisiyle hareket etme, konuşmadır. Çocuklarda daha fazlaca görülmektedir. Stresli günleri izleyen akşamlarda daha fazla görülür. 

 Uyurgezerlik eğer sık oluyor ve yaşamı tehdit edecek boyuta ulaşıyorsa tedavi edilmelidir. Çünkü uyurgezerlerin gece uykudayken balkonlara, camlara yaklaşmaları ve kendilerine zarar verme gibi riskleri bulunmaktadır. Dolayısıyla en kısa zamanda tedavi edilmeleri gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 TDK'ye Göre Uyurgezer Nasıl Yazılır? 

 Uyurgezer kelimesi TDK'ye göre birleşik yazılmalıdır. ''Uyur gezer'' şeklinde yazım yanlış bir yazımdır. Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak isteyen veya metinlerinde doğrusunu yazmak isteyenler ''uyurgezer'' şeklinde yazmaları doğru olacaktır. 

 Uyurgezer Kelimesinin Kullanım Örnekleri 

 - Kardeşim uyurgezer olduğu için babam onu sık sık kontrol eder. (Doğru kullanım)

 - Uyurgezerlik tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. (Doğru kullanım)

 - Ben 7 yaşlarındayken uyur gezermişim. (Yanlış kullanım)

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!