Üstün yetenekli çocuklara ‘barış’ eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Üstün yetenekli çocuklara ‘barış’ eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 12:19

TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Üstün Yetenekli Öğrencilere Barış Eğitimi’ projesi, 4 Eylül’de Kocaeli’de başlayacak.

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Doç. Dr. Soner Polat, hayatın her noktasında şiddet olaylarının yaşandığını, bunun ortadan kalkması için eğitimcilerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. KOÜ’de altı yıldır seçmeli ders olarak barış eğitimi verdiğini belirten Doç. Dr. Soner Polat, öğretmen eğitimi programlarına bu dersin konulması gerektiğini ifade etti.     

Polat, gelişmiş ülkelerde barış eğitiminin verildiğini, Afrika’nın bazı ülkelerinde de bu dersin okul öncesinden itibaren işlendiğini belirtti. Türkiye’de de bu konuda mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayan Polat, “Barış eğitimi kelimesi bazen de yanlış anlaşılıyor. ‘Savaşın zıttı’ gibi algılanıyor. Savaş uç bir nokta. Biz toplumdaki şiddeti ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Birlikte uyum içinde yaşamayı öğrettiğimiz bir proje. Her şey eğitimle başlıyor. Barışın da eğitim yoluyla öğrenilebileceğini düşünüyoruz.” dedi.     

Haberin Devamı

 Proje çok ilgi gördü”      

Polat, TÜBİTAK’ın desteklediği ‘Öğretmen Adayları Barış İçin Eğitiliyor’ projesiyle, ocak ayında, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği’ne üye Abant İzzet Baysal, Bartın, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Bülent Ecevit ve Kastamonu üniversitelerinin eğitim fakültelerinin üç ve dördüncü sınıflarındaki öğrencilerin eğitimden geçirildiğini belirtti. Projenin çok beğenilmesi üzerine TÜBİTAK’a tekrar başvurduklarını anlatan Polat, şöyle devam etti:     

“TÜBİTAK ikinci başvurumuzu da kabul etti. Proje çok ilgi gördü. 31 Ağustos-6 Eylül’de Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirilecek projenin hedef kitlesi, Akdeniz, Karadeniz Teknik, Ege, Kocaeli, Gazi, Yüzüncü Yıl ve Dicle üniversitelerinin eğitim fakültelerinde ikinci, üçüncü sınıflarını bitiren öğretmen adayları. Öğretmen arkadaşlarımız, sadece adaylara değil öğretmenlere de bu eğitimin verilmesi gerektiğini söylüyor. Belki bu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilebilir. Çünkü öğretmenlerimiz de şiddet durumundan şikayetçiler ama nasıl baş edecekleri konusunda sıkıntı çekiyorlar. Herkes şiddetten rahatsız. Projelerin çıkış noktası bu. İlk eğitime 56 öğretmen adayı katıldı, ikinci eğitime 40 öğrenci katılacak.”     

Haberin Devamı

 “Üstün yetenekli çocuklar geleceğe yön verecek”    

Doç. Dr. Soner Polat, TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Üstün Yetenekli Öğrencilere Barış Eğitimi’ projesinin de 4 Eylül’de başlayacağını belirtti. Projenin yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Ogurlu’nun yapacağını dile getiren Polat, “Öğretmen adaylarına yönelik eğitim daha profesyonel. Daha çok barışın nasıl öğretileceğine ilişkin. Üstün yetenekli çocuklara yönelik yapacağımız eğitimler ise daha çok etkinliğe dayalı” diye konuştu.     

Polat, “Üstün yetenekli çocuklar, ülkenin yönetiminde ya da kamusal alanda, sivil toplum alanında çok önemli yerlere gelecek çocuklar. Bunlar normal öğrencilerden daha farklı düşünen, geleceğe yön veren öğrenciler. Bu çocuklardan başlarsak, projenin toplumsal etkisinin daha fazla olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.     

Haberin Devamı

Şu ana kadar 190’ın üzerinde başvuru yapıldığını, bunun 300’e ulaşmasını beklediklerini söyleyen Polat, şöyle devam etti:     

“Farklı bölgelerden gelen öğrencilere bir arada eğitim vereceğiz. Çocuklarla çalışmak çok güzel. Üstün yetenekli çocuklar, evrensel nitelikleri üst düzeyde olan öğrenciler. Sadece ülkemizde barışa katkı sağlayacak kişiler değil, geleceğin bilim insanları. Evrensel düzeyde de bölgesel düzeyde de barışa katkı yapacaklarını düşünüyoruz. Ortaokul dönemlerinde barış eğitimi verilmesi, onların gelecekteki yaşamını da etkileyecek. Bir şiddetle karşılaştıklarında barışçıl yollarla çözmeye çalışacaklar. En azından şiddete maruz kalmayacaklar.”     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!