Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Teknokent Genel Müdürü İlyas Yılmazyıldız, oyun sektörünün dünyadaki ekonomik karşılığının 110 milyar dolara ulaştığını ve her yıl yaklaşık yüzde 15 büyüğünü söyledi. Yılmazyıldız, Türkiye'de ise yazılım ihracatının 1 milyar dolar civarında olduğunu ve bunun da neredeyse yarısının oyun ihracatından kaynaklandığını belirtti.
Oyun ve animasyon konusunda master ve doktora seviyesinde eğitim veren Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük programının Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunduğunu söyleyen Yılmazyıldız, Bilişim Enstitüsünde oyun ve animasyon konusunda her yıl yaklaşık 240 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin öğrenim gördüğünü anlattı.
Yılmazyıldız, zengin insan kaynağı ve teknokentin imkanlarını dikkate alarak Hacettepe Teknokentte Oyun Animasyon Geliştirme ve Eğitim Merkezini (OYAGEM) kurmaya karar verdikleri söyledi. Merkezin ilk etapta yaklaşık 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulacağını anlatan Yılmazyıldız, bu alanın bin metrekareye kadar genişletilebileceğini, merkezin aynı anda 75-100 girişimciye ev sahipliği yapacağını belirtti.
Oyun geliştirme ve animasyon alanındaki hedefleriyle ilgili bilgi veren Yılmazyıldız, "2023 hedeflerinde Hacettepe Üniversitesi olarak hayallerimizi büyük tutuyoruz. 5 milyar dolara varan oyun ihracatının buradan yapılmasını hedefliyoruz. Nereye varırız bilemiyorum ama Türkiye'de bu anlamda yapılan çalışmaların en büyük kısmının buradan olmasını arzu ediyoruz" dedi.
Kuluçkadan büyük firmalar çıkacak
Merkezin kuruluşuyla ilgili Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye'nin önemli oyun geliştiricisi firmalarının yöneticileri ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yaptıklarını anlatan Yılmazyıldız, girişimin yetkilerce sıcak karşılandığını söyledi. Yılmazyıldız, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin oyun ve animasyonlar konusundaki ithalatı yaklaşık 385 milyon dolar, ihracatı da 400 milyon dolar civarında. İhracatın ithalata denk olduğu bir sektör. Bunu ihracat yönünde Türkiye lehine daha fazla çevirmemiz lazım. Bunun için de yatırımların artması lazım. Biz OYAGEM'i 2017'de süratle hayata geçirip, girişimcilerin yer aldığı ve büyük firmaların çıktığı bir kuluçka merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Devamında da buradan çıkacak firmaları teknokente yerleştirip, dünyaya oyun ve animasyon ihraç eder hale getirmek istiyoruz. Bu önemli bir proje, bakanlığımızda güçlü bir destek veriyor. Bize destek olacak başka pek çok paydaşlarımız var. Şimdiden artırılmış gerçeklik eğitimlerine başladık. Gerek boyut, gerek altyapı olarak kurulur kurulmaz Türkiye'nin en büyüğü olma iddiasındayız. Paydaşlarımızla bu hedef için ilerliyoruz."
"Fikri olanları bekliyoruz"
Yılmazyıldız, bu tür organizasyonların proje yarışmaları ya da çeşitli etkinliklerle hayata geçirildiğini söyledi. Bu yıl Hacettepe Üniversitesi’nin kuruluşunun 50’inci yıl dönümü olduğunu belirten Yılmazyıldız, 50’inci yıla yakışan projelerle merkezi hayata geçirmeyi amaçladıkları söyledi.
Merkezin yerinin hazır olduğunu, ihtiyaç duyulan donanımlar için hızla adım atılacağını belirten Yılmazyıldız, şöyle konuştu:
"Bu kapsamda oyun ve animasyon merkezi için stüdyolar kurulacak. Bunlar ciddi kaynak gerektiriyor. Onlarca milyon liralık yatırımlara ihtiyaç var. Bu kaynağı da paydaşlarımızla temin edeceğiz. 2017 yılının ilk çeyreğinde, en geç ilk yarısında merkezi hızla hayata geçirip girişimcilerin başvurularını kabul etme arzusundayız. Burayı TOGED ve TOSYÖV ile işletmek istiyoruz. Projelerin değerlendirilmesi ve belirlenmesinde teknokentin ve teknoloji transfer merkezinin ciddi bir birikimi var. Bu da süreci kolaylaştıracak. Oyun geliştirme ve animasyon alanlarında çalışanları, fikri olanları teknokente bekliyoruz."
Son teknolojiyle donatılacak
OYAGEM'in en dikkat çekici kısımlarından birini Oyun ve Animasyon Test Merkezi oluşturacak. Burada, oyun ve animasyon alınındaki iş fikirlerinin, piyasaya sürülmeden önce, piyasa ihtiyaçlarını ve son kullanıcı isteklerini karşılayıp karşılamayacağı test edilecek.
Test merkezinde Hareket Yakalama Cihazı, Render Çiftliği, 3D tarayıcılar, Sayısal İçerik Geliştirici, Ses Kayıt Stüdyosu gibi son teknoloji ekipmanlarından yararlanılacak.
Oyun ve animasyon geliştiricilerin kullanımına sunulacak bu ekipmanlarla sektörde nitelikli iş fikirlerinin hayata geçmesine olanak sağlanacak.