Üniversiteliye TÜBİTAK’tan davet 

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliye TÜBİTAK’tan davet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 10:32

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Erhan Demircioğlu, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkanlığı tarafından Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik yarışmasında finale davet edildi. 

Haberin Devamı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmaya toplam 508 proje başvurusu yapılırken ön değerlendirmeler sonucunda 135 proje finalde sergilenmeye değer bulundu. Demircioğlu’nun beş yıldır üzerinde çalıştığı ‘Deniz Suyundaki Hidrojen Sülfürden Elektroliz Yöntemiyle Hidrojen Üretimi’ isimli çalışması da finale davet edilen projeler arasında yerini aldı.

Projesinin TÜBİTAK tarafından sergilenmeye layık görülmesinin kendisini mutlu ettiğini ve onurlandırdığını söyleyen Erhan Demircioğlu, ”Pek çok ülke, hidrojen enerjisine geçiş için teknoloji geliştirmekte ve bununla ilgili çalışmalar yürütüyor. Literatürde en basit hidrojen üretimi suyun elektrolizi olarak geçiyor fakat sudan hidrojen üretmek çok fazla enerji gerektiren ve pahalı bir işlem olduğu için yatırımlarda geri kalıyor. Sunmuş olduğum projemde hidrojen üretimine alternatif bir çözüm olarak deniz suyunun içerisindeki çözünmüş formdaki hidrojen sülfürün elektroliz edilmesi öneriliyor. Hidrojen sülfürden hidrojen eldesi suya göre çok daha karlı bir işlem. Çünkü moleküldeki hidrojen ve kükürt arasındaki bağ, su molekülündeki hidrojen ve oksijen arasındaki bağa oranla daha zayıf. Dolayısıyla daha az enerji ile hidrojen üretmek mümkün” dedi.

Haberin Devamı

Demircioğlu, “Projemde Karadeniz’in 200 metre altında 50 metre kalınlığındaki tabakada günümüz şartlarında 1.469 milyon ton hidrojen sülfür rezervi bulunduğundan yola çıkarak bu rezervin ülkemiz ekonomisine katkı sağlaması adına bir araştırma yaptım. Çalışmada hidrojen sülfürün deniz suyundan ayrılması, elektrolizi ve elektrolizinden oluşan hidrojen gazının doğal gaza alternatif olarak evlerde kullanımına yönelik olmak üzere üç aşamada teknoloji geliştirildi. Bu projenin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin yüzde 74,9’luk enerjide dışa bağımlılığı, kurulacak olan bir hidrojen enerji santrali ile ilk aşamada azalacak ve sonraki aşamada da ülkemiz tamamen kendi enerjisini kendisi üreten bir ülke haline dönüşecek."

BAKMADAN GEÇME!