Üniversitelilerin formula aracı İngiltere yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerin formula aracı İngiltere yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 12:47

Anadolu Üniversitesi’nin (AÜ) farklı mühendislik bölümlerinden 15 öğrenci, üniversiteliler arasında dünyanın en önemli proje ve mühendislik yarışmalarından biri olarak gösterilen ve temmuz ayında İngiltere'de gerçekleştirilecek ‘Formula Student’ yarışları için araç üretiyor.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencilerinin formula tipi araçlar tasarlayıp üreterek katıldığı ‘Formula Student’ yarışlarında farklı ülkelerden yaklaşık 300 üniversite yarışıyor.

Yarışlar için AÜ bünyesinde oluşturulan Anadolu Racing takımının kaptanlığını yapan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Burak Yıldırım, Türkiye'yi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmeyi amaçladıklarını söyledi. ‘AR-450’ adını verdikleri araç yapma fikrinin yaklaşık 1,5 yıl önce formula araçlarına merakı olan 4 üniversite öğrencisi arkadaşıyla sohbet sırasında ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, "Okulumuzda bu aracı üretebiliriz diye düşündük. Okulumuz da bize her türlü imkanı sunuyor. Daha sonra somut bir adım atarak projemizi bölüm başkanlığına sunduk. Bölüm başkanlığı da bizimle yakından ilgilendi. Okulumuzun desteğiyle 1,5 yıl önce çalışmalarımıza başladık. Yasal prosedürleri hallettikten sonra 6 ay önce aracımızın yapımına başladık" dedi.

Haberin Devamı

Üniversitelilerin formula aracı İngiltere yolcusu

160 kilometre hız yapacak

Yıldırım, temmuz ayında İngiltere'de gerçekleştirilecek ‘Formula Student’ yarışı için başvurduklarını, yarışmaya katılarak üniversite adına bir ilki yaşatacaklarına belirtti. Burak Yıldırım şunları söyledi:
"Türkiye'nin bu konuda büyük bir geçmişi yok. Bu yarışlara katılan bazı üniversitelerimiz var. Ülkemizi bu alanda daha da ileriye taşımak için çalışacağız. Aracımızı temmuz ayında İngiltere'de düzenlenecek yarışlarda yürütmeyi planlıyoruz. 'AR-450' ismini verdiğimiz aracın üretiminde üniversite yarışları olduğu için 160 sayfalık kuralların dışına çıkamadık. Araç, saatte 160 kilometre hız yapacak. Şasimiz 40 kilogram çelik borulardan oluşuyor. Formula tipi lastik kullanıyoruz. Tek silindir benzinli motorla çalışacak. Düşük ağırlık yüksek torka sahip olmasından dolayı tek silindir kullanıyoruz. Şasesi tamamlamak üzere, sonraki aşamada montajına geçeceğiz."

 

BAKMADAN GEÇME!