Güncelleme Tarihi:
KKTC’de üniversite öğrencileri normal şartlarda pasaportla giriş yapıyor ve okula kayıtlarının ardından öğrenci statüsünde oturma izni alıyor. Son yıllarda özellikle Nijerya, Zimbabve gibi Afrika ülkelerinden 20 binin üzerinde öğrencinin okullara kaydolup derslere girmeyerek kayıtdışı çalışması birçok sorun ortaya çıkardı. Türkiye’den gelenlerin de bir bölümü, kayıtdışı işlerde çalışıyor. Öğrenci takip sistemi, 30 Eylül’de başlayacak. Bu; İçişleri, Sağlık, Çalışma ve Milli Eğitim bakanlıkları ile emniyet müdürlüğünün ortaklaşa kullanacağı bir elektronik kayıt sistemi.
YÖDAK, YÖK’le yazın üniversitelerin yeterliliklerini ve altyapılarını denetledi. KKTC hükümeti ise son yıllarda sayıları hızla artan özel üniversite başvurularına daha sıkı kriterler getirdi. Üniversite açmak için mali yeterlilik ve Meclis’te onay şartı aranacak. Bu yıl üç üniversiteye izin verildi ve sayı 16’dan 19’a yükseldi. Başvuran 7 üniversite ise izin bekliyor. 19 üniversiteden 14’ü YÖK ve ÖSYM’ye kayıtlı, 5’i henüz ÖSYM üzerinden öğrenci almıyor.
ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
- Öğrenci, pasaportuyla giriş yaptığında takip sistemine kaydedilecek (Kimlikle girenler okula kayıt olamıyor, oturma ya da çalışma izni alamıyor).
- Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra öğrenci belgesiyle Sağlık Bakanlığı’na gidip sağlık kontrolünden geçecek.
- İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi’nden ‘öğrenci izni’ alacak. Bu öğrenci oturma izni kabul edilecek.
- İşlemi tamamlamayan, okullara kayıt olsa bile öğrenci oturma izni alamayacak, kaçak durumuna düşecek.
- Bunlar her öğrenim yılı yenilenecek.
- Yarı zamanlı işlerde çalışma dairesine kaydolmak şartıyla çalışabilecek. Üniversiteler öğrencilerin devamsızlığını takip etmekle yükümlü olacak.