Üniversitelilerden sanayi projeleri

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerden sanayi projeleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2013 16:04

45 üniversiteden 349 öğrencinin hazırladığı 140 çalışma, Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri yarışmasında sergilendi. Finalde dereceye giren gençlere toplam 423 bin liralık para ödülü dağıtıldı.

Haberin Devamı

Bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji ve çevre, otomosyon, bioteklonoji, nanoteknoloji, havacılık ve uzay gibi önem verilen konulardan oluşan üniversite öğrencilerinin tasarladığı sanayi projeleri yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB), lisans bitirme tezlerinin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi ve öğrencilerin sanayi ortamında bulunarak uygulama tecrübesi edinmelerini sağlamak amacıyla bu yıl ilk defa “Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması” düzenledi. Üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayan yarışmaya Türkiye’deki 54 üniversiteden 474 öğrenci hazırladıkları 201 proje ile başvuruda bulundu. Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri ile Tarımsal Bilimler alanlarıyla ilgili bölümlerindeki gençler, sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün, yöntem, süreç iyileştirme ve geliştirmeye yönelik araştırma projeleri ile yarışmaya katıldılar.

Haberin Devamı

Projeler 6 alanda yarıştı

İlk aşama değerlendirmeyi geçen bilgi ve iletişim teknolojileri alanından 21, maden ve doğal kaynaklar, enerji ve çevre, inşaat ve altyapı teknolojileri alanından 31, tekstil, makine ve otomasyon teknolojileri alanından 23, biyoteknoloji, nanoteknoloji, kimya ve malzeme, tarım teknolojileri alanından 22, üretim süreç ve teknolojileri alanından 28, savunma, havacılık ve uzay, ulaştırma/lojistik teknolojileri alanından 15 olmak üzere toplam 140 proje, 5 -9 Temmuz tarihleri arasında Ankara Congresium ATO Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen final sergisine katıldı. Davet edilen projeler 45 üniversiteden toplam 349 öğrenci tarafından hazırlandı.

Finale katılan projeler, sergi sırasında jüri tarafından yenilikçilik, geliştirme süreci, yaygın etki, uygulanabilirlik/kullanılabilirlik yönlerinden değerlendirilerek tematik alanlarda ödüllendirildi. Tematik alanlarda ödül alan projeler arasından, yürütme komitesi tarafından final büyük ödülü almaya değer bulunan projeler belirlendi.

Toplam 423 bin liralık ödül dağıtıldı

Haberin Devamı

Sergilenen çalışmalar arasında tematik alanlarda dereceye giren ilk üç projeye 10 bin, 7 bin 500, 5 bin lira, akademik ve sanayi danışmanlarına da 4 bin, 3 bin, 2 bin lira ödül verildi. Ayrıca dereceye girenler arasından seçilen 3 proje 30 bin lira, 20 bin lira ve 15 bin liralık büyük ödülün sahibi oldu. Büyük ödül sahibi projelerin danışmanlarına da 10 bin, 7 bin 500 ve 5 bin lira verildi. Ayrıca Ankara’daki final sergisine katılan her proje 500 lira aldı. Yarışmada toplam 423 bin lira ödül dağıtıldı.

TÜBİTAK enstitülerinde yüksek lisans ve doktora yapılabilecek

Ödül Töreni’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje yarışmasının amacının lisans bitirme tezlerinin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bakan Ergün, bunun üniversite ile sanayinin daha yakın işbirliğine girmesini sağlayacağını dile getirdi. Bakan Ergün, üniversite ile sanayinin işbirliği olmadan teknolojinin doğmasının zor olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Sanayi bir kenarda durur, üniversite bir kenarda durursa hiçbir zaman teknoloji doğuramayız. Lisans bitirme projelerinde  de üniversite ile sanayinin işbirliği içinde olması lazım. Yeni üretim yöntemleri, yeni ürünler ve yeni teknolojiler gelişmesi lazım. Kısa zaman içinde TÜBİTAK enstitülerini yüksek lisans ve doktora yapılabilen enstitüler haline getireceğiz. O zaman göreceksiniz o enstitülerde birçok arkadaşımız hem yüksek lisanslarını, doktoralarını yapma imkanına sahip olacaklar hem de Türkiye’nin çok kritik araştırmalarında doğrudan doğruya yer alma imkanı bulacaklar. Bu da bizim hızımızı bir kere daha artıracak.”

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, “Kendi uçağımızı, otomobilimizi, gemimizi, füzemizi, hızlı trenimizi, santrallerimizi yapmak istiyoruz. İşte tüm bunlar için gerçekten iyi çalışan inovasyon ve girişimcilik sistemi ile onu işletecek insan kaynağına ihtiyaç var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!