Güncelleme Tarihi:
İEÜ Eşit Platform Kulübü Öğrencilerinden Cansu Sönmez, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile işbirliği yürüttüklerini belirterek, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız. Sorunumuz çok derinlerde. Aile içinde serpiliyor. Bugünün gençleri yarının aileleridir. İstemsiz bir biçimde konuşuyoruz. Şiddet ögesini içeren sözler kullanıyoruz. Bilinçlenmemiz ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
Afişin öğrenciler tarafından da ilgiyle okunduğuna değinen Sönmez, sadece 5 dakikalık bir zaman ayırmanın birçok hayatı değiştirebileceğine işaret etti. Sönmez, afişte şu maddelerin yer aldığını söyledi:
"Cinsel şiddet, aile, akranlar ve kültür yoluyla öğrenilir, aynı zamanda önlenebilir de. Çocuğunuz televizyonda şiddet içeren bir sahne gördüğünde kanalı değiştirmek yerine, bunun hakkında konuşun. Eleştirel düşünmesi için onu cesaretlendirin. Bugün bir arkadaşınızı kıyafeti veya dış görünüşü yerine, iyi yapabildiği şeylerle ilgili övün. ‘Adam gibi yap’, ‘kız gibi kırıtma’, ‘erkekler ağlamaz’ gibi sözler söylemeyin. Bunları duymak herkesi yaralar. Herhangi birine karşı tehdit edici, ayrımcılık ve şiddet içeren sözler duyduğunuzda bunları sineye çekmeyin. Tepkinizi gösterin. Çevrenizdeki insanlardan duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete göz yumduklarını belirten güçlü mesajlar vermelerini isteyin. Hayatınızdaki kız çocuklarını daha güçlü, oğlan çocuklarını da daha duyarlı olmaları yönünde cesaretlendirin. Eğer çocuklar sarılmanızı ve öpmenizi istemiyorsa, onların bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygı duyun ve ısrarcı davranmayın. Toplumsal cinsiyet rolleri kendi ilişkilerinizde nasıl ortaya çıkıyor? Sorgulamaya ve değiştirmeye kendi yaşamınızdan başlayın. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen paylaşımlarda bulunmak için sosyal medyayı kullanın. Daha fazlasını öğrenin. Cinsel şiddetle mücadele üzerine çalışan kişileri, sunum yapmaları için çalıştığınız yere veya okulunuza davet edin."
İEÜ Uzakdoğu Sporları Kulübü Kurucusu ve Fahri Başkanı Aytaç Dayanç da, özellikle son dönemde kız öğrencilerin mücadele sporlarına yönelik ilgisinin arttığını, öğrencilerin hem spor hem de kendilerini savunma yöntemlerini öğrendiklerini belirtti. Öğrencilerin boks, kick boks, yakın savunma eğitimi aldığını ifade eden Dayanç, "Özellikle son günlerdeki şiddet olaylarının artmasıyla birlikte bayan grupları kurmak zorunda kaldık. Sporun üzerinde bir de kendilerini savunmaları için eğitim alıyorlar. Karma eğitim çok revaçta. Boks, kick boks, yakın savunma eğitimi alıyorlar. Yakın savunma eğitiminin içinde Aikido, Judo, Wing-Chun sporları var" diye konuştu.