Güncelleme Tarihi:
Veteriner Fakültesinde okuyan, idealist üniversiteliler topluluğu üyelerinin kafes kuşları ve akvaryum balıkları üretim odaları ile başlayan serüvenleri, fakülte dekanlığı ve üniversite rektörlüğünün de destekleriyle ‘Doğal kuş cenneti’ haline dönüştü.
Yaban Hayatı Tahnit Müzesi’nin yanında açılan ‘Doğal kuş cenneti’ ziyaretçi akınına uğradı. Üniversite öğrencilerinin bakım ve kontrolü ile yürütülen balık ve kuş yetiştirme, sergileme odaları büyük beğeni topladı. Odalarda muhabbet kuşu, kanarya, papağan, Hint bülbülü yetiştiriliyor. Öğrenciler akvaryumlarda lepistes, moli, kılıçkuyruk, çiklet, kafalı yunus üretiliyor. Türkiye’de veterinerliğin geri planda kaldığını ve yeteri kadar öneminin anlaşılmadığını söyleyen Rektör Prof.Dr. Sami Özcan, şöyle dedi:
“Veteriner hekimliğin biraz olsun içerisine girerseniz hayvan sağlığı olmadan insan sağlığının korunamayacağını anlayacaksınız. Tükettiğimiz bitkisel besin maddeleri dışında olan diğer gıda maddelerinin hepsi veteriner hekimler sayesinde bizim soframıza geliyor.”
Proje ekip sorumlusu Ahmet Arvasi Günel ise, bölgenin ‘Doğal kuş cenneti’ gibi olduğunu ve 3 aydan bu yana faaliyette olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Amacımız Veteriner Fakültesi öğrencilerinin sadece kedi, köpek ve sığır gibi hayvanların yanı sıra egzotik hayvanların da hastalıkları ve beslenmesi adına bir şeyler yapabileceğini göstermek. Oda ısısı daima 23 derece. Kuşların doğal yaşamıyla buradaki ortamı özdeşleştirmeye çalıştık. Japon, ciklet ve papağan türlerinden balıklar var. İlk aşamada çok eleştiri aldık uygun olmadığı yönünde. Kars’ın soğuk bir iklime sahip olmasından dolayı uygun olmadığı yönünde eleştiriler aldık. Ama yaptıktan sonra hem arkadaşlarımızdan hem de akademisyen hocalarımızdan çok olumlu geri dönüşümler aldık. Normalde egzotik hayvanlar sıcak ortamları seven hayvanlar bizler de ısıtıcılarla bu ortamı onlara sağlamaya çalışıyoruz.”