Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 30 bin öğrencinin yaşadığı Edirne’de, üniversiteli gençler kızlı-erkekli tartışmasına tepki gösterdi. Son 15 yıldır öğrenci evi ve apart işletmeciliği yapan Bilal Uludağoğlu, kendi toplumsal değerlerine aykırı durumlarda yöneticilerin bu duruma müdahale ettiğini belirterek, “Son 15 yıldır öğrencilerin kaldığı pansiyonların yöneticiliğini yapıyorum. Kız pansiyonunda dışarıdan bir erkeğin girmesi ve ya da gece gidip kalması mümkün değil. Öğrenci aileleri pansiyonları bu nedenle de tercih ediyor. Şu anda işletmeciliğini yaptığım apartta kalan öğrenciler kızlı-erkekli oturmalarından dolayı bir sıkıntı yaşanmadı. Benim toplumsal değerlerime aykırı yaşayan birileri olduğunda yasa ya da polis beklemem ben müdahale ederim aparttan çıkmalarını sağlarım. Yalnızca apart olarak değil, apartmanlarda bile 2 kız kalıyorsa ve sürekli giriş çıkış olursa, otomatik, sistem müdahale ediyor. Komşular olarak buna dikkat ediyor, uyarıyor. Bunun için denetlemeye ve yasaya gerek olmadığını düşünüyorum. Kızlı-erkekli kalmadan dolayı sıkıntı olursa yasa beklemem yönetici olarak ben gereğini yaparım”dedi.
Biz burada komşuyuz
Trakya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 4’üncü sınıf öğrencisi Sevil Ay, kızların ve erkeklerin kalabildiği apartta yaşadığını belirterek, “Burada yalnız kalıyorum, burası benim odam. Ama arkadaşlarım geliyor, kız ya da erkek. Birlikte ders çalışıyoruz, bir birimize derslerde yardımcı oluyoruz. Birlikte dışarı da çıkıyoruz ama uyuma saati geldiğinde herkes kendi odasına geçip uyuyor. Biz burada komşuyuz, birlikte çalışıyoruz, konuşuyoruz bazen birlikte eğleniyoruz ama sonra evine oturduğu yere gidiyor. Bu konuların farklı algılanmasından rahatsızım. Yaşadıklarımız içerisinde sakıncalı bir durum yok. Ailemde böyle bir apartta kaldığımı biliyor. Daha önce devlet yurdunda da kaldım, ortak yaşam alanları dışında kızlar ve erkekler biraraya gelmiyorlar. Ben şimdiye kadar bununla ilgili bir sıkıntı da yaşamadım. Burası benim özgürlük alanım, evim ve buna karışılmasına da karşıyım. 18 yaşını geçtim, bize seçim hakkı tanınıyorsa, bana ülkemin geleceğini seçme hakkı veriliyorsa kapıyı açtığımda karşımdakinin kız ya da erkek olmasına karışılmasına karşıyım” diye konuştu.
Cinsiyet ayrımı
Tarih Bölümü birinci öğrencisi Muhammet Demirci ise kızlı-erkekli kalınan yurtlar ve apartlar tartışmasının özel hayata müdahale olarak kabul ettiğini söyledi. Demirci, “Bu konuda diğer öğrenci arkadaşlarımızı rahatsız ettiği gibi beni de rahatsız ediyor. Cinsiyet ayrımına giren bir nokta çok farklı yerlere geliyor. Biz hepimiz yetişkin bireyleriz, orta okulda değiliz, kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Ailemizden uzakta yaşıyoruz. Belli bir olgunluğa eriştik hepimiz. Bireysel yerine toplu halde biraraya gelerek çalışmak bizim için daha verimli oluyor. Bu şekilde yansıtılması bizi de rahatsız ediyor. Bu konular hangi amaç için gündeme getiriliyor anlamış değilim. Özel hayata karışmak bu başka bir şey değil, biz geleneklerle büyümüş Türk gençleriyiz. Ailem bile arkadaşlarıma karışmazken, bir başkasının bu duruma karışmasına izin vermem” dedi.
Üniversitelileri rencide ediyor
Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Yağmur Demir de tartışmaların üniversite öğrencilerini rencide ettiğini belirterek, “Ben 2 senedir öğrenciyim ve karışık apartta kalıyorum. Şimdiye kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Çevreyi rahatsız eden bir durum olursa, apart yöneticileri ya da çevre bunu dile getirip uyarıyor. Arkadaşlarla bir araya gelip ders çalışıyoruz, eğlendiğimiz zamanlar da oluyor. İlla öğrencilerin hayatında değişiklik yapılmak isteniyorsa, burs ve kredileri yükseltebilirler. Öğrencinin yaşam kalitesini arttırmak için bir şey yapılırsa bu daha doğru olur. Bırakın özgür olsunlar ama yaşam kalitesini yükseltsinler. Hem çalışıp hem okuyanlar var, bu işleri bırakın öğrencinin yaşam kalitesini yükseltin” dedi.
Bazı apart ve öğrenci evi yöneticileri ise işletmelerinin bu şekilde gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını söyleyerek tepkilerini dile getirdi.