Güncelleme Tarihi:
Ayazağa İlköğretim Okulu’nun bin sekiz yüz öğrencisi, okulun binası ile bahçesi arasından geçen İSKİ kanalı nedeniyle, okul bahçesinin tamamına ulaşamıyordu. Okulun önündeki küçük alanda teneffüs ihtiyaçlarını karşılayan öğrencilerin geniş bahçe ihtiyaçlarını MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri çözdü. Yaz okulunda aldıkları ‘Tasarla Yap Stüdyosu’ kapsamında öğrencilerin okulun bahçesini ikiye ayıran su kanalını geçerek daha geniş bahçeye kavuşmaları için köprü tasarladı. Mimarlık öğrencileri önce ilkokul öğrencileriyle görüşmeler yaparak okul bahçesinden beklentilerini öğrendi. Öğrencilere ‘Hayallerindeki Okul Bahçesi’ ile ilgili resimler yaptırdılar. Köprünün konumu ve tasarımı, yapılan görüşmeler ve çalışmalar ile oluşan katılımcı tasarım süreciyle planlandı. Toplam 65 bin TL maliyetinde olan köprünün bütçesini de öğrenciler bağış olarak topladı. Şimdi de köprüyü kendileri inşa ediyorlar.
Akademisyen ve öğrenciler mavi tulumlarıyla iş başında
Yaklaşık bir ay önce köprünün tasarımını yapan 22 mimarlık öğrencisi, son iki haftadır Sanat Tasarım, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arda İnceoğlu, Fakülte Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Burcu Serdar Köknar, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sezgin ve marangoz Sait Korkmaz ile 8 metrelik kanalı geçecek ahşap köprüyü inşa ediyor. Köprünün inşasında hocaları ile birlikte çalışan öğrenciler mavi tulumlarını giyip sabah saat 08.00’de iş başı yapıyor, saat 17.00’ye kadar aralıksız çalışıyor.
Yaşadıkları çevrenin mekânsal ihtiyaçlarını tasarım aracılığıyla çözmek için kolları sıvayan geleceğin mimarlarının tasarladığı köprü sayesinde öğrenciler, daha büyük bir okul bahçesine kavuşacak. Bu çalışma sonrasında öğrencilerin, ders aralarında özgürce koşup oynayabilecekleri, spor yapabilecekleri açık alan oluşacak. Mimarlık öğrencileri sadece köprü yapmayacak. Okulun bahçesinin düzenini, sosyal yaşam alanlarını da tasarlayacak.
Öğrencilerimiz mesleklerini deneyimleyerek öğreniyor
MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arda İnceoğlu ‘‘Mimarlık Bölümü öğrencilerimizin projesi hayata geçtiğinde Ayazağa İlköğretim Okulu öğrencileri güvenli bir şekilde kanaldan geçerek bahçeye ulaşabilecek. Köprünün tasarımı, en az kazı ortaya çıkacak şekilde yapılıyor; sürdürülebilir ve dayanıklı malzemeler kullanılıyor. Köprünün ardından öğrenci başına düşen yeşil alan miktarı yaklaşık üç katına çıkmış olacak. Özellikle bu köprünün yapımında bize destek veren Sarıyer Belediyesi, Arıkanlı Holding, Metal Yapı AŞ, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Gürbüz İnşaat, Stop Çit, KBS Kalıp Bağlama AŞ, AS Cıvata, Herkes için Mimarlık Derneği, İnşaat Mühendisi Ahmet Topbaş, Hikmet Açıkgöz, Dr. Özlem Ünsal, Yerden Yüksek Çalışma Grubu ve kitlesel fonlama aracılığıyla destek veren herkese çok teşekkür ederiz’’ dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sezgin, “Birinci ve ikinci dönem 22 mimarlık öğrencimiz yaz okulunda aldıkları ‘Tasarla Yap Stüdyosu’ kapsamında canla başla köprümüzü yapmaya devam ediyor. Ayazağa İlköğretim öğrencilerinin bahçeleri büyürken öğrencilerimiz de mesleklerini deneyimleyerek öğreniyor” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Serdar Köknar ise “Köprü yapımının Temmuz ayı içinde bitmesini öngörüyoruz. Mimarlık öğrencilerimiz proje sayesinde hem bir yapının ortaya çıkma sürecini deneyimlemiş, hem de özellikle tasarıma erişemeyen yerlere ulaşarak sosyal sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar” dedi.