Üniversiteliden öğretim üyelerine mobbing suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliden öğretim üyelerine mobbing suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 14:44

Hemşirelik bölümünü bırakması için mobbing uygulandığını ileri süren üniversiteli öğrencisi 3 öğretim üyesi hakkında İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Haberin Devamı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Gülsüme Y. doğuştan yarık damaklı olması nedeniyle konuşma güçlüğü çektiği için kendisiyle alay edildiği söyledi. Üniversite öğrencisi, ‘hemşire olamazsın’ denildiği iddiasıyla 3 kadın öğretim üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Üniversiteliden öğretim üyelerine mobbing suçlaması
Konuşmasını bahane ederek Hemşirelik Bölümü’nü bırakması için mobbing uygulandığını ileri süren üniversiteli Gülsüme, staj değerlendirme notlarını da düşük gösterildiği iddiasıyla İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mersinli olan Gülsüme Y., iki yıl önce Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik Bölümü’nü kazanarak Erzurum’a geldi. Gülsüme Y., 1’inci sınıfın ilk döneminde bir vakfın burs başvurusu değerlendirme kurulu toplantısından sonra Dekan Yardımcısı olan Yrd. Doç. Dr. Seher Ergüney tarafından odasına çağrıldı. İddiaya göre Yrd. Doç. Dr. Seher Ergüney, Gülsüme Y.’ye, "Senin konuşman bozuk, farkında mısın? Bu konuşmayla neden bu fakülteye geldin?" dedi.

Haberin Devamı

Gülsüme Y., İç Hastalıkları Hemşireliği dersi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Emine Kıyak ve Yrd. Doç. Dr. Mehtap Kavurmacı’nın da benzer eleştirilerine uğradığını ileri sürdü. Gülsüme Y., Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne 30 Kasım 2012 tarihinde dilekçe yazarak yaşadıklarını anlatıp öğretim üyelerini şikayet ettiğini söyledi.

Hemşirelik Bölümü 2’nci sınıfında da bu yıl aynı sorunlarla karşılaştığını ve fakülteyi bırakması için kendisine mobbing uygulandığını iddia eden Gülsüme Y., İç Hastalıkları Hemşireliği dersi stajından 49 puan alınca, önce fakülte yönetimine başvurarak buna itiraz etti. Ancak Dekan Vekili Doç. Dr. Nadiye Özer tarafından 20 Ocak’ta gönderilen yazıda staj notunda değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum tespit edilemediği için, işlem yapılmadığı bildirildi.

Bunun üzerine Gülsüme Y. ‘İç hastalıkları hemşireliği’ stajından 49 puanla kaldığını, sınav notlarının eksik ve yanlış hesaplandığını öne sürerek, ’not işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali’ için geçen 23 Ocak’ta Erzurum İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencisi ayrıca 20 Ocak’ta Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak öğretim üyeleri Doç. Dr. Emine Kıyak, Yrd. Doç. Dr. Seher Ergüney ve Yrd. Doç. Dr. Mehtap Kavurmacı’dan şikayetçi oldu.

Kaydını dondurdu

Yaşadığı baskılar nedeniyle psikolojik durumunun bozulduğunu belirten Gülsüme Y., şikayet dilekçesinde şu iddialarda bulundu:

"Ben yarık damak hastası olarak dünyaya geldim. Yarık damak anne karnında gelişen, emriyolojik dönemde damak bölgesi yapılarının birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık. 2 yaşına kadar ameliyat edilmediği takdirde, konuşma bozukluğuna sebebiyet verir. Nörolojik veya zihinsel bir rahatsızlık değil. Fizyolojik ve tedavisi mümkün. 10 yaşında ameliyat olduğum için konuşma bozukluğum var. Telefonla yanına çağıran Fakülte Dekan Yardımcısı Seher Ergüney, devam etmem halinde beni stajlardan sınıfta bırakacağını söyledi. Durumu rektörlüğe bildirip, okuma hakkına engel olunmasına izin vermedim. Okumama engel olacak bir durumun olmadığını kanıtlayan sağlık raporuyla birlikte okula kabul edildim. Yönetmelikte ’konuşma sorunu olan öğrenci adayları hemşirelik bölümünde okuyamaz’ diye bir madde yok. Hocalarım baktılar ki okul ortalamam yüksek, sınavlarıma çalışıp rahatça geçebiliyorum. Devamsızlık yapan bir öğrenci değilim. Beni sınıfta bırakma, bölümden vazgeçirme, yıldırma yolları aramaya başladılar.

Haberin Devamı

Erkek arkadaş konusunda sorun

Stajlarda arkadaşlarımdan ayrı ve haksız değerlendirmelere uğradım. Hocalar, arkadaşlarımın durumlarını 10 dakikada değerlendirirken, benim değerlendirme sürem 1 saati aşıyordu. Hocalar ’Sen bu konuşmayla çalışamazsın. Kızsın, erkek arkadaş konusunda da sorun yaşayacaksın. Fakülteyi bırak git. Hastanın yanında sen konuşunca utandım’ gibi konuşmalar yaptı. Uğradığım haksız muamele, değerlendirilme, yıldırma çalışmaları beni yaraladı. Ruhsal, stres kaynaklı bedensel rahatsızlıklara neden oldukları için Seher Ergüney, Emine Kıyak ve Mehtap Kavurmacı’dan şikayetçiyim."

Üniversiteli Gülsüme Y. ayrıca Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurarak haksızlığa uğradığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Rektör: İdari soruşturma başlatıldı

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öğrencinin kayıt yaptırdığı sırada öğretim üyelerinin, "İletişimde sıkıntı olur bölüm değiştirsen daha iyi olur" diye tavsiyede bulunduklarını anımsattı. Rektör Koçak
şöyle dedi:
“Çok yönlü inceleme yapılıyor. Biz de idari noktada mobbing var mı yok mu inceliyoruz. Savcılığa intikal ettiğinden haberimiz var. Hocalarla nasıl karşılıklı bir konuşma oldu o da idari soruşturma sonucu ortaya çıkacak.”

Mobbing uygulaması

Öte yandan Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, öğrenciler açısından okulların bir işyeri olarak kabul edildiğini bildirdi. Öğretim üyeleri ve öğretmenlerin hizmet veren, öğrencilerin ise hizmet alan konumda bulunduklarını anımsatan Hüseyin Gün, öğrenciye yıldırma politikası uygulamasının mobbing olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!