Üniversiteliden akıllı cihazlara koruma kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliden akıllı cihazlara koruma kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 13:16

Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Kılıç, tüm siber tehditleri önleyebilen bir siber güvenlik cihazı geliştirdi. Cihaz, evdeki akıllı cihazların yanı sıra elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi gözetimsel kontrol sistemleriyle çalışan tesisleri ve otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları korumayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre günümüzde 15 milyarın üzerinde cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2020’ye gelindiğinde elektrikle çalışan her eşyanın internete bağlanması ve 200 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülüyor. Tüm bu gelişmeler, “İnternete bağlı cihazlar ne kadar güvenli?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Bu sorundan yola çıkarak Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteğiyle Kuluçka Merkezi Minerva’da iki ayrı siber güvenlik projesi geliştiren Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Kılıç, “Nesnelerin interneti alanında yaşanan gelişmelerle artık evinizdeki buzdolabınız veya kombiniz bu saldırılara maruz kalabildiği gibi ele geçirilerek başkasına yapılan saldırılarda kullanılabiliyor. Teknolojinin bu hızlı gelişimi karşısında herhangi bir savunma sistemi henüz geliştirilmedi. Akıllı telefonunuzla açıp kapayabildiğiniz kombinizi, garaj kapınızı, güvenlik ve çocuk kameralarınızı hatta otobanda seyir halindeki arabanızı başka birinin kontrol etmesinin ne kadar korkunç sonuçlar doğurabileceğini düşündüğünüzde, yaşanabilecek tehlikelere karşı önlem almak şart” dedi.

Haberin Devamı

GÜVENLİK AÇIKLARINA KARŞI NE YAPABİLİRİZ?

“Ülkeler için hayati öneme sahip tesisler de akıllı yönetim sistemleriyle çalışıyor” diyen Kılıç, şunları söyledi:

“Buralar da hackerların ana hedefleri arasında ve ele geçirilmesi halinde çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Geçtiğimiz yılarda, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmaları, bir virüsle sabote edildi. İran, saldırıyı çok geç fark edince bütün çalışmayı çöpe atmak zorunda kaldı. Elektrik hatları, havaalanları, nükleer santraller gibi tesisler için de her zaman en büyük tehlike bu tip siber saldırılar. Gelişen teknoloji ve nesnelerin interneti alanındaki ilerlemeler ve evimize giren benzeri kontrol sistemleri, önemli tesislerde kullanılan SCADA sistemlerine kıyasla çok daha güvensiz” diye konuştu.

HEM EV SİSTEMLERİ HEM DE TESİSLER İÇİN GELİŞTİRİYOR

Bu eksiklikler nedeniyle projeye başladıklarını belirten Kılıç, “Evimizdeki modem gibi cihazlar tarafından güvenlik ihtiyacının karşılanması gerekli. Özellikle akıllı cihazların kontrol devreleri güvenliği ele alınmalı. Üniversitemiz bünyesinde geliştirdiğimiz cihazlarımız, sadece akıllı cihazların kontrol kartları olarak davranmakla kalmayıp aynı zamanda, internet veya Wi-Fi üzerinden gelecek siber saldırılara karşı güvenlik tedbirleri alabilecek. 2017 içerisinde son kullanıcılara sunulmasını planlıyoruz. Tak ve çalıştır konseptiyle geliştirilen cihazlarımız, teknik bilgi gereksinimi duymadan akıllı cihazların güvenliğini yapay zeka algoritmaları ve önceden belirlenmiş güvenlik metrikleri aracılığıyla tespit ederek izole etmekle kalmayıp aynı zamanda anlık aktif saldırı tespiti işlemiyle herhangi bir siber saldırıya karşı kendini koruyabilmekte. Şu an piyasada bu kategoride yerli ya da yabancı bir ürün bulunmuyor. Asıl amacımız evdeki akıllı cihazların yanı sıra elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi SCADA sistemleri ve otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları siber saldırılara karşı korumak” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!