Güncelleme Tarihi:
Üniversite adayları için kuşkusuz zor bir yıl oldu. Sınav kaygısı koronavirüs salgınıyla birlikte daha da arttı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 2 milyon 437 bin 111 aday başvurdu. Sınav tamamlandı.
TYT’NİN İKİNCİ SINAVA ETKİSİ YÜZDE 40
Kuşkusuz binlerce aday, bir üniversite kapısını aralamak için iki günlük maratonu tamamladı. İlk sınavın değeri büyük. Çünkü bugünkü TYT’nin, ikinci sınav olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) etkisi yüzde 40. Yani TYT’de iyi performans göstermişseniz, istediğiniz bölüme girmeniz çok daha kolaylaşacak. Ancak bir üniversitenin lisans bölümüne girme gibi bir hedefiniz yoksa 120 sorudan 14-15 soruyu net olarak doğru yapmanız size 2 yıllık meslek yüksekokullarının kapısını açabilir.
32 NET YAPANA 4 YILLIK BÖLÜM
Eğitim uzmanı Salim Ünsal’a göre bir öğrencinin sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarının hesaplanabilmesi için TYT 150 barajını geçmiş olması gerekiyor. Ancak kendini bu barajlarla sınırlandırmayıp daha fazla sayıda soruyu doğru cevaplayan adaylar AYT barajına kendilerini yaklaştırırlar. 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebilmek için adayların TYT’de netleri biraz yüksek ise AYT’de yarım net almaları bile 170 puan barajını geçmelerine yetiyor.
Ünsal bu netlerin hesaplanmasını şöyle açıklıyor:
“Adayın zaten 150 barajını geçebilmek için asgari yapması gereken net sayısı 14-15. Aday, 150 barajını geçtiğinde AYT’de örneğin matematikte 12, fen bilimlerinde 5,5 net yaparsa AYT’de 17,5 net yapmış oluyor, bununla da sayısal 170 barajını geçiyor. Kısaca sınav toplamında yaklaşık 32 net yapmış olursa 4 yıllık bir bölüme geçebiliyor. Sayısal bölüm öğrencisi, TYT’de 53 soruyu doğru yapmışsa, AYT’te yarım matematik neti yaparak sıralama sınırlaması olmayan biyoloji, fizik gibi bölümleri kazanabiliyor.
Sözel bölümde ise 50 TYT sorusu doğru olan biri, edebiyat, sosyal bilimler sorularından yarım net çıkardığı zaman 170 barajını geçerek, tercih yapma hakkı elde edebiliyor. Sözelde arkeoloji, sanat tarihi gibi yerler ile vakıf üniversitelerindeki iletişim, tarih, halkla ilişkiler gibi yerlere girebilir.
Eşit ağırlıkta da durum pek farklı değil. 51 TYT netine sahip bir aday, edebiyat, sosyal bilimlerden yarım net çıkarırsa taban puanı oluşmamış, kontenjanlarını doldurmakta zorlanan eşit ağırlık programları olan iktisat, işletme, çalışma ekonomisi gibi alanlara girebilir.”
BAŞVURUP GİRMEYEN SAYISI ÇOK OLABİLİR
Her yıl yaklaşık 130-140 bin aday başvurduğu halde sınava girmiyor. Bu yıl bu sayının daha da artacağı düşünülüyor. Sınava başvurduğu halde hazırlığını planlı yapmamış, değişen sınav tarihleri nedeniyle motivasyonu dağılmış, sağlık sorunu nedeniyle girmek istemeyen veya yeterli hazırlık yapmadığını düşünen, sağlık kaygısı nedeniyle sınava girmekten korkan ve en önemlisi ailelerini ikna eden yaklaşık 250-300 bin aday uzmanlara göre sınava girmeyebilir. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, “Bu eğilim, tercih yapabilecek adaylar için bir şans olabilir” diyor.