Güncelleme Tarihi:
Hakyemez, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Gelecek Tasavvurunda Üniversitelerin ve Gençliğin Önemi’ panelinde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak, gençliğin kendilerinden neler istediğine yönelik durum analizi yaparak, 81 ilden 8 bin gençten görüş aldıklarını söyledi.
Hazırlanan raporla bu isteklere göre projeler geliştirdiklerine değinen Hakyemez, gençlerin öncelikli isteklerinin “Ülkemizi tanımak istiyoruz” olduğunu ve bunun üzerine, ‘Hareketlilik Projeleri’ düzenlediklerine dikkati çekti. Hakyemez, bu kapsamda 2012 yılında 100 bin, bu yıl ise 250 bin kişiyle eğitim ve kişisel gelişim ağırlıklı geziler düzenlediklerini anlattı. Başarılı olup maddi imkanı olmayan gençleri Balkan treniyle dolaştırdıklarını, uçağa hiç binmemiş gençleri havayoluyla seyahat ettirdiklerini aktardı.
Gençler verimli ve yaratıcı olmak zorunda
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli ise üniversite eğitiminin önemi ve gençlerin mezun olduktan sonra yapmaları gerekenler üzerine gerçekleştirdiği sunumunda, hayat boyu öğrenme anlayışının değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Gençler çalışma hayatı boyunca çok meslek ve iş yeri değiştirmeye hazır olmalılar” ifadelerini kullanan Biçerli, şunları söyledi:
“Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 2010 yılından sonra belirlenen stratejik planda, ‘Normal bir ABD vatandaşı üniversiteyi bitirdikten sonra, 40 yıllık çalışma hayatı boyunca en az 4 meslek ve 11 iş yeri değiştirmeye hazır olmalı’ deniyor. Dünyada üniversiteden mezun olduktan sonra bir mesleğe sahip olup, emekli olana kadar çalışabileceğiniz imkanlar azaldı. Gençler çalışma hayatında daha verimli ve yaratıcı olmak zorunda.”