Güncelleme Tarihi:
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Üretimde Reform Paketi’nin yükseköğretimle ilgili 11 maddesini açıkladı. Saraç, dün düzenlediği basın toplantısında, ‘Sessiz devrim’ olarak nitelendirdiği üniversitelerdeki yapısal değişiklikle Türkiye’nin kalkınma hedeflerine daha hızlı ulaşacağını söyledi. Üniversitelerde reform olarak nitelendirilen değişiklikler özetle şöyle:
KALİTE KURULU YÖK’Ü DENETLEYECEK YÖK’ün bünyesinde kurulan yükseköğretim akredite ve kalite kurulu idari ve mali açıdan özerkleşecek. YÖK’ün aldığı kararları değerlendirecek, üniversitelere kalite akreditasyonu verecek. Kalite kurulunda TOBB ile öğrenci temsilcisi de yer alacak.
ÜNİVERSİTELER DE UZMANLAŞACAK Bütün üniversiteler birbirinin aynısı olmayacak. Yasal düzenlemeyle YÖK’e üniversitelerin ihtisaslaşmasını temin görevi verilecek. Her üniversite bölgenin şartlarına göre bir alanda uzmanlaşacak.
MÜHENDİSLERE ÜCRETLİ STAJ DÖNEMİ Üniversitelerde özellikle fen ve mühendislik öğrencilerinin eğitim alırken sektörde çalışması desteklenecek. Bu öğrencilerin en az 1 yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapması teşvik edilecek. Öğrencilere çalışmaları karşılığında asgari ücretin net tutarının yüzde 35’i işsizlik fonundan ücret olarak ödenecek. Bilimsel Araştırma Projelerinde (BAP) görevlendirilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilecek. Bu şekilde bilimsel araştırma kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
EMEKLİ HOCALAR GERİ DÖNECEK Yaşa bağlı olarak emekli olan öğretim üyelerinin geri dönüşü, rektörlüğün talebine bağlı olarak ihtiyaç ve öncelikli alanlara göre belirlenecek. 2006 yılından sonra kurulan 41 devlet üniversitesinde 75 yaşına kadar çalışma izni veriliyordu. Yeni düzenlemeyle 75 yaş sınırı tüm devlet üniversitelerini kapsayacak.
İLK KEZ POST-DOC BAŞLATILACAK Akademisyenlerin, doktora eğitimi sonrasında ilgili alanında araştırmacı olarak (Post-Doc) 3 yıl üniversitelerde istihdamı sağlanacak.
İSTİHDAMA GÖRE KONTENJAN KURULU Üniversiteli işsizlik sorununu çözecek Danışma Kurulu olacak. Bu kapsamda ilgili bakanlıklar ve özel sektörle birlikte üniversiteye girişte öğrenci kontenjan planlaması yapılacak. Üniversite mezunlarının işsiz kalması sorunu ortadan kalkacak. 2 yıllık meslekyüksekokulları, özel sektörün ihtiyacına göre yeniden planlanacak. Meslek yüksekokulları organize sanayii bölgelerinde açılması teşvik edilecek. Bu okullar, öğrenci sayısına göre devlet tarafından desteklenecek.
İHRAÇ EDİLENLERİN YERİ Mİ DOLDURULACAK
Emekli olan hocaların 75 yaşa kadar üniversitede çalışmasının yolunu açan düzenleme, “İhraç edilen akademisyenler yüzünden üniversitelerde oluşan açık mı kapatılacak” sorusunu gündeme getirdi. YÖK Başkanı Saraç, söz konusu düzenlemenin ihraçlardan önce gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: “Göreve gelir gelmez kurguladığımız projeler, ihraçlarla alakası yok. Burada bu düzenleme tabii ona da yardımcı olacak, başka şeylere de yardımcı olacak. İhraç yoğun yaşandığı üniversitelerin rektörleri bize geliyorlar, biz onların kadro ihtiyaçlarının teminini sağlıyoruz ve bu hususta yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda doktoralı araştırma görevlilerinin ders vermesini istiyoruz.”
ŞİRKET KURABİLECEKLER
Üniversiteler, sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilecek. Böylelikle TEKNOPARK’lar üniversite şirketi olabilecek. Teknoloji geliştiren öğretim üyeleri bu şirketlerde ücreti karşılığında çalışabilecek. Üniversiteler özel sektörle rekabet edebilecek. Akademisyenler, maaşı devam ederken, üniversitenin izniyle yurtiçi ve yurtdışında araştırma merkezlerinde faaliyette bulunabilecek.