Güncelleme Tarihi:
Toplantıda üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmak ve cinsel saldırılar ile tacizlere karşı önlem alınması konusunda YÖK tarafından üniversitelere gönderilen ‘Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’ de açıklandı.
GÜVENLİ KAMPUSLAR
‘Tutum Belgesi’ ile üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin dersler koyulup bilgilendirme toplantıları yapılması istendi. Ayrıca üniversite kampuslarında güvenli yaşam ortamı sağlanması için cinsel taciz ve saldırılarla ilgili başvuru yerleri oluşturulacak. Özellikle geç saatlerde dersten çıkan kız öğrencilere güvenli ortam yaratmak amacıyla aydınlatma ve ulaşım sorunları çözülecek. Kadın güvenlik görevlilerinin olması sağlanacak. Ayrıca yurtların uzak yerlerde yapılmaması için tedbirlerin alınması sağlanacak.
Kadın yöneticilerin sayısının artması için çalışılacak
Prof. Dr. Yekta Saraç (YÖK Başkanı): YÖK olarak bir yılı aşkın süredir pek çok yeniliğe ve ilke imza attık, bunlardan biri bir yıl önce düzenlenen “Kadın Çalıştayı”. Bu çalıştayda, birtakım kararlar aldık ve üniversitelerdeki kadın olgusuna yönelik farkındalık oluşturulması için bir dizi çalışma başlattık ve bunlar sürüyor. Özelikle örgün eğitimde öğrenci sayımızın yarısına yakını, kız öğrencilerden oluşuyor. Yükseköğretim sistemindeki kadın öğretim üyeleri sayısı bakımından birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin ilerisindeyiz. Sadece üst yönetici açısından bazı ülkelerin gerisindeyiz. Fakat o hususta da makas çok açık değil. Bu hususta da önümüzdeki bir, iki yıl içinde olumlu gelişmeler katedileceğini düşünüyoruz. Tabii ki bizim göreve başladığımız süre içerisinde, bütünüyle yükseköğretim üst yöneticileriyle ama tabii ki özelde de kadın rektörlerimizle yakın ilişkimiz devam ediyor. Kız öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda, ikinci öğretimin başlama saatlerini yükseköğretim kurumlarına bıraktık. O kararımızı tetikleyen husus, kız öğrencilerimizin talepleri oldu. Adalet temelinde, toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin veyahut ders içeriğinin konu edildiği bir konferans dizisinin üniversitelerde müfredatlarda yer almasına yönelik de bir çalışmamız oldu. Bu hususu üniversitelerimize de taammüm ettik. Bu istikametteki çalışmalarımızın bir halkası olmak üzere bugün kadın rektörlerimizi davet ettik. Onlar da nezaket gösterdiler ve YÖK’e teşrif ettiler. Önümüzdeki dönem üniversitelerdeki kadın yöneticilerin arttırılmasına yönelik bir girişimimiz olacak.
Tutum Belgesi ile üniversitelere önerilerde bulunuldu
Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu (YÖK Akademi Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı): YÖK bünyesinde ‘akademide kadın çalışmaları’ konusunda 8 kişilik bir komisyonun kuruldu. Komisyon, üniversitelerde adalet temelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, toplumsal şiddet, kadına yönelik şiddet, üniversiteli öğrencilerin sıkıntılarının önlenmesi açısından “Yükseköğretim Kurumları Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi” adında bir politika belgesi hazırladı ve YÖK Başkanı Saraç imzasıyla üniversitelere gönderildi. Bu politika belgesini YÖK’teki komisyon, hukuk zemininde hazırladı ve YÖK Genel Kurulu’na sunuldu. Belgenin özelliği şu; üniversitelere toplumsal cinsiyet eşitliği, adalet zeminindeki eşitlik konusunda neler yapılabilir? Kızların çektiği sıkıntılar, cinsiyet ayrımcılığı, diyelim ki yurtlarda aydınlatmadan, korumadan, veya etik olarak kendilerine yapılan sıkıntılarla nasıl baş edebilir üniversite ve bu konuda nasıl iyileştirmeler yapılabilirliği konusunda bir politika belgesi hazırladık. Tutum Belgesi’nde üniversitelere pek çok konu önerildi. Belgedeki birinci konu yurtların bulunduğu bölgelerde aydınlatmanın nasıl yapılması gerektiği yönünde. Özellikle meslek yüksekokullarında kızlarımız gece vakitlerine kadar derslerde kalıyorlar, kadın güvenlik görevlilerinin kendilerine nasıl yardımcı olabileceği birinci konu. Diğer konu ise akademik açıdan da kadın sorunları merkezlerinin yanı sıra üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin olabildiğince ders olarak konulması. Bu olamıyorsa, öğretim üyesi yoksa seminerler ve konferanslar şeklinde bunların anlatılması. Komisyon üyeleri ve çeşitli öğretim üyeleri her ay iki üniversiteye giderek bu konuyu seminer olarak anlatıyor. Çeşitli üniversitelerde gezerek “Tutum Belgesi”yle ilgili çalışmaları anlatıyoruz.’