Güncelleme Tarihi:
Mardin Artuklu Üniversitesi, Yeşilli Atatürk Ortaokulu ve Sakarya İlkokulu ile işbirliği yaparak ‘Demokratik Okul Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi’ni başlattı. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı kapsamında yürütülen çalışma hakkında bilgi veren Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdurrahman Ekinci, projenin genel amacının, öğretmen, öğrenci ve ailelere yönelik okul yönetimine katılım ile hakları ve sorumlulukları konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Ekinci, öğretmen, öğrenci ve ailelerin katılımıyla sağlanacak demokratik okul kültürünün gerekliliği ve sağlayacağı yararlar açısından okul yöneticileri ve öğretmenlerin bilgilendirileceğini söyledi.
Türkiye’deki ilkokul ve ortaokullarda yönetime daha çok katılımı sağlayacak bir 'Demokratik Okul Yönetim Modeli' geliştirmenin önemine değinen Ekinci, bir yıl sürecek proje bütçesine toplam 102 bin 254 Euro’luk finansman sağlandığını ve proje kapsamında yürütülecek çalışmaların birçok etkinliği kapsayacağını dile getirdi.
Yeni bir merkez kurulacak
Mardin Artuklu Üniversitesi'nin, Türkiye'de demokrasi kültürünün yerleşmesi ve kurumsallaşmasına çalışmalarıyla her zaman destek olduğunu hatırlatan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise yaptığı değerlendirmede projeye üniversite olarak destek sağlayacakları söyledi. Omay, 'Demokratik Okul Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulacağı bilgisini verdi.
“Türkiye’de demokratik okul kültürünün geliştirilebilmesi için yasal düzenlemelerde yapılması gereken değişiklikler nelerdir?” sorusuna cevap bulabilmek için önümüzdeki günlerde bir çalıştay düzenleyeceklerini söyleyen Prof. Dr. Omay şöyle devam etti:
“Akademisyenler, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve aile temsilcilerinin katılımıyla, Türkiye’deki ilkokul ve ortaokullarda yönetime daha çok katılımı sağlayacak Demokratik Okul Yönetim Modeli Geliştirme çalıştayını düzenleyip çalıştay raporunu hazırladıktan sonra, ilgili kurumlara iletilmek üzere model 'Demokratik Okul Yönetim Modeli' önerisini getireceğiz.”