Güncelleme Tarihi:
UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı ve müzenin sorumlusu Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, açılışta yaptığı açıklamada, müzeciliğin bir iki günde tamamlanacak bir iş olmadığını söyledi. Bir müze açabilmek için uzun yıllar materyallerin biriktirilmesi gerektiğini, kendilerinin de yaklaşık 25-30 yıldır Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok sayıda kurbağa ve sürüngen türü toplandığını anlatan Uğurtaş, bunları sergileyecek bir müze hayaliyle yaşadığını belirtti.
Uğurtaş, 25-30 yıldan beri biriktirdikleri çeşitli gruplara ait hayvanları bugün sergileme imkanı bulduklarını belirterek, "Müzede daha çok omurgalı hayvanlar var. Omurgalı hayvanların içerisinde de kurbağalar, kertenkeleler, yılanlar ve kamlumbağalar büyük yer tutuyor. Bunların haricinde kuşlar ve memeli hayvanları var. Yaklaşık 78 kuş türü, 26 memeli türü var. Yurdumuzda yaşayan kurbağaların, kertenkelelerin, yılanların ve kamlumbağaların çoğu burada sergilenmektedir. Gün geçtikçe sayılar artıyor. İleride daha büyük müze oluşturma hayalimiz var" diye konuştu.
Bursa'da böyle başka bir müzenin olmadığını anlatan Uğurtaş, "Marmara Bölgesi'nde İstanbul'da birkaç tane buna benzer müzeler mevcut. Bizim müzemizin en büyük farkı, hiçbir kuş ve memeli türünü öldürerek bu hale getirmedik. Hepsi, hayvanat bahçelerinde veya trafik kazası neticesinde tabii yollardan ölmüş hayvanlardır. Daha sonra biz bunları alarak bu hale getirdik. Bu açıdan önemli. Hiçbir hayvanı öldürmüyoruz bilhassa kuş ve memeliler grubunda. O yüzden biraz yavaş ilerliyor. Yolda ölü olarak bulduğumuz hayvanları alıp, burada içini doldurup eğitim ve halk için sergileme çabası içerisindeyiz" dedi.
Müzede, kuş ve memelilere ait 2 bin 500 civarında örnek olduğunu aktaran Uğurtaş, bunlardan bir kısmını hazırlık odasında muhafaza ettiklerini, bütün örneklerden birer tane sergilemeye koyduklarını vurguladı. Uğurtaş, müzenin belirli gün ve saatlerde ziyarete açık olacağını sözlerine ekledi.
Açılışa, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü F Blok'ta yaklaşık 145 metrekarelik bir alanda oluşturulan, bazı lisans derslerinin uygulamalarının da yürütüldüğü müzede, "böcek", "kuş", "iskelet", "kurbağa ve sürüngen" ve "memeli hayvanlar" olmak üzere 5 ana başlık altında 2 bin 500 civarında örnek bulunuyor.