Üniversitede şiddet dersi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede şiddet dersi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 11:13

Türkiye’de 184 üniversite var. 104’ü devlet, 80’i vakıf. Bu üniversitelerin 14’ünü kadın rektör yönetiyor. Bunların da 6’sı devlet, 8’i vakıf üniversitelerinde. Yani üniversitelerimizde kadın yönetici oranı yüzde 7.6

Haberin Devamı

Üniversitelerde önlisans ve lisans programlarında normal öğretimde okuyanların yüzde 48’i, ikinci öğretimdeki öğrencilerin de yüzde 40’ı kız öğrenci. Toplam 5 milyon 600 bin öğrencinin 2 milyon 599’u yani yüzde 46’sı kız. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri arasında kızların oranı yüzde 40’tan fazla.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde görev yapan akademisyen sayısının dünya ortalamasının üzerinde ve birçok gelişmiş ülkeye göre iyi yerde olduğunu vurgularken, kadın yönetici sayısının ise az olduğuna dikkat çekiyor.

Bütün bu oranlar, sayılar Ankara’da YÖK’te yapılan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’nda konuşuldu. Kadına karşı şiddetin gündemde olduğu toplantıda ayrıca mobbing de ele alındı. Kadın akademisyen ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Feride Acar, akademik unvan yükseldikçe kadın oranının azaldığını söyledi. Prof. Dr. Acar, profesörlerin yüzde 28’inin, doçentlerin ise yüzde 32’sinin kadın olduğunun altını çizdi. Acar, ilahiyat, mühendislik ve veterinerlik gibi fakültelerde kadın oranının çok düşük olduğunu, eczacılık, mimarlık, tasarım ve güzel sanatlarda kadın oranının arttığını rakamlarla aktardı.

Haberin Devamı

Çalıştayda 4 ayrı ekip halinde çalışan kadın akademisyenler, önemli kararlar aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin kadına karşı şiddet vakalarının artması nedeniyle zorunlu ders olması, gençlerin daha yükseköğretim çağında farkındalığının artmasının yararlı olacağı vurgulandı. Şimdi sıra YÖK Yürütme ve Genel Kurulu’nda. Başkan Prof. Dr. Yekta Saraç, çalıştayda bu kararın alınması halinde bu ayın sonuna kadar toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin üniversitelerde zorunlu ya da kademeli olarak okutulması için hazırlıklara başlanacağı mesajını vermişti. Şimdi sıra YÖK’te. Bakalım bu konuda çalışma yapan Prof. Dr. Mustafa Safran ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç erkek olarak, kadınlar için önemli bir adım atabilecek mi? En önemlisi bu ders Prof. Dr. Feride Acar’ın dediği gibi ilköğretime kadar inebilecek mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!