Üniversite sınavlarında değişen bir şey yok!

Güncelleme Tarihi:

Üniversite sınavlarında değişen bir şey yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 15:42

Üniversite sınavına başvurular alınmaya başladı. 2-15 Ocak tarihleri arasında başvuru süreci tamamlanacak.

Haberin Devamı

Geçen yıl ÖSYS için başvuruda bulunan 1 milyon 923 bin 33 adayın 1 milyon 851 bin 326’sı sınava girmek için, kalan 71 bin 707’si ise sınavsız geçişten yararlanmak için bu başvuru yaptı.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sınava başvuranların önemli bir bölümünü liselerin son sınıf düzeyindeki adaylar ile önceki yıllarda liselerden mezun olup bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar oluşturacak.
2013 yılında başvuru yapan adayların yüzde 42’si liselerin son sınıf düzeyinde eğitim görenlerden, yüzde 58’i ise önceki yıllarda liselerden mezun olan adaylardan oluşuyordu. Mezun düzeydeki adayların yüzde 50’si daha önceden üniversiteye yerleşemeyenlerden oluşurken, kalan yüzde 50’si de daha önceki yıllarda üniversiteye yerleşip kaydını yaptırmayan, üniversiteye kayıtlı olan, üniversiteden mezun olan veya disiplin suçu dışındaki bir nedenle üniversite ile ilişiği kesilen adayları içeriyordu.

Haberin Devamı

Bu istatistik bize iki önemli ipucu veriyor:
1) Üniversite sınavları sadece yeni mezun olacak adayların girdiği bir sınav değil.
2) Başvuranların yüzde 29’u önceki yıllarda bir şekilde üniversiteye yerleşmesine rağmen durumundan memnun değil, yeni bir programda eğitim almak istiyor.

Bu değerlendirmeden sonra bu yıl uygulanacak sınav sisteminde ve kılavuzda önemli bir değişiklik olup olmadığına kısaca değinelim.
Kılavuzu genel hatlarıyla gözden geçirdik. Gerek uygulanacak sınav sisteminde, gerekse sınavın başvuru kriterlerinde önemli bir değişikliğe rastlamadık. Önceki yılın kılavuzunda olmayan ve farklılık arz eden küçük birkaç ayrıntıyı hatırlatmak istiyorum.
Değişikliklerden birisi, bilim olimpiyatlarında veya uluslararası bilimsel yarışmalarda dereceye giren adayların bazı yükseköğretim programlarına sınavsız yerleştirilebilecekleri ile ilgili bir açıklama dikkat çekiyor. Bu konudaki açıklama kılavuzun birinci sayfasında 2.2. YGS’ye girme zorunluluğu var mıdır? başlığı altında açıklanıyor.
Bir diğer değişiklik, önceden sınava başvuran ancak nüfus kayıtlarında ya da öğrenim ve sağlık durumlarında değişiklik olan adayların önceki yıllarda başvuru esnasında teslim edecekleri belgeleri artık haziran ayına kadar ÖSYM’ye göndermeleri gerektiği yönünde.

Haberin Devamı

30 ayı geçen fotoğraflar güncellenecek

Fotoğraflarda da 30 ay kuralının getiriliyor. Sınava önceden başvuru yapan ve son başvuru yaptığı tarihten bu güne 30 aydan daha uzun bir süre geçen adayların başvuru merkezleri aracılığı ile fotoğraf güncellemesi yapmaları isteniyor.
Sisteme geçen yıl kılavuz yayınlandıktan sonra eklendiği için yeni kılavuzda din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını kimlerin ne şekilde cevaplandıracağına dair ayrıntıların eklendiğini de görüyoruz.
Son olarak engelli adayların sınav uygulamasındaki durumlarına ilişkin ayrıntılı açıklamaların da yer alması bu konudaki kafa karışıklığını büyük ölçüde gidermişe benziyor.
Tüm bu farklılıklar yeni başvuru yapacak adayları doğrudan ilgilendirmiyor.

Haberin Devamı

Son sınıflar kendi okulunda başvuru yapacak

Sınava ilk kez başvuru yapacak adayların dikkat etmeleri gereken en önemli konu başvuru süresini kaçırmadan başvuru işlemlerini gerçekleştirmek. Diğer adaylar başvurularını herhangi bir başvuru merkezinden veya kendi kişisel bilgisayarlarından yapabiliyor. Son sınıf düzeyindeki adayların başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezlerinden, diğer bir ifade ile kendi okullarından yapmaları gerekiyor. Olası bir kötü sürprizle karşılaşmamak için de başvuruda verilecek bilgilerin kesin doğruluk içermesi de şart.

Mart ayında uygulanacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) hangi merkezlerde girmek istedikleri sorgusu da başvuruda adaylardan isteniyor. Öğrencilerin merkezleri seçerken sınav günündeki trafik ve ulaşım sorunlarını da dikkate alarak bu tercihlerini yapmaları yararlı olacak.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş yapacaklar da başvuruda bulunacak

Ülkemizde ortaöğretimden, yükseköğretime geçiş merkezi sınavlar ile ya da mesleki sınavsız geçiş ile mümkün. Her iki durumda da adayların bir yükseköğretim programına geçiş sürecini ÖSYM yürütüyor. Bir lisans ya da önlisans programına sınavla yerleşecekseniz zaten sınava girmeniz lazım. Sadece sınavsız geçiş yapacak adayların da sınava girmemesine rağmen başvuru sürecinde başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakülte, yüksekokul ve konservatuvarlara da başvuru için adayların sınava girmesi ve belirlenen baraj puanları geçmesi şartı aranıyor. Bu nedenle sanat ve spor dallarından birinde eğitim görmek isteyenler de sınav başvurusunu süreç içinde tamamlamalı.
Askeri statüdeki yükseköğretim programlarının test ve mülakatlarına katılım hakkı elde etmek için de yine YGS, hatta LYS’ye katılım gerekiyor. Bu nedenle gelecekte askeri statüdeki bir programa gideceklerin de başvuru işlemlerini 15 Ocak tarihine kadar tamamlaması lazım.

Haberin Devamı

İki önemli baraj var

YGS’de iki önemli baraj var. Bunlardan birincisi 140, diğeri ise 180. Hesaplanan 6 puan türünün herhangi birinden bu barajları geçtiğinizde yolunuza devam edebiliyorsunuz. Eğer herhangi bir puan türünde 140 barajını geçmiş ama hiçbir puan türünde 180 barajını geçememişseniz LYS’ye girme hakkını elde edemiyor, sadece barajı geçtiğiniz puan türünde öğrenci alan önlisans programlarını temmuz ayındaki tercih döneminde tercih edebiliyorsunuz. Haziran ayında uygulanacak LYS’lere katılım hakkını elde edebilmek için mart ayında uygulanacak YGS’de herhangi bir puan türünden 180 barajını geçmeniz şart. 180 barajını geçmek aynı zamanda lisans programlarını (4 yıllık programları) tercih etme hakkını da sizlere veriyor.

Geçtiğimiz yıl uygulanan YGS sonuçlarına baktığımızda 1.9 milyon adayın yüzde 86,4’ü 140 barajını, yüzde 68,3’ü de 180 barajını geçme başarısını gösterdi. Diğer bir ifade ile sınava katılan her 100 adaydan 13,6’sı ilk baraj olan 140’ı geçemiyor, 31,7’si de ikinci baraj olan 180’i geçemiyor.

Başvuru süreci ile başlayan sınav heyecanını kontrol altında tutabilmek ve bunu başarının destekleyici bir unsuru olarak kullanma becerisini göstermek yine sizlerin elinde. Bunun için iki buçuk aylık zaman dilimini stres, korku ve panikten uzaklaşarak etkin ve verimli şekilde kullanmanız gerekiyor. Ama her şeyden önemlisi başvuru işlemlerini de bir an önce tamamlayıp, yolunuza devam etmeniz. Sakın unutmayın!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!