Güncelleme Tarihi:
Avrupa Uluslararası Çalışmalar Derneği (EISA) Başkanı ve Newcastle Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Burak Tansel ile EISA Yönetim Kurulu Üyesi ve Amsterdam Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beste İşleyen, depremden etkilenen öğrenciler için bir ay sürecek eğitim programı hazırladı. Programa göre uluslararası ilişkiler alanında 10 farklı konu Newcastle Üniversitesi, San Francisco Üniversitesi, Stocholm Üniversitesi gibi üniversitelerde görev yapan 10 akademisyen tarafından işlenecek. Projenin kurucularından Doç. Dr. Beste İşleyen, “Amacımız deprem sebebiyle eğitimi etkilenen öğrencilere bir nebze olsun katkıda bulanabilmek. Yurt dışında yaşayıp depremden etkilenen öğrencilere katkıda bulunmak isteyen birçok akademisyen arkadaşımız var. Onları bir araya getirerek bir ders programı yaptık” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDEN OLMAYANLAR DA KATILABİLİR
İşleyen, projede yer alan akademisyenlerin kendi alanlarında güvenlik, siyasal iktisat, kalkınma politikaları gibi alanlarda uluslararası açıdan önemli işler yapmış ve tanınırlığı olan insanlar olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Derslerimiz 2 saat sürecek ve bu süre boyunca Türkçe kaynaklardan hazırlanan içeriklerimiz hakkında konuşacağız. Proje bittikten sonra yeniden bir program başlatabiliriz. Bu konuda öğrencilerin ilgi ve önerilerine açığız. Eğer talep gelirse elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bunun yanı sıra Türkiye’deki öğrencilerden şunu da duyduk, ‘Ben bu programa katılmak istiyorum fakat deprem bölgesinden değilim. Kimsenin hakkını yemek istemem’ diyenler oldu. Biz de onlara bir sınıf ortamında değiliz, belli bir sandalye sayımız yok. Lütfen kaydolun dedik.”
327 ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRDI
2021 yılından beri Avrupa Uluslararası Çalışmalar Derneği’nin başkanı olan Doç. Dr. Tansel de, derslerin tamamen çevrim içi ortamda yapılacağını ve 28 Mart’ta başlayacağını belirterek şöyle konuştu:
“Şu ana kadar toplam 327 öğrenci kayıt yaptırdı. Her dersin başlangıç tarihi öncesinde kaydolan öğrencilere ilgili derse ait makaleyi göndereceğiz. Bu sebeple öğrencilerin erken kaydolması önemli. Eğitim projemize deprem bölgesinde üniversitesi olan öğrencilerden başvuru yapan olduğu gibi ikameti deprem bölgesinde olan öğrenciler de katılım sağlayabiliyor. Amacımız Türkiye’de uluslararası ilişkiler okuyan öğrencilere ekstra ders fırsatı sunmak. Derslerimizi belli bir bölümün akademik programına göre belirlemedik. Bu programı oluştururken daha çok uluslararası ilişkiler konusunda literatürdeki en önemli konulara odaklandık.”
EĞİTİM PROGRAMI
28 Mart-Araştırma yöntemleri ve makale yazımı
Doç. Dr. Beste İşleyen, Amsterdam Üniversitesi, Hollanda
31 Mart-Avrupa birliği çalışmaları
Dr. Nora Fisher Onar, San Francisco Üniversitesi, ABD
3 Nisan-Göç çalışmaları
Dr. Ali Bilgiç, Lougborough Üniversitesi, Birleşik Krallık
6 Nisan-Postkolonyal uluslararası ilişkiler
Dr. Zeynep Gülşah Çapan, Erfurt Üniversitesi, Almanya
12 Nisan-Güvenlik çalışmaları
Dr. Can E. Mutlu, Acadia Üniversitesi, Kanada
13 Nisan-Küresel çevre siyasetine klasik yaklaşımlar
Dr. Ayşem Mert, Stocholm Üniversitesi, İsveç
17 Nisan-Sınır çalışmaları
Dr. Umut Özgüç, Macquarie Üniversitesi, Avustralya
20 Nisan-Kalkınma politikaları
Dr. Arda Bilgen, Londra Ekonomi Okulu (LSE), Birleşik Krallık
24 Nisan-Eleştirel siyasal iktisat
Dr. Cemal Burak Tansel, Newcastle Üniversitesi, Birleşik Krallık
28 Nisan-Uluslararası örgütler ve finans politikaları
Dr. Saliha Metinsoy, Erasmus Üniversitesi, Hollanda