Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı

Güncelleme Tarihi:

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2014 10:01

Üniversite kontenjanları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttırılarak 1 milyon 6 bin 321 oldu. Bu yıl en çok kontenjan devlet üniversitelerine ayrıldı. Geçen yıl toplam kontenjan 908 bin 232 idi. Yükseköğretimde en çok kontenjanı 161 bin 557 ile Anadolu Üniversitesi aldı. Bunu sırasıyla 35 bin 301 kontenjan ile İstanbul Üniversitesi izledi.

Haberin Devamı

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
BOL BOL ARAŞTIRMA YAPIN

Mustafa Mikdat Yıldırım 2013-LYS TM-1, TM-2 ve TM-3 birincisi (Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrencisi): Ben eşit ağırlık ile ilgili bölümleri düşünüyordum ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ile hukuktan mezun insanların bu alanlarla ilgili görüşlerini aldım. Üniversitelerin sitelerinden verilen derslere baktım. Üniversitelerde ilk yıl okutulan giriş derslerinin kitaplarına göz gezdirmek insana ilgi alanını keşfetmede yardımcı oluyor. Asla puana bakarak tercih yapmayın. Önemli olan sizin ne sevip ne sevmediğiniz, hangi bölümü ne kadar çok insanın isteyip istemediğiniz değil. Meslek hayatına atılmış insanların tecrübelerinden yararlanmak da çok faydalı. Puanın yettiği en iyi 5 üniversiteyi mutlaka gezin. Hocaların özgeçmişleri üniversitelerin başarısıyla ilgili en önemli ipuçlarından biri. Kampus hayatı da önemli bir etken. Üniversiteyi en iyi anlatacaklar 1 ve 3’üncü sınıflarda okuyan öğrencilerdir. 3’üncü sınıf öğrencileri hem daha tecrübeli oluyorlar, hem de mezun olmalarına bir yıl kalmış oluyor. Dolayısıyla çok daha realist cevaplar verebiliyorlar. Buna karşın birinci sınıf öğrencilerinin üniversiteyle ilgili ilk izlenimleri de çok önemli. Derslerin nasıl işlendiği, ders dışı aktivitelerin ne şekilde olduğunu okuyan öğrencilere sormak gerekiyor. Üniversiteyi sadece internet sitesinden veya öylesine gezerek tanımak çok yanıltıcı bilgiler edinmeye yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
PUANA ESİR DÜŞMEYİN

Prof. Dr. Yıldırım Üçtuığ (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü):Tercih döneminin riskleri eskisi kadar büyük değil, çünkü açıkta kalma devri artık büyük ölçüde kapandı. Eskiden seçenek sayısı oldukça düşükken bugün nitelikli eğitim veren üniversitelerin sayısı ciddi artış göstermiş durumda. Vakıf üniversitelerinin önemli bir bölümü verdikleri nitelikli eğitimle yükseköğretim sistemi içerisindeki yerlerini güçlendiriyorlar. Üstelik vakıf üniversitelerinin bir avantajı daha var:
Program ve kontenjanlar büyük ölçüde arz-talebe göre biçimleniyor. Yani gençlerimize fiks menü değil gelişen ihtiyaçlar ve ilgi alanları doğrultusunda eğitim fırsatları sunuluyor. Puana esir düşmeyin. Gençlerimiz genellikle puanın tuttuğu en yüksek programı tercih ediyor. Ben bunu puana esir olmak olarak adlandırıyorum. Belki sınavda 10 puan daha az alsa çok daha fazla severek okuyacağı ve çalışacağı bir mesleği seçme imkanı olacakken sırf sıralamada daha üstte bir programı tutturduğu için “puanım ziyan olmasın” mantığıyla hayatını ziyan etmeyi göz alanlara bu söylediğim. Puana esir olma kadar bir diğer ciddi tehlike de “aileye, dersaneye, arkadaşlara tutsak olma” tehlikesi. Gençler, hayat sizin hayatınız. Yaşamınıza yön verirken mutlaka herkesin fikrini, görüşünü alın. Büyüklerinizin yaşam deneyimi sizinkinden fazladır. Üniversiteleri gezin ve özellikle de meslekler konusunda, bu mesleklerin ne gibi yetenekler istediği konusunda bilgi edinin. Ancak son karar sizlere ait olsun. Mesleğin kalıcı, üniversitenin geçici olduğunu unutmayın. Önceliğiniz seçeceğiniz meslek olmalı.

Haberin Devamı

TERCİH YAPARKEN UNUTMAYIN

- Üniversitelerin başarı sırasını göz önünde tutun.
- Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaralarının neyi ifade ettiğini mutlaka okuyun.
- Okulun bulunduğu konuma dikkat edin.
- Bursluluk şartlarına ve eğitim dilini iyi değerlendirin.
- “Ne olursa olsun yerleşeyim.” demeyin.
- Uzmanlardan kesinlikle destek alın.

2014 ÖSYS Kontenjanları

Devlet

Vakıf

KKTC

Diger/yurtdısı

G.Toplam

Önlisans

438.045

59.055

3.647

50

500.797

Lisans

390.455

73.749

13.701

1.945

479.850

Özel yetenek

18.725

5.174

1.653

122

25.674

Genel toplam

847.225

137.978

19.001

2.117

1.006.321

En çok kontenjanı olan 10 üniversite

Anadolu Üniversitesi: 161.577
Istanbul Üniversitesi: 35.301
Atatürk Üniversitesi: 28.048
Selçuk Üniversitesi: 19.127
Süleyman Demirel Üniversitesi: 16.865
Kocaeli Üniversitesi: 16.570
Sakarya Üniversitesi: 15.707
Akdeniz Üniversitesi: 14.786
Dumlupgınar Üniversitesi: 14.247
Celal Bayar Üniversitesi: 13.525

Haberin Devamı

MERAK ETTİKLERİNİZ

Liseden mezun olamadım. Ancak YGS- LYS puanımlayım yüksek. Bir yere yerleşirsem seneye tekrar girdiğimde puanım düşer mi?
- Üniversiteyi kazanırsanız ve liseden mezun olamazsanız bir sonraki yıl puanınız düşmez. Herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırabilmeniz için okulunuzdan mezun olmanız gerekir. Mezun olamadığınızda YGSLYS’ ye hiç girmemiş sayılırsınız.

Tercihlerimi yaptım, herhangi bir bölüme yerleşemezsem puanım düşer mi?
- Yerleşmediğiniz için puanınızda düşme olmaz.

Kaç tercih hakkım var. Açıköğretimi yazmalı mıyım?
- Toplam 30 tercih hakkınız var. Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjanlı bölümlerini tercih ettiğinizde OBP’nizin bir sonraki yıl yarı yarıya düşeceğini unutmayın.

Haberin Devamı

Özel yetenek sınavlarına başvurmak istiyorum. Tercih yaparken özel yetenekle öğrenci alan bölümleri de yazmalı mıyım?
- Özel yetenekle öğrenci alan bölümlere tercih listenizde yer vermeniz gerekmiyor. Üniversitelerin özel yetenek sınavı başvuru tarihlerini takip etmeniz ve ilgili üniversiteye başvurmanız gerekiyor.

Genel lise mezunuyum sınavsız geçiş yapabilir miyim?
- Hayır. Sınavsız geçiş sadece meslek liselerinin ilgili alanından mezun olanlara sağlanğıyor.

Sınavsız geçiş için başvurumu yaptım şimdi ne olacak? Tercihimi ne zaman yapacağım?
- Sınavsız geçiş için başvurduktan sonra aday LYS sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında başlayacak üniversite tercih dönemini bekler. Sınavsız geçişe başvuran aday ÖSYM Tercih Kılavuzunda yer alan ve kendisine sınav geçiş hakkı verilen bölümleri tercih ettiği anda sınavsız geçişe başvurmuş sayılır.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş tercih sonuçlarım ne zaman açıklanacak?
-Sınavsız geçiş başvuru sonuçları diğer yerleştirme sonuçları ile birlikte açıklanacak.

Çok eski yıllarda meslek lisesi mezunuyum. Halen sınavsız geçiş hakkım var mı?
-Yerleştirme öncelikleri yeni mezunlarda, ama sizin de şansınız var.

Daha önce sınavsız geçişle bir yere yerleştim, sınavsız geçişe yeniden başvuru yapabilir miyim?
- ÖSYM kılavuzunda bu konuda bir engel yok. Başvuru yapabilirsiniz, fakat öncelik yeni mezunlarda. Aday yerleştirme olasılığı konusunda bir fikir edinmek istiyorsa istediği bölümün bir önceki yılki sonuçlarını incelemeli ve yerleştirme önceliklerinde hangi yıl mezunlarının yerleştiğine bakmalı.

Meslek Lisesi mezunuyum, YGS’ye de girdim ve bir puan geldi. ÖSYM beni sınavsız geçişle mi yoksa puanla mı yerleştirecek?
- Meslek Liseli olmayan bir öğrenci meslek liselilerin sınavsız yerleştikleri ve kontenjanı 10 olan bir bölüme başvuran 11. öğrenci olsun; bu öğrenci diğer 10 öğrenciden daha fazla YGS puanı bile alsa diğer 10 öğrenci sınavsız geçiş haklarından dolayı öncelikli. Sınavsız geçilen bölümlerde puan üstünlüğü ilgili meslek lisesi mezunu olmayanlar arasında geçerli.

Sınavsız geçişle Açıköğretim okuyabilir miyim?
- Evet, okuyabilirsiniz. Meslek liselerinin ilgili alan mezunları sınavsız geçişle Açık öğretime yerleşebilirler.

Sınavsız geçişle yerleşme şansım nedir?
- Yerleşme şansınızın olması tamamen istediğiniz bölümle alakalı. Bazı bölümlerde sınavsız geçişle başvuran aday sayısı kontenjanlardan az olduğu için meslek liseli olmayanlar puanla bile alınmaktayken bazı bölümlerde son yıl mezun olan meslek liseliler veya ilgili METEB dışında kimseye yerleşme şansı kalmıyor. Bu bölümle alakalı bir durum.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
78 bin aday sınavsız geçişle üniversiteli olacak

Lisans Yerleştirme Sınavları’na giren toplam 946 bin 252 adaydan 161’inin sınavı geçersiz sayıldı.

Bu yıl sınava girenlerin 489 bin 280’i lise son sınıf öğrencisi. 115 bin 595’i bir yükseköğretim kurumunda halen öğrenci. 300 bin 205’i ise lise mezunu. Üniversiteli olup tekrar sınava girenlerin sayısı da 32 bin 74. Bu yıl öğrenci kabul edecek devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 6 bin 321. ÖSYM’nin açıklamasına göre sınavsız geçiş için 78 bin 427 aday başvuruda bulundu.

MESLEK LİSELİLER SINAVSIZ ÜNİVERSİTELİ OLABİLİR

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebiliyor. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesi anlamını taşıyor. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunuyor. Ankara, İstanbul veya Eskişehir birer METEB bölgesi. METEB’in en önemli özelliği sınavsız geçişlerde adayın mezun olduğu bölümün bulunduğu il hangisiyse o ildeki tercih edilebilecek ön lisans programlarında önceliğin o METEB bölgesi içinde olanlarda olmasıdır. Üniversite tercihi, elde edilen puanın doğru kullanılması adına çok önemli. Mutlaka alternatif olarak değerlendirdiğiniz üniversitelerdeki öğrencilerin görüşlerine başvurun. Hayal kırıklığına uğramamak için özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı zorlukları ve olumsuz durumları sorun. Günümüzde maalesef tıp fakültelerinde okuyan birçok öğrenci kalabalık amfilerde ders görmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla tıp fakültesi tercih etmeyi planlıyorsanız üniversitelerin kontenjanlarına özellikle dikkat edin. Ayrıca tıp eğitiminde klinik tecrübenin önemi göz önünde bulundurulduğunda, üniversite hastanelerinin kalitesi ve hasta yelpazesinin genişliği de tercih için önemli bir kriter olmalı. Öte yandan her bölümde olduğu gibi tıp fakültesi tercihinde de akademisyen kalitesi ve ideal öğrenci-akademisyen ilişkileri en önemli ölçütlerden olmalı.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
Geleceğe yönelik meslekleri tercih edin
Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu (Boğaziçi Üniversitesi Rektörü):
Üniversite adayı gençler bugünlerde en heyecanlı anlarını yaşarken, yapacakları tercihlerde sadece bugünü değil, geleceğin dünyasını da göz önüne almalı. Günümüzün dinamik ve hızla değişen ekonomisi yeni gereksinimler yaratırken, bu gereksinimlere cevap verecek birçok yeni çalışma alanı açılıyor. Dönüşen ekonomi beraberinde yakın geleceğin iş dünyasını ve gereksinimlerini de dönüştürüyor. Bugün bile daha önce meslek olarak tanınmayan birçok alanda kariyer yolları açılmış durumda. Geleceğe yönelik bu hazırlığın en önemli değişkeni ise yeniliklere açık ve çok kültürlü ortamlarda çalışmaya hazır olma, farklı disiplinleri birarada kullanabilme gibi niteliklere sahip olabilmek. Gençler kendilerini esnek ve hızlı değişim geçiren geleceğin dünyasına hazırlamak için üniversite eğitiminden nasıl faydalanacağını da keşfetmeli. Üniversiteye sadece bir meslek okulu olarak yaklaşmak kişinin dünyasını daraltıcı bir etki yaratır. Üniversitenin sunduğu kültürel, sportif ortam, seçmeli derslerle sunulan farklı alanlardan çalışma imkânları ile aslında öğrenciler üniversiteye kendilerini geliştirme anlayışı içinde yaklaşmalı, çok boyutlu, öğrenmeyi öğrenen, farklılıklara açık bir anlayış geliştirme yönünde çalışmalı. Bu açıdan bakıldığında üniversite tercihi yaparken de kendilerini çok boyutlu düzeyde geliştirecek bir ortamı tercih etmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için de sadece başkalarından duydukları ile hareket etmek yerine adaylar mutlaka üniversiteleri ziyaret ederek ve akademisyenlerle konuşarak bilgi almalı. Başkalarının doğruları her zaman sizin doğrunuz olmayabilir. Gelecek hayatınızın kapısını size açacak kurumu siz kendiniz tanıyarak belirlemelisiniz. Gelecek sizin olduğu için tercih de sizin.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
Mezunlarla mutlaka konuşun
Burak Şahinoğlu (2013-LYS Y-MF-1 Y-MF-2 birincisi- (Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi):
Üniversite tercihi, elde edilen puanın doğru kullanılması adına çok önemli. Mutlaka alternatif olarak değerlendirdiğiniz üniversitelerdeki öğrencilerin görüşlerine başvurun. Hayal kırıklığına uğramamak için özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı zorlukları ve olumsuz durumları sorun.
Günümüzde maalesef tıp fakültelerinde okuyan birçok öğrenci kalabalık amfilerde ders görmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla tıp fakültesi tercih etmeyi planlıyorsanız üniversitelerin kontenjanlarına özellikle dikkat edin. Ayrıca tıp eğitiminde klinik tecrübenin önemi göz önünde bulundurulduğunda, üniversite hastanelerinin kalitesi ve hasta yelpazesinin genişliği de tercih için önemli bir kriter olmalı. Öte yandan her bölümde olduğu gibi tıp fakültesi tercihinde de akademisyen kalitesi ve ideal öğrenci-akademisyen ilişkileri en önemli ölçütlerden olmalı.

MERAK ETTİKLERİNİZ

- Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bir bölümünü kazananlar, ek yerleştirmeye başvurabilir mi?
Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazananlar, ek yerleştirmeye de başvurabilir.

- Tercih yaptığım halde yerleştirilmezsem seneye puanım düşer mi?
Tercih yapmak puanı düşürmez. Önemli olan bir yükseköğretim programına yerleştirilmek. Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın, ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalır.

- Puana göre mi yoksa başarı sırasına göre mi tercih yapmalıyım?
Başarı sırasına göre tercih yapılmalı. Çünkü her yıl kendi içinde yeni sonuçlar doğurur. Önemli olan sınava girdiğiniz yıl sınava giren öğrencilerin başarısıdır. Örneğin bir yıl 430 puan alan bir öğrenci sıralamalarda 40.000’lerde yer almasına rağmen; ertesi yıl 40.000’lerdeki bir öğrencinin puanı 400’lerde kalabilir. Bu nedenle bir önceki yılın puanına göre tercih yapmak bizi yanıltabilir.

Sonuç kâğıdındaki puandan hangisi işime yarar?
- Hangi puanlarınızı kullanacağınız tercihlerinize göre değişir. Örneğin sadece özel yetenek veya açık öğretim programlarına başvuracak bir aday YGS 1-2-3-4-5-6 puanlarını kullanacakken, herhangi bir mühendislik programına yerleşmek isteyen bir aday MF-4 puan türünü kullanacaktır. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler hangi puan türüne göre öğrenci alıyorsa, siz de o puanınızı dikkate alın. Yükseköğretim programlarının puan türleri, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtiliyor.

- Ön lisans (2 yıllık) sınavsız geçiş programlarının dışındaki (Tablo 3B) programları tercih edebilir mi?
Bu programlara hem genel lise hem de meslek liseli YGS ilgili puan türünde 140 ve üzeri puanı almış olan adaylar tercih yapabilirler.

- Merkezi yerleştirmeyle kesin kayıt hakkı kazanan biri özel yetenek sınavına başvurabilir mi?
Bir programa yerleşen aday, isterse özel yetenek sınavlarına girebilir. Üniversitelerin özel yetenek sınavları genel olarak ağustos ayında farklı tarihlerde uygulanır. Her iki programı kazanan aday aynı anda ikisine kayıt yaptıramaz. Birini seçmek zorunda kalır. Özel yetenek sınavlarıyla ÖSYM’nin bir ilgisi yok. Üniversitelerin özel yetenek sınavları ile ilgili bilgiler web sayfalarından takip edilebilir. Sadece özel yetenekle yerleşmek isteyen adaylar merkezi yerleştirme için başvuruda bulunamazlar.

- Spor dallarında üstün başarılı adaylar ek puan alır mı?
Spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilirken, bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği bir katsayı ile çarpılarak 2014-YGS puanlarına eklenir. Bu uygulamadan yararlanabilmek için Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Akdeniz Oyunları, Karadeniz Oyunları, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Oyunları, Üniversite Oyunları, Dünya ve Avrupa Gençlik Olimpik Festivali ile Dünya Askerî Oyunlarında 1, 2 veya 3.’lük kazanılması gerekir. Bu adaylar, merkezi yerleştirme dışında, YGS puanları, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı puanları, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve adayların tercihleri göz önüne alınarak ÖSYM’ce yerleştirilir. 2013-ÖSYS’de bu imkândan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar 2014-ÖSYS’de aynı imkândan yararlanmak için tekrar başvurduklarında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarına bakılarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenen katsayının yarısı kadar bir katsayı uygulanır.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
Tercihler bugün başlıyor, Tercih işlemleri 7-17 temmuz arası

ÖSYM, tercih sürecinde internet sitesinde yayınlanan 2014 - ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,nu adayların dikkatli okumasını öneriyor.

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ardından adaylar için en önemli zaman dilimi kuşkusuz tercihler. Bunun için de toplamda 30 tercih hakkı bulunuyor. Ancak, adaylar bu hakların tamamını kullanmak zorunda değil. Uzmanlar, ÖSYM’nin de kılavuzda açıkladığı gibi internet kullanımında deneyimi olmayanların Başvuru Merkezleri aracılığı ile tercih yapmalarını öneriyor. Uzmanlar, “Okumak istemediğiniz, içinize sinmeyen bölümü yazmayın. Çünkü, 2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinizde bir sonraki yıl tekrar sınava girdiğinizde ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşer” diyor. Yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adayların, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurmaları gerekiyor. Uzmanla, geçen yıl yerleşen ancak bu yıl tekrar sınava giren adayların puanlarının düşeceği uyarısında bulunuyor. Bu yıl da tercih yapacak adaylara, bu nedenle eğitim görmek istemedikleri bölümü sadece üniversiteli olmak için tercih etmemelerini öneriyolar.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
PRESTİJ ÖNEMLİ

Ahmet Koçak (2013-LYS TS-1, TS-2 birincisi, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi): Tercih dönemi, üniversiteye hazırlık kadar zor ve belki de daha stresli bir süreç. LYS sonucunda elde ettiğiniz puanlar, maddi manevi imkânlarınız ve diğer birçok durumu gözönünde bulundurarak tercihler yapmalısınız. Hangi üniversitenin veya bölümün en doğru tercih olacağı konusunda çok kafa yormalısınız. Umduğu kadar puan ya da iyi bir sıralama elde edememiş adaylar için iş daha da zor. Hayalindeki üniversiteye gidip istediği bölümü okuyanlar bile memnuniyetsizlik içindeler. Üniversitede geçirdiğim bir yılın ardından gördüm ki; neredeyse tüm öğrenciler kendi üniversitelerine kusur bulup diğerlerini yüceltiyor. Fakat tüm üniversitelerde aşağı yukarı durum böyle. O yüzden tercihiniz ne olursa olsun mükemmel bir öğrencilik hayatının hayalini kurmayın. Tercih yaparken öncelikle şehir, bilhassa büyük şehirler, ardından üniversitenin öğretim kadrosu ve sahip olduğu prestij, lisanstan sonrası için üniversitenin sahip olduğu imkânları düşünün. Başarılı olabileceğiniz bölümü, size en uygun üniversiteyi seçerken özellikle öğretmenlerinize, ardından ailenize ve çevrenize kulak vermeyi unutmayın.
Arzuladığınız bölümü kazanamadıysanız diğer yıl denemeyi düşünüyorsanız bu süreçte öğrencilerin çoğunun pek kayda değer sıçramalar yapamadığı da yadsınamaz bir gerçek. O yüzden üniversiteyi bir yıl daha ertelemeden önce iyi düşünün.

Üniversite kontenjanları yüzde 10 arttı
İLGİ VE YETENEKLERİNİZE GÖRE BÖLÜM SEÇİN

Öncelikle puanım boşa gitmesin kaygısına kapılmayın. Tavsiyem, önce hangi fakültede okumak istediğinize karar verin. Kendi ilgi ve yeteneklerinizi mümkün olduğu kadar gerçekçi olarak değerlendirmeye çalışın. Farklı alanlarda öğrenim gören öğrencilerden ve o alanlarda çalışan insanlardan mümkün olduğu kadar bilgi alın. Genel alan veya fakülte tercihini yaptıktan sonra, farklı bölümlerin ve mesleklerin ne olduğunu araştırın, alanda çalışan insanlarla konuşun. Gerçekten eğitim görmekten heyecan duyacağınız konuları, mezuniyet sonrasında çalışmak istediğiniz alanları düşünerek karar verin. Çünkü, yetenek ve ilgilerle uyumlu olan ve gerçekten isteyerek öğrenim görülen alanlarda başarı ve mutluluk da artıyor. Yaptığı işi iyi yapanlar, her zaman iş buluyor.

ÜNİVERSİTE ORTAMI DA ÖNEMLİ

“Daha yüksek puanlı bölüm benim için daha iyidir” demeden, gerçekten ne istediğinizi anlayarak tercih yapın. Üniversite seçimi çok önemli. Tercih edeceğiniz üniversitenin öğretim üyesi kadrosu, müfredatı, birlikte eğitim göreceğiniz öğrencilerin niteliği, sunulan eğitim-öğretim altyapısını inceleyin. Üniversitenin eğitim ve araştırmada ne kadar başarılı olduğuna bakın. Mezunlarının yurtiçinde ve yurtdışında iş bulma oranını, iş yaşamındaki başarılarını öğrenmeye çalışın. Seçeceğiniz üniversitenin sunduğu genel ortam ve olanaklar, kişisel ve sosyal gelişiminizde ve hayata hazırlanmanızda önemli rol oynar. Öğrenci topluluklarının faaliyetleri; akademik-bilimsel faaliyetlerin zenginliği; kültür, sanat ve spor olanakları; eğitim süresince çalışma ve staj imkânları; uluslararası bir ortamda bulunmak, ülkemizdeki ve yurtdışındaki kuruluşlarla etkileşim fırsatları; kuracakları uzun süreli arkadaşlıklar ve dostluklar önemli. Aileler çocuklarının gelecek kararını etkilerken mümkün olduğu kadar esnek düşünsünler, ön yargılı hareket etmesinler, çocuklarının en yeterli bilgi ile karar vermesine yardımcı olsunlar. Yakın arkadaşlarla aynı bölüm ve üniversiteyi seçme yönündeki eğilimin de her zaman iyi sonuç vermediğini görüyoruz. Kent dışından gelecek öğrenciler barınma – beslenme olanaklarını ve maliyetlerini de değerlendirin. Üniversitenin öğrencilerinin yararlandığı başarı ve ihtiyaç burs ve yardımlarını araştırın.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Kaç tercih yapma hakkım var?
-Toplamda 30 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil. 30’u aşmamak kaydıyla istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz.

Tercih işlemlerini internetten bireysel olarak mı, yoksa başvuru merkezlerine müracaat ederek mi yapmak daha sağlıklı?
-ÖSYM’nin de kılavuzda açıkladığı gibi internet kullanımında deneyimi bulunmayan ve yanlışlık yapmaktan çekinen adayların tercihlerini Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapmaları daha doğru olacak. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacak.

Tercihlerimi ÖSYM’ye gönderdikten sonra değişiklik yapmak mümkün mü?
-Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir.

Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlı? Tercih sıralaması bu anlamda önemli mi?
-Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır. Bir adayın puanınındiğerine göre yüksek olması demek sıralama olarak önde olması demektir.

Genel lise mezunuyum. 2 yıllık bir bölüme yerleştiğimde bir sonraki yıl puanım düşer mi?
-2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinzde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer.

2013 yılında Açıköğretim Fakültesi’nin iki yıllık kontenjansız bölümlerinden birini kazandım, ancak kayıt olmadım. Bu yıl puanım düşer mi?
-Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini kazanan öğrenciler, kayıt yaptırsalar bile puanlarında düşme olmaz. Dolayısıyla sizin de OBP katkınız azalmayacak, puanınız düşmeyecek.

PUANI YÜKSEK ADAYIN ÖNCELİĞİ VAR

- Yerleştirme puanları hesaplanırken tüm adayların OBP’leri 0,12 katsayısıyla çarpılacak. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olanların OBP’leri, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0.06 ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenecek.

- Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

- Puanınız ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilirsiniz. Bu program ise yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiğiniz en üst tercihtir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

- Merkezi yerleştirme sisteminde kayıt hakkı kazandığınız programı sonradan değiştirmeniz mümkün değil.

Tercih işlemlerinden destek almak isteyenlere ÖSYM site hazırladı https://rehberlik.osym.gov.tr

YARIN: PUANLARDA SÜRPRİZ OLABİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!