Üniversite adaylarının rehberi YÖK Atlas oldu

Güncelleme Tarihi:

Üniversite adaylarının rehberi YÖK Atlas oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2017 11:43

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) hizmete sunulan YÖK Atlas Sistemi, 2017 tercih döneminde üniversite adaylarının yoğun şekilde başvurduğu bilgi kaynaklarından oldu.

Haberin Devamı

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen ve adaylara adeta rehber öğretmenlik yapan sistemde, yurt içi ve dışındaki 2 bin 561 fakülte ve yüksekokul, 11 bin 484 lisans, 11 bin 761 ön lisans programı incelenebiliyor. 

Üniversite adaylarının bilinçli tercihlerde bulunması amacıyla ilk kez 2016 ÖSYS sürecinde hizmete giren sistem, 2017 tercih döneminde de yoğunlukla başvurulan bilgi kaynağı oldu.     

YGS sınavından bu yana 2 milyon 731 bin kullanıcının ziyaret ettiği sistemin, ek yerleştirmelerin tamamlanacağı ağustos ayı sonuna kadar 3,5 milyon kişi tarafından, LYS sonuçlarının açıklandığı 11 Temmuz gününden bu yana ise 1 milyon 105 bin 706 kişi tarafından kullanılan sistemden, tercihlerin sona ereceği 26 Temmuz'a kadar 1,5 milyon adayın faydalanması bekleniyor.     

Haberin Devamı

Geçen senenin aynı döneminde 601 bin 917 adayın faydalandığı sisteme olan ilgi, bu sene yüzde 84 oranında arttı.     

Adaylar ortalama 8 bölüm inceledi

Adayların sistemde kalma ve arama izlerinden derlenen istatistiklere göre, ziyaretçiler sitede ortalama 9 dakika 13 saniye zaman geçirdi ve 8 farklı bölümü inceledi. Sistemi kullanan her 3 adaydan 2'si mutlaka en az bir kez daha sistemi kullanmak için geri döndü.     

Kullanıcıların yüzde 25'i İstanbul, yüzde 17'si Ankara, yüzde 9,3'ü İzmir, yüzde 5,1'i Adana, yüzde 4,4'ü Antalya, yüzde 4,0'ı Bursa, yüzde 2,1'i Samsun'dan sisteme ulaştı.     

Sistemi kullananların yüzde 41'i bilgisayarlarından YÖK Atlas'a ulaşırken, yüzde 59'u cep telefonu ya da tabletlerini kullandı.     

Lisans verileri     

Verilere göre, bu yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında sırasıyla en çok  "hukuk", "tıp"  ve "okul öncesi öğretmenliği" alanlarını inceledi.     

Bu programları, "bilgisayar mühendisliği", "diş hekimliği", "hemşirelik", "mimarlık", "psikoloji" "ilahiyat" ve "inşaat mühendisliği", "elektrik-elektronik mühendisliği", "makine mühendisliği" bölümleri izledi.     

Haberin Devamı

Mühendislik bölümleri içinde en çok ilgi çeken lisans programı "bilgisayar mühendisliği" oldu.     

"Hukuk" ise lisans dalında adayların en çok ilgilendiği alanlar arasında ilk sırada yer aldı.     

Ön lisans verileri     

Ön lisansta da "sağlık" en çok ilgi çeken alan oldu. Buna göre, ön lisans düzeyinde en çok ilgi çeken programlar, sırasıyla "ilk ve acil yardım", "anestezi", ve "adalet" oldu.     

Bu bölümleri sırasıyla, "çocuk gelişimi", "ağız ve diş sağlığı", "acil durum ve afet yönetimi", "ameliyathane hizmetleri", "tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik", "fizyoterapi", "bilgisayar programcılığı", "tıbbi görüntüleme teknikleri", "aşçılık" bölümleri izledi.     

Haberin Devamı

Bu kapsamda, ön lisans programları arasında, sağlık dışında "adalet" ve "çocuk gelişimi" en gözde teknik alan olarak göze çarptı.     

Gözde üniversiteler de belli oldu     

YÖK Atlas verileri, hangi devlet üniversitelerinin adaylar tarafından daha çok incelendiğini de ortaya koydu. Buna göre, lisans düzeyinde İstanbul Üniversitesi 23 bin 210, Dokuz Eylül Üniversitesi 19 bin 299, Marmara Üniversitesi 18 bin 528 kez incelendi. Bunları sırasıyla İstanbul Teknik, Ege, Akdeniz, ODTÜ, Gazi, Hacettepe ve Anadolu Üniversiteleri izledi.     

Devlet üniversitelerinin ön lisans programları arasında ise ilk sırayı 2 bin 221 kişinin incelediği yine İstanbul Üniversitesi yer aldı. Anadolu Üniversitesi 2 bin 132 ve Akdeniz Üniversitesi bin 996 kişi tarafından incelendi. Bunları sırasıyla, Akdeniz, Ege, Abant İzzet Baysal, Dokuz Eylül, Adnan Menderes, Marmara ve Kocaeli Üniversiteleri takip etti.     

Haberin Devamı

Vakıf üniversiteleri     

Vakıf üniversitelerinde ise lisans düzeyinde en büyük ilgiyi 7 bin 995 kez incelenen Bilkent, 7 bin 660 kez incelenen Bahçeşehir ve 6 bin 891 kez incelenen Koç Üniversiteleri çekti.     

Bu üniversiteleri sırasıyla Yeditepe, İstanbul Bilgi, İstanbul Medipol, Özyeğin, Başkent, Sabancı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversiteleri izledi.     

İstanbul Medipol, İstinye, İstanbul Aydın, Nişantaşı, İstanbul Bilgi, Bahçeşehir, Üsküdar, Beykent, İstanbul Gelişim, Başkent Üniversiteleri adayların vakıf üniversiteleri arasında en çok ilgilendiği ön lisans programları oldu.     

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından tanıtımı yapılan YÖK Atlas Sistemine, https://yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.     

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!