Güncelleme Tarihi:
Çocuk psikiyatrisi uzmanı Dr. Şahin Bodur, stres atmak amacıyla şehir dışına çıkmak, eğlenmek gibi yorucu ve dikkat dağıtıcı aktivitelerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli çocuk psikiyatrisi uzmanı Dr. Şahin Bodur, 24 Mart'taki YGS'ye yönelik ailelere ve adaylara önerilerde bulundu.
Gençlere sınav öncesinde yaşamlarının olağan akışını bozmamalarını tavsiye eden Bodur, “Sınav öncesi stres atmak amacıyla şehir dışına çıkmak, eğlenmek gibi yorucu ve dikkat dağıtıcı aktivitelerden kaçınılmalıdır. Gençler günlük rutinlerini devam ettirsinler, dinlensinler” dedi.
Ailelerden de gençlerin sınav stresini artıran eleştirel davranışlardan kaçınmalarını isteyen Bodur, şöyle konuştu: “Gençlere yeterince çalışmadıkları, başarısız olacakları şeklinde stres artırıcı söylemlerde bulunmak endişeyi yatıştırmak bir yana daha da artırır. Bütün bir yıl sınava hazırlanan genç zaten üzerine düşeni yapmıştır, bundan sonrası için söyleneceklerin bir anlamı yoktur. Yeterince çalışan gence aileler 'sınav sonucunu değil çabanı alkışlıyoruz' demelidir. Aday iyi bir öğrenciyse ve yeterince çalışmışsa zaten başarılı olur.”
“Elimden geleni yaptım, başaracağım”
Sınava iyi hazırlanan gençlerin, “Elimden geleni yaptım, çalıştım ve başaracağım” düşüncesi taşımaları gerektiğini ifade eden Bodur, “Sınav öncesinde kaygı ve endişe adaylar için beklenen bir durumdur. Sınava iyi hazırlanan kişi endişe duyar. Hatta düşük dozda olması kaydıyla endişenin motive edici özelliği de vardır. Ama endişe düzeyi aşırı olmamalıdır” diye konuştu.
Adayların “sınav öncesi hiçbir şey hatırlamıyorum” diye düşünmelerinin normal olduğunu belirten Bodur, “Bu konuda endişe etmelerine gerek yok. İyi hazırlanan bir aday sınavda her şeyi hatırlar” dedi.
“Sınava kısa süre kala antidepresana başlanmamalıdır”
Bazı adayların sınava kısa bir süre kala stresle baş etmek için antidepresan talebinde bulunduğunu anlatan Bodur, “Sınava bu kadar kısa bir süre kala antidepresana başlanmamalıdır. Bu ilaçların etkisi 2-3 hafta sonra başladığı gibi ilk 10 gün içinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler sınava girecek kişiyi olumsuz etkileyebilir” diye konuştu. Dr. Şahin Bodur, adayların daha önce kullanmadıkları dikkat artırıcı ilaçlardan da kaçınmalarını istedi. Ailelere, sınav yerine giderken çocuklarına eşlik etmeleri önerisinde bulunan Bodur, “Adaylar heyecandan sınav yerini bulma ve ulaşım gibi konularda sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle aileler çocuklarını yalnız bırakmamalıdır” dedi.