Uluslararası öğrencilere ikamet ve vize kolaylığı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası öğrencilere ikamet ve vize kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 19:36

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında uluslararası öğrencilerin ikamet ve vize işlemlerinin hızlı ve kolay yürütülmesini sağlayacak iş birliği protokolü imzalandı.

Haberin Devamı

 

Ankara’da İç İşleri Bakanlığında düzenlenen ‘Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü’ imza töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, protokolle üniversite öğrenimlerini Türkiye’de yapmak isteyen uluslararası öğrencilerin vize ve ikamet izni süreçleriyle ilgili düzenlemeler yapıldığını belirtti. Türkiye’nin insan hareketliliğinin yoğun olduğu bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çeken Özvar, şunları söyledi:

ÜNİVERSİTELERE GEREKLİ BİLGİLENDİRMELER YAPILACAK
“Protokolümüzle asıl amacımız, ülkemizi yükseköğrenim için tercih ederek dünyanın birçok farklı yerinden gelen uluslararası öğrencilerimizin, güvenli ve usulüne uygun yöntemlerle hukuki durumlarına ilişkin belgeleri almaları. Yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği içerisinde uluslararası öğrencilere ve tüm ilgili çevrelere protokolün içeriği hakkında gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yakın zamanda yapacağız.”

Haberin Devamı

‘198 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR’
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Türkiye’nin yükseköğrenim alanında büyük bir rekabet gücüne sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu rekabet gücü uluslararası öğrencilerin de radarında. Bu nedenle üniversitelerimizde 198 farklı ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Hedefimiz uluslararası anlamda başarılı öğrencileri kazanmak ve onlara ülkemizde yükseköğrenim imkânı sağlamak” dedi.

BÜROKTARİK İŞLEMLER EN AZA İNECEK
Uluslararası öğrencilik konusunun planlı ve programlı yürümesi için göç yönetiminin büyük önem arz ettiğini söyleyen Bakan Yerlikaya sözlerini şöyle devam etti:
“Uluslararası öğrencilerin eğitim hakları kanunlarla belirlenmiştir. Bu öğrenciler, Türkiye’ye gelme planı yapmalarından itibaren, Yabancılar Hukuku Kurallarına tabi olmaktadırlar. Bu çerçevede vize işlemleri, sınır geçiş prosedürleri ve öğrenimleri süresince almaları gereken ikamet izinleri bu işlemlerin başında yer alır. İmzaladığımız protokol bu süreçleri kolaylaştıracak, iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir. Protokolle uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde, İçişleri Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumları arasındaki iş birliği artırılacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!