Güncelleme Tarihi:
Üleştirme sayı sıfatı zaman zaman öğrenciler tarafından karıştırılabilmektedir. Bu sebeple özellikle de öğrencilerin konuyu iyi anlamaları ve karşılaştıkları soruları kolaylıkla yanıtlayabilmeleri için konuyu olabildiğince iyi bir şekilde anlamaları son derece büyük bir önem taşımaktadır.
Üleştirme Sayı Sıfatı Nedir?
Türkçe Dil Bilgisi kapsamında sıfat önemli bir yere sahip durumdadır. Sıfat aynı zamanda ön ad olarak ta bilinir. Varlıkları tanıtma ve tanımlama noktasında oldukça büyük rol oynamaktadır. Bundan dolayı da Türkçe Dil Bilgisi konuları arasında yer alan en önemli konulardan bir tanesi olma özelliği taşımaktadır.
Sıfat Türkçe diline hakim olmak için bilinmesi gereken bir konu olma özelliği taşımaktadır. Tüm sınavlarda sıfat soruları sorulmaktadır. Sıfat ( ön ad) varlıkları karşılayan kelimelerin önüne gelerek kullanılır.
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yaramakta olan sözcük ve sözcük grupları olma özelliğine sahiptir. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelirler. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtirler. Bundan dolayı da nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında son derece etkili olmaktadırlar. Konu sıfatlar olduğunda önem kazananlardan biri üleştirme sayı sıfatları olmaktadır.
Üleştirme Sayı Sıfatı İle İlgili Örnek Cümleler ve Konu Anlatımı
Üleştirme sayı sıfatı, varlıkları sayıca bölümlere ayıran, paylaşma anlamı kazandıran kelimelerdir. Sayılara “-ar , -er ” eki getirilerek oluşturulurlar. Ada sorulmakta olan “kaçar” sorusunun yanıtı olma özelliği taşırlar.
- Sınavda her branştan onar soru soruldu. (kaçar sorusunun yanıtı "onar" olarak verilmektedir. Burada "onar" üleştirme sayı sıfatıdır. )
Öğretmen öğrencilerden altışar kitap okumalarını istendi. (Kaçar sorusuna verilen yanıt " altışar" olarak verilmiştir. Burada " altışar" üleştirme sayı sıfatıdır. )
Verilmiş olan cümle örneklerinde “onar, altışar” sözcükleri, “soru, kitap” adlarının paylara ayrıldığını belirtmiş durumda olduğu için, üleştirme sayı sıfatıdır.
Daha öncesinde isimlerin eşit paylara ayrılmış olduğunu belirtmekte olan sıfatlara üleştirme sayı sıfatı denildiği ifade edilmişi. Aynı şekilde bu sıfatların isimlere getirilen “-ar, -er” eki ile oluşturulduğu da belirtilmişti. Aynı şekilde üleştirme sayı sıfatlarının isme sorulan “Kaçar” sorusuna yanıt verdiği de belirtilmişti. Bu konun her birey tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılır olması adına daha fazla örneğin verilmesi son derece yararlı olacaktır. Bundan dolayı üleştirme sayı sıfatının kullanıldığı örnek cümlelere aşağıda tekrar yer verilmektedir. Bunlar:
- Herkese ikişer bardak verildi. ( kaçar bardak? İkişer : üleştirme sayı sıfatıdır.)
- Kutuların içinde sekizer kalem var. (Kaçar kalem?) Sekizer: üleştirme sayı sıfatıdır.)
- Kasalara altışar elma konuldu. (Kaçar elma? Altışar : üleştirme sıfatı)
- Her öğrencinin önüne dokuzar silgi konuldu. (Kaçar silgi? : altışar : üleştirme sıfatıdır.)
- Herkes ikişer kavun aldı. (Kaçar kavun? ikişer : üleştirme sıfatıdır.)
- Sokakta ikişer kişi bulunmaktaydı. (Kaçar kişi? ikişer: üleştirme sayı sıfatıdır.)
- Yarımşar ekmek döner yediler. (Kaçar ekmek? yarımşar : üleştirme sayı sıfatıdır.)
- Yarımşar kokoreç sizi çocukları tutar. (Kaçar kokoreç? yarımşar: üleştirme sayı sıfatıdır.)
- İkişerli olarak aşı sırasına geçin. (Kaçar? ikişerli : üleştirme sayı sıfatıdır.)
- Herkes dörderli sıra olsun. (Kaçar? dörderli: üleştirme sayı sıfatıdır.)
Verilen bu örneklerin sayısı daha da fazla arttırılabilir. Sizler de benzer cümle örnekleri oluşturarak konuyu daha iyi bir şekilde pekiştirebilirsiniz. Böylece dilbilginizi çok daha iyi bir şekilde geliştirebilir ve sınavlarda konuyla alakalı olarak sorulan soruları doğru bir şekilde yanıtlayabilirsiniz.