Güncelleme Tarihi:
O gün bugündür terapi odamda her gün yankılanıyor... Kâh onun sesiyle zihnimin içinde, kâh kendi sesimden danışanlarımın kulağında. Üçüncü ebeveynle çalışan bir terapist olarak söyleyeceklerim var, hem de çok.
Çocuklarımız sağlıklı beslensin, hormonlardan, kanserojenlerden uzak bir şekilde bağışıklık sistemini yapılandırsın diye çok uğraşıyoruz. Çocuklarımız düzgün bir eğitim alsın, yaşına uygun, zekasına uygun bir sistem içinde okusun diye de çok uğraşıyoruz. Çocuklarımız gelecekte rahat etsin, onlara istedikleri, hak ettikleri geleceği sunabilelim diye zaten çok uğraşıyoruz.
Çocuklarımız spor yapsın, müzikle uğraşsın, sanata ilgi duysun, yeteneklerini keşfetsin, kendini gerçekleştirsin diye de uğraşıyoruz. Çocuklarımız kötü etkilenmesin diye, onları pek çok şeyden, kötü insanlardan, kötü haberlerden, kötü koşullardan, stresimizden, endişelerimizden, kavgalarımızdan korumak için, genellikle uğraşıyoruz. Çocuklarımız arkadaşlarını sevsin, okulunu sevsin, ağaçları sevsin, yakınlarımızı sevsin, bizi sevsin diye çok çok uğraşıyoruz.
Hepsi çok güzel ama sıklıkla bir şeyi atlıyoruz: Eşinizle ilişkiniz nasıl?
Çocuğunuza nasıl ebeveynlik yaptığınız tabii ki çok önemli. Ancak görünmeyen ebeveyne de dikkat etmeli. Eşinizle aranızdaki ilişki çocuğunuzla ilgili pek çok şeyi belirliyor, çocuğunuzun genel sağlığından tutun da okul başarısına kadar, odaklanma becerilerinden tutun da sosyalleşmesine, duygusal zekasından tutun da davranış biçimlerine kadar.
Araştırmalardan da biliyoruz ki, eşler ilişkilerinde ne kadar mutlularsa, çocukları da o kadar mutlu oluyor. Ebeveynlerin kendi ilişkileri içinde yaşadığı sıkıntı, çocukları fazla fazla etkiliyor. Çocuklardan 24 saat boyunca idrar örneklerinin alındığı kapsamlı bir araştırmada, anne-babası arasındaki ilişki sorunlu olan çocukların stres hormonları –özellikle adrenalin- salgıladıkları görülüyor.
Stresli evlilikler hiperaktivite nedeni olabiliyor
Dolayısıyla okulda ya da yaşamın genelinde odaklanma sorunları yaşadıkları, ilişki kurmada güçlük çektikleri de bir diğer bilgi. Stresli evlilikler içinde büyüyen çocukların, diğer çocuklara kıyasla dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerini daha fazla gösterdikleri de bilinen bir diğer gerçek. Yine araştırmalar gösteriyor ki, ebeveynlerin evlilik memnuniyeti arttıkça, çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivite davranışları azalıyor.
Gottman ve Katz’ın yaptıkları araştırmaya göre:
- Birbirine düşmanca davranan (eleştiren, aşağılayan vb.) ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar, düşmanca davranışlar ortaya çıktıktan sadece 3 yıl sonra, öğretmenleri tarafından antisosyal davranışlar (saldırgan, yalan söyleyen vb.) gösteren çocuklar olarak tanımlanıyor.
- Ebeveynleri arasında kavganın sert ve yoğun yaşandığı evlerde büyüyen çocuklar, sırasını bekleyemeyen, kurallara uymayan, çevresindekilere dilediği gibi davranan ve istemedikleri bir davranışla karşılaştıklarında saldırgan davranan çocuklar oldukları görülüyor.
- Tartışma sırasında bir tarafın kızgınlıkla konuştuğu, diğer tarafın ise sessiz kalıp duvar ördüğü ebeveynlerin çocuklarının ise diğerlerine kıyasla, utangaç, kaygılı ve depresif çocuklar olduğu bulunan bir diğer sonuç.
Kavga, tartışma ilişkilerde olmazsa olmazlardan. Her ilişkinin hem doğal hem de sağlıklı çıktısı tartışmalardır. 40 yıldır devam eden araştırmalardan biliyoruz ki, mutlu ilişkilerde de çiftler birbirleri ile tartışıyor, pişmanlık yaratan kavgalar yaşıyorlar. Burada sorun yok. Gönül rahatlığıyla kavga edebilirsiniz. Hatta biliyoruz ki, tartışmadan kaçınan ebeveynlerin çocukları olumsuz duygularla başa çıkmayı öğrenemiyorlar. O yüzden lütfen sorun ortaya çıktığında tartışın, ama nasıl?
Saygılı tartışmalar
İlişkinizin kaçınılmaz çatışmalarını, birbirinizi seviyor olduğunuzu unutmadan yaşıyor olmanız, çocuklarınızı da onlarla olan ilişkinizi ciddi şekilde güçlendiriyor. Aranızda birlik, sevgi, şefkat, ilgi, hayranlık, beğeni ve genel bir mutluluk halinin olduğunu bilmek, çocuğunuzu mutlu, sağlıklı ve yaşam boyu başarılı kılıyor.
Diğer taraftan ebeveynleri arasında düşmanlık, aşağılama, duvar örme ve yoğun eleştiri gören çocuklar ise, yaşanan kaosu sürekli adrenalin salgılayarak karşılıyorlar. Dikkatleri azalıyor, bağışıklık sistemleri düşüyor, pek de mutlu dolaşamıyorlar.
Unutmayın, ebeveynlerinin birbirlerini sevdiklerine şahitlik ederek büyüyen çocuklar mutludur. Ebeveynleri arasındaki ilişkiden aldığı besin sağlıklı ve doyurucu olan çocuklar güçlü ve güvende hissedebilirler...
Mutlu çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, evliliğinize, eşinizle aranızdaki ilişkinize öncelik verdiğinizden, ilişkinizi güçlendirdiğinizden emin olun.