Güncelleme Tarihi:
İstanbul Bakırköy’deki Emlak Kredi Bankası Ortokulu’nda TEOG sınavlarına katılan öğrencilerin genel görüşü Türkçe’nin kolay olduğu yönündeydi. Bazı öğrenciler soruların önceki yıllara benzer olduğunu söylediler. Bazıları ise birkaç çelişkili soruyla karşılaştığını belirtti. Ancak matematik testindeki kareköklü sorunun öğrencileri epey zorladığı anlaşılıyor. Din kültürü ve ahlak bilgisi de öğrencilere göre kolay sorulardan oluştu. Bazı öğrencilerin yorumları şöyle:
Jülide Deniz Özdemir: Güzel geçti. Tahmin etmediğim kadar kolaydı. Belki altından kötü bir şeyler de çıkabilir, dikkat hatası yapmış olabilirim.
İrem Akgün: Birkaç seçici soru vardı onun dışında kolaydı. Düşünceyi geliştirme yolları vardı. Onlarda biraz zorlandım, çelişkide kaldım. Geçmiş yıllardaki TEOG soruları gibiydi.
Mehmet Erdem Işık: Sınav güzeldi. Zorlandığım pek olmadı. İki şık arasında kaldığım sorular oldu. Beklemediğim konu yoktu.
Mirsat Özkan: Bence kolaydı. Önceki TEOG’lar gibiydi. Zaten zor sorma ihtimalleri yok ki. Başka okullarda iyi ders işlenmiyor ya da Doğu’daki okullarda başka sorunlar oluyor. Bu yüzden kolay sormak zorundalar. Yorum sorularında bir-iki çelişkili soru vardı.
Sudenaz Bilgin: Kolaydı, beklediğimiz gibiydi fakat kafa karıştırıcı sorular vardı. Çok fazla iki şık arasında kaldığım oldu.
KAREKÖK UĞRAŞTIRDI
Matematik oturumundan çıkan öğrenciler genel olarak sınavın kolay olduğunu söyledi. Ancak bazıları kareköklü bir soruda zorlandıklarını belirtti.
Kaan Çavdar: Bence kolaydı, çok zor değildi. Karekökle ilgili hatalı gibi bir soru vardı. Ama bilmiyorum yanlış da olabilir, doğru da.
Pelin Şükürcü: Genel olarak kolaydı. Kareköklü problem vardı bir tane, onda zorlandım. Konular beklediğim gibiydi.
Delay Tulay: Kolaydı sınav. Zorlandığım olmadı. Geçen yılki TEOG’lar gibiydi. Pek bir farkı yoktu.
Sedanur Özçoban: Zorlandığım soru olmadı ama çelişkili sorular vardı. Üslü sayı çıkacak dediler hiç üslü sayı çıkmadı. Genel itibariyle geçen yılki TEOG’a göre biraz zordu bence. Ece Aydemir: Genellikle kolaydı. Zorlandığım soru olmadı. Geçen seneki TEOG’lar gibiydi, aynı zorluktaydı. (Esra ÜLKAR)
VELİLER DAHA HEYECANLIYDI
İstanbul Kadıköy’deki Bahariye Ortaokulu’nda da sınav telaşı vardı. Velilerin öğrencilerden daha heyecanlı oldukları gözlendi. Sınava hazırlık sürecinde, sosyal etkinlilerin sınırlandırılmasından eve misafir kabul edilmemesine kadar birçok konuda çocuklarının başarısı için hassasiyet gösterdiklerini anlatan veliler, amaçlarının iyi bir lise olduğunu vurguladı. Öğrenciler de okul kurslarına katıldıklarını, derslerine çalıştıklarını belirtti. Bazı veliler çocuklarının sınava hazırlık sürecini şöyle anlattı:
Canan Baykaran (Veli): Kızım Nursima sınava giriyor. Çok heyecanlıyım. Çocuğuma destek olmak için okula geldim. Bu süreçte anne olarak bazı fedakarlıklarım oldu. Örneğin evde televizyon açılmadı. Kızıma güvendiğim için onun üzerine düşmedim. Ona sakin bir ortam hazırladım. Baskı yapmadım.
Afife Olcay (Veli): Oğlum sınavda. Belli etmemeye çalışıyoruz ama ondan çok heyecanlıyız. Ağustos ayından bu yana oğlum için emek harcıyoruz. Öğrencimiz okul kurslarına gitti, etüt merkezinde çalıştı. Bu süreçte veliler olarak fedakarlıklar yaptık. Çocuğumuzun her söylediğini alttan aldık, motive ettik. Misafir kabul etmedik.
Pınar Demirbaş (Veli): Ben bu sınavı saçma buluyorum. Sınavlarla çocuklar yarışa sokuluyor. Elimde olsa çocuğumun sınava girmemesine izin vermem. Son dönemde eğitimde yaşanan olaylar, proje okulu uygulaması gibi düzenlemelerden endişeliyim. Çocuklar anlamsız bir yarışın içinde. Bu nedenle öğrencilerin gideceği iyi bir okulun kalmadığını düşünüyorum. Şu an kızıma ve yeğenime destek olmak için okula geldim. Çocuğum sınava hazırlanması için özel ders aldık. Okul kurslarına devam etti.
Nazire Toksoy (Veli): Kızım için sınava geldim. Ondan daha çok heyecanlıyım. Ona yansıtmamaya çalıştım. Sınavı kazanıp iyi bir liseye yerleşmesini istiyoruz. Onunla birlikte çok çalıştık. Bu süreçte anne baba olarak misafir kabul etmedik. Büyükler olarak öğrencimize uygun ortam sağladık. Çalıştığı ortamın sessiz olmasına gayret ettik. (Gülseven ÖZKAN)
SİVAS
Sivas’ta lenf kanseri hastalığı nedeniyle evde eğitim gören 8’inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Berra Şeker, Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavına da evinde girdi.
Kent merkezindeki Ece Mahallesi’nde yaşayan Berna ve Haluk Şeker çiftinin 2 çocuğundan en küçüğü olan Berra Şeker’e 7 ay önce lenf kanseri teşhisi konuldu. Selçuk Ortaokulu 8’inci sınıfında öğrenim gören Şeker, kanser teşhisinin ardından öğrenimine okulundan gelen 6 öğretmen eşliğinde evinde devam etmeye başladı. Berna Şeker bugün rahatsızlığı nedeniyle okula gidemediği için TEOG sınavına, gözetmenler Ahmet Üstündağ ve Hasan Aydoğan eşliğinde evinde girdi. Şeker, TEOG ilk gününde Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınav oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy da, Şeker’e moral ziyaretinde bulundu.
"İNŞALLAH BİRAN ÖNCE SAĞLIĞINA KAVUŞUR"
Burada konuşan Altınsoy, "TEOG sınavı tüm ülkemizde yapılıyor. Sivas’ta da bugün 8 bin öğrencimiz sınava girdi. Ancak bazı öğrencilerimize hastalıklarından dolayı ve farklı sebeplerden dolayı evde, hastanede, cezaevlerinde eğitim veriyoruz ve sınavlarını da bulundukları yerde yapıyoruz. Bugün de burada Berra Şeker kızımız hastalığından dolayı okula gidemediği için sınavı da evinde yapılıyor. Şuan sınav arasındayız. Biz de kendisine bu sınavda hem moral ve motivasyon vermek, başarılar dilemek amacıyla buradayız. Berra kızımız inşallah biran önce sağlığına kavuşarak kendi arkadaşlarıyla, kendi sınıfında eğitim göreceğine inanıyoruz. Berra kızımız sınavda da çok güzel bir puan alacağına inanıyorum ve başarılar diliyorum" dedi.
Berra Şeker ise, "Hastalığım sürecinde öğretmenlerim bana gelip derslerimi anlattı. Şu ana kadar derslerim güzel. Şimdi de TEOG sınavına giriyorum. İlk oturum çok güzel geçti. Türkçe paragraflar uzun olsa da güzeldi. Öğretmenlerime teşekkür ediyorum" dedi.
MANİSA
Manisa’da 18 bin 485 sekizinci sınıf öğrencisi iyi bir lisede okumak için ter döktü.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına Manisa genelinde toplam 18 bin 485 öğrenci girdi. İl genelinde 306 salonda yapılan sınavda öğrenciler ilk oturumda Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 20’şer soru cevapladı. Öğrenciler salonda soruları çözerken, velileri ise dışarıda çocukları için dualar etti. TEOG’un 24 Kasım Perşembe günü yapılacak olan ikinci oturumunda öğrenciler Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava tabi tutulacak.
TEOG Sınavı’na giren öğrencilere başarılar dileyen Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, "İlimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Birçok öğretmen arkadaşımız ve personelimiz sınav nedeniyle görevlerinin başında. Öğrencilerimizin problemsiz bir şekilde sınavlarına girmeleri ve başarıyla çıkmaları için her türlü tedbir alındı" diye konuştu.
ŞIRNAK
Şırnak’ta, hendek-barikat operasyonları nedeniyle sokağa çıkma yasağı 8 ay sonra kısmen kaldırılırken, kentte bugün TEOG sınavı yapıldı. TEOG sınav maratonunun ilk oturumu bugün 09.00’da Türkçe sınavı ile başlarken, Şırnak merkez ve bağlı köylerde 1581 öğrenci sınava girdi.
Şırnak’ta, 14 Mart’ta başlayan ve 14 Kasım’da kısmen kaldırılan sokağa çıkma yasağından sonra ilk kez TEOG sınavı yapıldı. Öğrenciler ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girerken, Şırnak merkez ve bağlı köylerde toplam 38 okulda, 1581 öğrencinin sınava girdiği belirtildi. Şırnak genelinde ise 23 ve 24 Kasım’da 232 okulda 11 bin 555 öğrenci sınava gireceği belirtildi. Öğrenciler sınavda ter dökerken aileleri dışarıda onları bekledi. Yasak süresi boyunca çevre il ve ilçelerde oturan öğrenciler, sınava yeteri kadar hazırlanmadıklarını ama yine de sınavın kolay geçtiğini söyledi. Sınavın yapılacağı salona torunu ile gelen Muhabbet Öztunç, "Allah herkesin yardımcısı olsun. Her kesin kazanmasını istiyoruz" dedi.
Şırnak’taki yasak süresi boyunca Van’da ikamet eden ve yasağın kalkmasından sonra Şırnak’a gelen Nihat Mert Barkın ise, "Kurtuluş Orta Okulu’ndayım. TEOG sınavına girdik. Muğla Fen Lisesini kazanmak istiyorum. Matematik ve Din kültürü sınavları kolaydı. Az çok zorlandığımız Türkçe’ydi. Sınava girdik kazanmak istiyoruz" dedi.
Sınavın kolay geçtiğini belirten Emrah Ertak da, "Sorular kolaydı. Tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Anadolu lisesine gitmek istiyorum" diye konuştu.
Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne gitmek istediğini ifade eden Nazar Yiğit de, "Sınavım çok iyi geçti. Hiçbir ders zor değildi. Sadece biraz Din Kültürü’nde zorlandım" diye konuştu.