Güncelleme Tarihi:
İstanbul: Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla kentte okul servisleri sabahın erken saatlerinden itibaren trafiğe çıkmaya başladı.
Okulların açıldığı ilk günde, İstanbul trafiğinde yoğunluk yaşandı.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla İstanbul'da çok sayıda öğrenci ders başı yaptı.
Okullarda düzenlenen törenlerde öğretmenler ve öğrenciler, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, şehit olan askerler, polisler ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlar için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu.
İzmir: Vali Erol Ayyıldız, yeni eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla düzenlenen törende, "15 Temmuz'da bu kutlu direnişi sergileyerek, bugüne gelmemizi sağlayan şehit ve gazilerimizi hürmet, minnet ve muhabbetle anıyoruz. Allah bize bu vatanı, vatan yapan güzel insanlara layık olabilmeyi nasip etsin" dedi.
Eğitim öğretim yılı başlaması nedeniyle Buca Vali Rahmi Bey İlkokulu’nda tören düzenlendi. Vali Erol Ayyıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelik ve Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı, daha sonra 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananların anlatıldığı video gösterildi.
Vali Ayyıdız, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden etkilenmeden okulları açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Ayyıldız, "15 Temmuz'da bu kutlu direnişi sergileyerek bugüne gelmemizi sağlayan şehit ve gazilerimizi hürmet, minnet ve muhabbetle anıyoruz. Allah bize bu vatanı, vatan yapan güzel insanlara layık olabilmeyi nasip etsin" dedi.
İzmir'de Buca'nın göç alan bir bölge olduğuna işaret eden Ayyıldız, bazı bölgelerin dezavantajlı olmasına rağmen kentin eğitim öğretim standardında ve başarıda Türkiye ortalamasını üstünde olduğunu söyledi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de İzmir'de yeni eğitim öğretim yılına yaklaşık 40 bin öğretmen, 50 bini yeni 700 bin öğrenci ile başladıklarını dile getirerek, "Hamdolsun temmuzda uğradığımız saldırıya rağmen yeni eğitim öğretim yılını, kazasız, belasız bir şekilde, geleceğimizin aydınlığı olan öğrencilerimizi kitapları sırasında hazır bekleyerek karşıladık. Canparelerimizi tekrar bu bahçede, koridorlarda seslerini yeniden duyarak karşılamaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Yahşi, İzmir'de FETÖ ile bağlantılı 105 okulu Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine katarak İzmirlilerin hizmetine açtıklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Vali Ayyıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Yahşi ve diğer protokol "ilk ders zilini" çaldı. Vali Ayyıldız, daha sonra bir hayırsever tarafından yaptırılan özel eğitim sınıfının açılışını gerçekleştirerek öğrencilerle sohbet etti.
Şanlıurfa: Akçakale ilçesinde Suriyelilerin barındığı çadır kentteki okulda 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk ders zili çaldı.
Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde, 246 öğretmenin görev yaptığı okuldaki 9 bin 400 öğrenci, 172 sınıfta eğitime başladı. Heyecanlı oldukları gözlenen Suriyeli öğrenciler, ilk ders gününde sınıfları doldurdu.
Çadırkent Eğitim Alanı Sorumlusu Tamer el-Ahmed, yeni eğitim-öğretim yılının öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olmasını temenni etti.
Türk halkına teşekkür eden Ahmed, gelecek yıl kendi ülkelerinde eğitim ve öğretime başlamak istediklerini söyledi.
Hatay: Suriye'deki iç savaş nedeniyle sığındıkları Türkiye'de, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan 15 bin 500 öğrenci, yeni eğitim yılına başladı.
Reyhanlı'da 48 geçici eğitim merkezinde, ilköğretim ve lise çağındaki 15 bin 500 Suriyeli öğrenci için ders zili çaldı. Yarım kalan eğitimlerini Türkiye'de sürdüren öğrenciler, yeni eğitim yılına başlamanın sevincini yaşadı.
Eğitim hayatına Türkiye'de adım atan bazı minik öğrenciler ise gözyaşlarını tutamadı.
Suriyeli öğrencilerin eğitimi için ilçedeki geçici eğitim merkezlerinde toplam bin 34 Suriyeli öğretmen görev alıyor.
Sakarya: Yeni eğitim-öğretim sezonunda ilkokula başlayan çocukların okula daha kolay adapte olabilmeleri için palyaçolu eğlence düzenlendi.
Adapazarı ilçesindeki 17 Ağustos İlkokulunda, 2016-2017 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla, minik öğrenciler sabah saatlerinde sınıflardaki yerlerini aldı. Okula başlamanın heyecanını yaşayan öğrenciler, aynı zamanda velilerinden ayrılmanın hüznünü de yaşadı. Öğrencileri okula adapte etmek ve eğitimi eğlenceli hale getirmek isteyen okul yönetimi ise öğrencilerin okul önüne toplandığı anda sürpriz yaparak palyaço getirdi.
Okul önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından okul bahçesine gelen palyaçolar öğrencileri doyasıya eğlendirdi. Palyaçolarla dans edip eğlenen öğrenciler sınıflarına girdi.
Palyaçolar sınıfları tek tek dolaşarak öğrencilere şeker dağıttı. Balonlardan şekiller yaparak öğrencilere hediyeler veren palyaçolar, öğrencilerin yüzünü boyadı. Sınıfta bulunan öğretmen ve veliler de balonları birlikte şişirerek öğrencilere dağıttı.
Sınıflarında eğlenceli dakikalar yaşayan öğrenciler, okulu ilk günden çok sevdiklerini ve okumanın çok eğlenceli olduğunu söyledi.
Okul yetkilileri de, öğrencileri her yıl farklı etkinliklerle okula adapte etmeye çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin ilk izleniminin çok önemli olduğunu belirten yetkililer, çocukların ilk derslerini palyaçolarla eğlenerek geçirdiklerini ve onların okul hayatına attıkları ilk adımda bunun önemli olduğunu belirtti.
Şırnak: İdil İlçesi’nde 45 gün süren sokağa çıkma yasağı ve şiddetli çatışmalar nedeniyle hasar gören bazı okullar onarılırken, yıkım kararı verilen 1 okulda eğitime başlanamadı. İlçedeki, 2 okul polis karakolu oldu, 1 okul da polise tahsis edildi.
İdil İlçesi’nde 16 Şubat tarihinde başlayan ve 31 Mart tarihinde sona eren 45 günlük sokağa çıkma yasağıyla birlikte başlayan operasyonlar kapsamında çıkan şiddetli çatışmalarda çok sayıda okul hasar gördü. Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan kaynaklı hasar gören Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu, Atatürk Ortaokulu ve İdil Anadolu Lisesi onarıldı. Bener Cordan İlkokulu ve Ortaokulu için yıkım kararı olduğundan dolayı eğitime başlayamadı. Bu okuldaki öğrenciler ilçenin diğer okullarında eğitimlerine devam ederken, Atatürk İlkokulu ve Fatih Anaokulu’na ait binalar polis karakoluna çevrildiği için bu okullarda okuyan öğrenciler de diğer okullara nakledildi.
İlçe merkezindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi binası, sokağa çıkma yasağı ardından polise tahsis edilmişti. İlçe merkezinde devam eden yasakla birlikte, polis sayısında ciddi artış olmuş ve 200 olan polis sayısı 1200’e çıkarılmıştı. Bu binada polisler kalmaya devam ettiğinden dolayı, bu okulda eğitim gören öğrenciler de ilçe merkezindeki başka okullara nakledildi. Yaşanan sorunlara rağmen, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bütün öğrencileri okullara yerleştirdi. İlçe merkezinde 1 ana okulu, 5 ilkokul, 6 orta okul, 4 lisede ders başı yapıldı.
İlçede 1500 öğretmen kadrosu bulunurken, il dışı tayin ve özür gurubundan giden öğretmenlerin ardından şu an ilçede yaklaşık 400 öğretmen açığı bulunuyor. Açıktan dolayı geçen haftalarda ücretli öğretmen başvurusu yapanlar arasından bu hafta yaklaşık 400 kişi ücretli öğretmenliğe başlayacak. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İlçede 7 öğretmen ihraç edildikten sonra gözaltına alındı. Bu öğretmenler daha sonra çıkarıldıkları mahkemeler tarafından tutuklandı.
İlçe merkezi girişlerinde bulunan 4 ayrı polis kontrol noktasına gelen araçlar ve içerisindekiler detaylı aramadan geçirildiği için uzun araç kuyrukları oluşuyor. Köylerde oturan ve ilçe merkezine taşımalı olarak gelen lise öğrencileri de bu kontrol noktalarında beklemek zorunda kalıyor.
İlçe merkezi ve köylerinde eğitim gören toplam 102 okuldaki yaklaşık 25 bin öğrenci, yaşanan bu olumsuzluklara rağmen bugün ders başı yaptı.
Öğrenciler, beton bariyerler arasından okula gitti
İdil İlçesi’nde, PKK’ya yönelik operasyon ve çatışmaların yaşandığı Yukarı Mahalle’de bulunan Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu, İdil İmam Hatip Ortaokulu ile Meslek Yüksekokulu’na çıkan bütün yollara güvenlik nedeniyle beton bariyerlerinin konulduğu görüldü. Bu 3 okulda okuyan öğrencilerin tümü, okullarına gidebilmek için sabah saatlerinde velileriyle birlikte bu beton bariyerlerinin arasından geçmek zorunda kaldı.
Öte yandan Silopi İlçesi’nde 7 Ekim- 24 Nisan arasında 3 kez ilan edilen ve 58 gün süren sokağa çıkma yasakları ile birlikte başlayan operasyonlar kapsamında çıkan çatışmalarda PKK’nın tahrip ettiği Gazipaşa İlkokulu da onarılarak bugün eğitime başladı.
Silopi’de yaklaşık 40 bin öğrenci için bugün ilk ders zili çaldı. 1364 öğretmenin bulunduğu ilçede halen 488 öğretmen açığı olduğu belirtildi. Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, bu sayıyı yeni alacağı 442 ücretli öğretmen ile kapatmayı hedeflerken, ücretli öğretmen alımlarına ise bugün başlandı.
İlçede yasaklardan dolayı güvenlik güçleri, geçici karakol olarak kullandığı Silopi Senan İdin Anadolu Lisesi ile Silopi Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nde eğitim-öğretim tekrar başladı. Ayrıca PKK’lılar tarafından tahrip edilen Gazipaşa İlkokulu da, tadilat ve onarım çalışması ardından eğitime açıldı. Silopi Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde bulunan ortaokul yeni binasında, Silopi İmam hatip Ortaokulu olarak hizmet vermeye başladı. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak’tan gelerek Silopi’de kalan öğrenciler için de, misafir öğrenci kabulü yapılıyor.
Okulun ilk gününde veliler, çocuklarının ellerini tutarak okula getirdi. Veliler, okul kapısına asılan isim listesinden çocuklarının hangi sınıflarda olduğuna baktıktan sonra çocuklarını eğitim görecekleri sınıflara kadar götürdü. Ders işlemeye başlayan Silopi Koç İlk-Ortaokulu’nda öğretmenler, ilk derste tahtaya kendi isimlerini yazarak öğrencilerle tanışmaya çalıştığı görüldü. Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, öğretmen eksikliğini gidermeye çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Geçen yıl terör olayları ve bu terörü bitirmeye yönelik güvenlik güçlerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda eğitimde bazı aksamalar yaşadık. Bu yıl itibar ile valiliğimiz ve kaymakamlığımızın desteği ile olsun, şu anda bütün okullarımızda öğrencilerimizin fiziki olarak eğitim öğretimin sürdürebileceği güzel bir ortam oluşturduk. Okullarımız da şu an da herhangi bir eksikliğimiz bulunmamakta. Öğretmen açısından bazı eksikliklerimiz bulunmaktadır. Onları da ücretli öğretmen görevlendirme yoluyla şuan da kısmen olsa karşılamış durumdayız. Bakanlığımızın yaptığı çalışma sonucu sözleşmeli öğretmen ataması yapılacak. Sözleşmeli öğretmenlerimiz de geldiği zaman, eğitimdeki bu öğretmen eksiğimizi büyük ölçüde gidermiş olacağız. Bu öğretmenlerimiz geldiği zaman bölgede 4 yıl mecburi kalma durumu var. Eğitimde süreklilik açısından öğrencilerimize yönelik süresiz bir şekilde aynı öğretmenle yaklaşık 4 yıl eğitim süreceği bir imkan olacak. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bölgemizdeki eğitim sirkülasyonu kısmen de olsa büyük ölçüde aslında durmuş olacak. Bu da eğitimimize büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak dediğim gibi bu güne çok iyi hazırlandık, aylardır uğraşıyoruz. Okullarımızı eğitim öğretime hazır hale getirdik. Şırnak’tan gelen öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız oldu. Şu anda hiç biri eğitim öğretimin dışında kalmamış, ilçede gerekli tedbirleri aldık. İnşallah bu sene herhangi bir sıkıntı yaşamadan eğitim öğretime başlayarak 2016-17 eğitim öğretim yılının Silopi ve Silopi deki eğitimin başarısı için çok verimli ve güzel geçeceğine inanıyorum."
Burdur: 2016- 2017 eğitim öğretim yılında 43 bin 511 öğrenci ve 3 bin 399 öğretmen ders başı yaptı.
Burdur’da yeni eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Özboyacı İlkokulu’ndaki törene geçildi. Buradaki törene Vali Şerif Yılmaz, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dilerken, uzun yaz tatili sonrası öğrencilerin yeni bir heyecanla arkadaşları, öğretmenleri ve okullarıyla buluştuğunu aktardı.
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, bilginin ve becerinin sistemli, metotlu ve düzenli olarak verildiği tek kurumun okullar olduğunu anlatırken, çocuklara ve gençlere yönelik girişimlerin ülkenin geleceğine yatırım ve güvence olacağını vurguladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram da il genelinde 268 okulda 43 bin 511 öğrenci ve 3 bin 399 öğretmenle yeni bir eğitim öğretim yılına başlanıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından ilkokula yeni başlayan öğrencilere son sınıf öğrencileri tarafından ‘Hoşgeldin çiçeği’ verildi. Protokol üyeleri de birinci sınıf öğrencilerine Burdur Belediyesi tarafından hazırlatılan eğitim setlerini dağıttı.
Zonguldak: Okula yeni başlayan minik öğrencilerden bazıları, ders zilinin çaldığı ilk gün gözyaşlarını tutamadı.
Fener ve Mithatpaşa İlkokullarında 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk gününde tören düzenlendi. Okul bahçelerindeki törenlerde arkadaş ve öğretmenleriyle bir araya gelen öğrenciler hasret giderdi. Törende veliler de yer aldı. Mithatpaşa İlkokulu’nda 1’inci sınıfa yeni başlayan 52 öğrencinin sınıfları kura ile belirlendi. 4 sınıfa dağıtılan öğrenciler, kura çekilişini velileri ile birlikte heyecanla izledi. Ardından sınıflarına geçen öğrencilerden bazıları ağladı. Anne ve babalarından ayrılmak istemeyen öğrencileri öğretmenleri teselli etmeye çalıştı. Bazı öğrenciler de ilk kez tanıştıkları ders kitaplarını poşetlerinden çıkararak inceledi.
Mardin: Nusaybin İlçesi’nde, 134 gün devam eden sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden ayrılmak zorunda kalan öğrenciler, evlerine döndükten sonra, PKK’lıların tahrip ettiği okulların da onarılmasının ardından bugün eğitimlerine yeniden başladı.
Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek, barikat ve hendekleri kaldırmak için 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 25 Temmuz günü 12 mahallesinde kaldırılırken; vatandaşların boşalttığı Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla Mahallelerinde ise sokağa çıkma yasağı sürüyor. Yasağın sürdüğü mahallelerin çevresi tel örgülerle kapatılırken, girişlere izin verilmiyor.
Nusaybin Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ilçede toplam 22 bin 765 öğrencinin bugün itibariyle eğitime başladığını söyledi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahallede kalan ve çatışmalar sırasında 5’i teröristlerce tahrip edilen toplam 7 okulda eğitim öğren öğrenciler de başka okullara nakledilerek eğitim görmeleri sağlandı.
Ortaokul öğrencisi Ali Sayedramadan ve ilkokul öğrencisi Selin Çelik, çatışmaların yaşandığı dönemlerde ilçe dışına gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, kendi evlerinde ve kendi okullarında yeniden eğitim görmeye başlamaktan büyük sevinç duyduklarını dile getirdi.
Eğitim yılının ilk gününde, birleştirilen sınıflardaki öğrenci sayısının fazla olduğu dikkat çekti. İlçede yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 ay boyunca, 15 okulda okuyan binlerce öğrenci, başka kentlerde okumak zorunda kalmıştı. Öğrencilerin bir çoğu eğitimlerinden geri kalmadığını belirtirken, bazıları da geçim sıkıntısı nedeniyle akrabalarının yanında misafir olarak kaldıkları içinde çalışamadıklarını anlattı. Eğitim yılının ilk gününde öğrencilere 15 Temmuz darbe girişimini anlatan broşürler dağıtıldı.