Türkiye’deki Suriyeli çocuklardan yüzde 39’u okula gidebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki Suriyeli çocuklardan yüzde 39’u okula gidebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 11:24

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dünya genelinde toplam 3 milyon 700 bin çocuk sığınmacının okula gidemediğini, Türkiye’deki sığınmacı çocuklardan ancak yüzde 39’unun eğitim olanağı bulabildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

UNHCR tarafından kısa süre önce açıklanan raporda, dünya genelinde çocukların yüzde 90’u ilkokula giderken, çocuk sığınmacılarda bu rakam yüzde 50’ye kadar geriliyor. Sığınmacı çocuklardan sadece yüzde 1’i ilkokuldan sonra eğitimine devam etme olanağı bulunabiliyor.

Raporda, çeşitli ülkelerdeki 4 milyon 400 bin Suriyeli çocuk sığınmacıdan yüzde 35’inin okul çağında olduğu, Türkiye’ye bu ülkeden gelen sığınmacı çocukların sadece yüzde 39’unun okula gidebildiği ifade edildi. UNHCR, Lübnan’a sığınan Suriyelilerin çocuklarından yüzde 40’ının okula gidebildiğine dikkat çekildi. Ürdün’deki çocuk sığınmacılardan yüzde 70’inin okula gitme fırsatı bulabildiği bildirildi.

Dünya çocukları için 25 yıl gerek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) web sayfasında yayınladığı 2016 Dünya Eğitim Raporu’nda dünya genelinde çocukların ilkokul düzeyinde eğitim alabilmesi için 25 yıllık çalışma yapılması gerektiğini açıkladı. BM’nin 17 küresel sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde yer alan ‘Herkes için eğitim’ hedefine 2030 yılında ulaşılabileceğini bildirirken, ilköğretim dışında kalan çocuk oranlarının en yüksek olduğu 10 ülkede her 5 çocuktan 2’sinin (18 milyon çocuk) okula gitmediğini açıkladı. Dünyada okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu 10 ülke arasında Afganistan (yüzde 46), Sudan (yüzde 45), Nijer (yüzde 38) ve Nijerya (yüzde 34) da yer almakta. Bu durum, insani acil durumlarının ve uzayıp giden krizlerin çocukları okullarından nasıl kopardığını net biçimde gösterdiği belirtilirken, Suriye’ye komşu ülkelerde mülteci durumundaki 600 bin Suriyeli çocuğunda okula gidemediği ifade edildi.

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!