Türkiye’deki lisans eğitimi MIT ile denk

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki lisans eğitimi MIT ile denk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 16:44

Yaptığı çalışmalarla uluslararası çapta ün yapmış bir bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Toner Türkiye’deki lisans eğitiminin dünya çapında olduğunu söyledi. İTÜ Makina Mühendisliği mezunu olduktan sonra MIT’e giden ve hiç zorlanmadığını ifade eden Toner “Doktora eğitimine ciddi değer vermemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Söyleşileri’nde tecrübelerini paylaşan Prof. Dr. Mehmet Toner kendi hayatından örneklerle tecrübelerini paylaştı. Mühendislikle başlayan ve tıp bilimine uzanan kariyer yolculuğunda önemli bilimsel başarılara imza atan Toner Tüekiye’deki üniversite eğitimiyle ilgili şöyle konuştu:

DÜNYA ÇAPINDA BİR EĞİTİM
“Burada aldığım eğitimle Amerika’da hiçbir zorluk yaşamadım. Çok iyi bir lisans eğitimi alıyoruz. Dünya çapında bir eğitim var burada. MIT’de doktora sınavlarını hemen alabilecek değerde bilgi birikimiyle çıkıyoruz Türk üniversitelerinden. Hem tıbbi cihazlar konusunda hem tıp konusunda Türkiye’de büyük çalışmalar var. Çok değerli hocalarımız var. Çok değerli çalışmalar yapıyorlar.”

BİLİM İNSANLARI DAHA ÇOK ÇALIŞMALI
Daha çok bilim adamımızın çalışması, bu değerli işlere imza atması lazım. Çünkü her fikir bir ürün haline dönüşmüyor. Bir sürü insanın yeni fikirleri ortaya atması lazım. Bunların insanlığa faydalı olması için kritik kitleyi bütün üniversiteler arasında kurmamız lazım.

Haberin Devamı

MIT TEZ SAYISI TÜRKİYE’DEKİ TEZ SAYISIYLA AYNI
Doktora eğitimine çok ciddi değer vermemiz lazım. Bunu çok ciddi şekilde kuvvetlendirmemiz lazım. MIT dünyanın en önemli üniversitelerinden biri. Lisans talebe sayısı dört bin civarında. Doktora talebe sayısı 8 bin civarındadır. MIT’den bir tek ufacık üniversiteden çıkan doktora tez sayısı neredeyse Türkiye’de çıkan tezlerin sayısıyla aynıdır. 26 bin şirket kurmuş bugüne kadar MIT hocaları ve talebeleri yaptıkları çalışmalarla. Bu şirketlerde 3.3 milyon kişi çalışıyor ve bu şirketlerin senelik cirosu 1.1 trilyon dolar. Yani dünyanın 9’uncu en büyük CDP’si (Kâr amacı gütmeyen kuruluş) şeklinde büyük bir etkinliği var. Bizim üniversitelerimiz çok büyük atılımlar yapmaya başladılar ama doktora eğitimini daha iyi bir şekilde daha iyi bir konuma getirmemiz şart.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ VASFI MERAKLI OLMAK
Dinlemek çok önemli. Herkesin söylediği her zaman doğru değil. Doğruyu nasıl bileceksiniz? Dinlemesini iyi öğrenmeniz lazım. Kalbinizin istediği yönde gidin. Sevdiğiniz işi yaparsanız çok başarılı olursunuz. Merakınızı kaybetmeyin. Dünyanın en önemli vasfı meraklı olmak. Meraklı olduğunuz zaman sürekli dinlemeye ve öğrenmeye açık bir insan oluyorsunuz. O da olduğu zaman kendinizi yenileyen ve sezgisi kuvvetli bir insan haline dönüşüyorsunuz. Atılımcı olmak isteyen, çok başarılı ve Türkiye’yi ileriye götürecek bir gençlik var. Türkiye dünyanın en genç ülkelerinden biri. Hayalleriniz de büyük olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!