Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecinde AB ile ilgili konuları takip eden ve bu konularda uzmanlaşan kişilere ihtiyaç duyulmasıyla Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla başlatılan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı gelecek akademik yıl için iptal edildi. Jean Monnet Burs Programı’nın resmi internet sitesinde yapılan duyuruda iptalin gerekçesine yönelik, “Türkiye’deki son gelişmelere bağlı olarak programın hedef ve amaçlarına ulaşılmasının mümkün olmayacağı değerlendirilerek ihale süreci (2016-2017 akademik yılı uygulama süreci) programın itibarının tehlikeye atılmaması amacıyla iptal edilmiştir” açıklamasına yer verildi. Burs programının gelecek akademik yıl için başlıkları ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II), Yıllık Aksiyon Programı/Türkiye 2014, Sektör Demokrasi ve Yönetişim/Aksiyon Jean Monnet Burs Programı’ndan oluşurken, duyuruda proje kapsamında yeni bir ihale süreci başlatılırsa bilgilendirme yapılacağı belirtildi.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Sosyal medyada karara tepki gösterilirken change.org internet sitesinde ‘Jean Monnet 2016-2017 Akademik Yılı İptal Kararı Kaldırılmalıdır’ başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Dün başlatılan kampanyada gençlerin yurtdışında eğitim almak için yoğun bir çalışma programından geçtikleri hatırlatılarak adayların sınavlara katıldığı belirtildi. İptalin gerekçesine değinilen metinde, “Programın iptali duyuruldu ve böylece yüzlerce gencin aylarca süren emekleri, planları, umutları, harcamaları bir çırpıda yok edildi” denildi. İmza metninde, “Maddi ve manevi anlamda mağdur edilen, çalışmanın, emek ve zaman harcamanın hiç de önemsenmediğini defalarca yaşayarak öğrenen ülkenin iyi yetişmiş, başarılı gençleri bir kez daha mutsuzluğa ve umutsuzluğa mahkum edildi. Birçok öğrencinin, kabul aldıkları dünyanın sayılı üniversitelerine devam edememe gerekçesi olarak burs programının iptalini belirtecekleri göz önünde bulundurulduğunda ‘programın itibarının tehlikeye atılmaması’ gerekçesinin ne kadar geçerli olduğu düşünülerek kararın yeniden değerlendirilmesi, sonuçların açıklanarak programın yeniden yürürlüğe konması büyük bir mağduriyeti önleyecektir. Burs programının etkin yürütülmesinden sorumlu uygulama makamı olan Avrupa Birliği Bakanlığı bu haksızlığın giderilmesini ivedilikle sağlamalıdır” ifadelerine yer verildi.
Jean Monnet Burs Programı nedir?
Jean Monnet Burs Programı Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gelişmesini desteklemek amacıyla 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde oluşturuldu. Burs Programı, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış insan gücü sayısının artırılmasını ve AB müktesebatının etkin bir biçimde uygulanabilmesi için gerekli idari kapasiteyi oluşturma çabalarının desteklenmesini amaçlıyordu. 1990-1991 akademik yılında ilk bursiyerlerine AB üyesi ülkelerde eğitim imkanı sağlayarak başlayan Jean Monnet Burs Programı Türkiye’nin en uzun soluklu projelerinden biri arasında yer alıyor. Bursiyerler en az 3, en fazla 12 ay süreyle AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans öğrenimi görebiliyor veya araştırma programlarına katılabiliyor. Bursun yüzde 60'ı kamu sektörüne, yüzde 30’u üniversitelere, yüzde 10’u özel sektöre tahsis ediliyor. Kamu sektörü çalışanları, özel sektör çalışanları, üniversite son sınıf ve lisansüstü öğrencileri ile üniversitelerin akademik ve idari personeli Jean Monnet bursundan faydalanabiliyor. Bursa başvurmak için istenilen yabancı dil için sınavlarından belli bir puan elde etmek gerekiyor. Programın 2016-2017 dönemi başvuruları 4 Şubat- 4 Nisan tarihleri arasında alınmıştı.