Güncelleme Tarihi:
Eğitimin genç nesiller için başarılı bir hayata giden yolda anahtar olduğunu belirten Mathias Cormann, Türkiye’nin son 20 yılda eğitim alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini dile getirerek, “Sizin ev sahipliğinizde mesleki eğitimle ilgili yapılması planlanan bir zirve var. Burada faydalı paylaşımlar yapılacağına inanıyoruz. Türkiye’nin özellikle mesleki ve teknik eğitimde son dönemdeki atılımlarını izliyoruz. Türkiye mesleki eğitimde çok deneyimli bir ülke” dedi. Bakan Özer de Cormann’a “Türkiye’de okul ve sektör bazlı yaklaşım var, işletmeler son dönemde mesleki eğitimden çok memnunlar. Mesleki eğitimdeki öğrenci sayısı bu yıl 530 bine çıktı, yıl sonuna kadar 1 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. Mesleki eğitim konulu bir çalıştay yapılmasını çok arzu ederiz” şeklinde yanıt verdi.
Görüşmenin ardından OECD Genel Sekreteri Cormann kişisel sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Eğitim Bakanı Prof. Mahmut Özer ile harika bir görüşmeyi tamamladık. Son 20 yılda PISA verileri, Türkiye’de okula kayıtların özellikle lise öğrencileri ve kız çocukları için önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Daha yapılacak çok şey var ama Türkiye başarısıyla diğer bölgelere ilham vermeli.”
ÖZER, PARİS’TE MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, programı kapsamında Paris'te ‘Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi'ne katılan Cezayir Milli Eğitim Bakanı Abdelhakim Belaabed ile UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Tamara Rastovac Siamashvili ile bir araya geldi.
Bakan Özer, ilk olarak Cezayır Milli Eğitim Bakanı Abdelhakim Belaabed ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Afrika ülkeleriyle son yıllarda gelişen ilişkilerin Türk dış politikası için bir başarı öyküsü olduğunu belirten Özer, bu öykünün en önemli bileşenlerinden birinin de dost ülke Cezayir ile Türkiye'nin yoğun ortaklığı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Cezayir ile beş yüz yılı aşan tarihi, köklü ve çok yönlü ilişkileri olduğuna işaret eden Bakan Özer, bu çerçevede iki ülke eğitim ilişkilerinin de memnuniyet verici bir durumda olduğunu kaydetti.
15 ANLAŞMA İMZALANDI
Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'un YDİK Toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile oldukça önemli istişarelerde bulunduğuna değinen Özer, "Toplam 15 anlaşmanın imzalandığı bu toplantıda, bizler de Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Sayın Ramtane Lamamra ile Eğitim ve Öğretim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Mesleki Eğitim Alanında Mutabakat Zaptı'nı imzaladık" dedi.
İş birliklerinin, eğitimin birçok boyutunu kapsayan tecrübe paylaşımlarına imkan sağladığını dile getiren Özer, "Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve Cezayir Büyükelçiliğimiz aracılığıyla Cezayir'de bir uluslararası Türk okulunun açılmasıyla ilgili çalışmanın mutabakatla sonuçlanması bizleri memnun etmiştir."
Türkçe'nin desteklenmesi ve yurt dışında Türkçenin öğrenilmesine yönelik taleplerin karşılanmasına ayrı bir önem verdiklerini belirten Özer, Cezayir'de liselerde seçmeli yabancı dil olarak Türkçenin okutulmasını da memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.
İki ülkenin okulları arasında kardeş okul ilişkisi tesis edilerek kurumlar arası iş birliğini geliştirebileceklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Bakanlığımızın bu konuda sahip olduğu müktesebatı sizlerle paylaşmaktan ve sizlerin tecrübelerinden yararlanmaktan memnun oluruz. Mesleki eğitimde son yıllarda attığımız önemli kazanımları da sizlerle paylaşmaktan memnun olacağız. Kardeşlik ve karşılıklı güven üzerine dayanan ilişkilerimizin eğitim alanında önümüzdeki dönemle birlikte daha da derinleşeceğine inanıyorum."
ÖZER, SIAMASHVILI İLE BİR ARAYA GELDİ
Bakan Özer, daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Tamara Rastovac Siamashvili ile bir araya geldi. UNESCO çatısı altında iş birliğini geliştirmek arzusunda olduklarını dile getiren Özer, 'Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi'ne kapsamlı bir heyet olarak katılıyor olmalarının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Salgın, ekonomik sıkıntılar, ihtilaf ve çatışmalar gibi birçok zorlukla karşı karşıya kalan eğitimin her durumda ve herkes için sürdürülebilir olmasının sağlanması için uluslararası dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Özer şunları söyledi: "Yürütme Kurulu üyesi olarak, eğitimin dönüştürülmesine katkıda bulunmaya ve iyi uygulamalarımızı paylaşmaya hazırız. Ülkemiz yalnızca dijital dönüşüm, öğretmenlerin eğitimi, herkes için eğitim alanlarında değil, aynı zamanda misafir ettiğimiz mülteci/sığınmacı çocukların eğitimi konusunda da önemli başarılara imza atmıştır. Ülkemiz, geçmiş yıllardan edindiği tecrübelerle, pandemi sürecinde hiçbir öğrenciyi geride bırakmayacak şekilde, uzaktan eğitimi ülke çapında zaman kaybetmeden uygulamaya koymuştur."
Bu alanda gerek teknolojik altyapı gerek içerik bakımından önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Özer, UNESCO çatısı altında her türlü ortak projeye hazır olduklarını ifade etti.