Güncelleme Tarihi:
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ortaöğretim (lise) mezunlarına yönelik düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapıldı. Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleştirilen en kalabalık sınav olduğu belirtilen KPSS Ortaöğretim oturumuna, 3 milyon 498 bin 335 aday başvurdu. Türkiye çapında 176 sınav merkezinde düzenlenen KPSS’nin yapıldığı yerlerden biri de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ydi. 10.00’da başlayan sınava girmek için adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren okulların bahçesinde yerini aldı. Rekor başvurunun olduğu sınava katılanlar arasında ev hanımlarından öğrencilere, işsizlere kadar birçok aday vardı. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi ardından yaşanan ihraçlardan kaynaklı kadro açığını ‘fırsat’ olarak değerlendiren adaylar dikkat çekti. Sınav merkezinin girişinde kurulan masada 2 liraya emanetlerini bırakanlar da görülürken eşiyle gelen, sınava geç kalıp giremeyen bir kişi de vardı.
52 YAŞINDA SINAVA GİRDİ
İÜ’de sınava gelenler arasında 52 yaşındaki evhanımı Nuriye Semiz de vardı. Kızıyla birlikte sınava gelen, okumayı çok sevdiğini anlatan Semiz şunları söyledi:
“İlk defa KPSS’ye katılıyorum. Ev hanımıyım. 28 yaşında üniversite mezunu çalışan kızım var. İlkokulu okumuştum. Sonra açıköğretimde ortaokul ve liseyi bitirdim. Bu sene Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’ne başladım. İlahiyat okuyorum. En son 15 yıl önce çalıştım. Emekliyim. Bu sınava okuma isteği nedeniyle katılıyorum. İçimde sınava katılma isteği vardı. Kazanırsam ona göre değerlendireceğim.”
FIRSAT BU FIRSAT DEDİK
Bir kamu kurumunda çalışan Özcan Erol eşinin sınava ilk kez katıldığını, ‘fırsat bu fırsat dedik’ sözleriyle sınava geldiklerini söyledi. Eşini 1.5 yaşındaki çocuğuyla kapıda bekleyen Erol, şöyle konuştu:
“Eşim 1998-2014 yılları arasında özel sektörde çalıştı, muhasebecilik yapıyordu. 1998’de liseden okul derecesi ikincilikle mezun oldu. Ama türban olayları nedeniyle üniversiteye gidemedi. Bu sene Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan eğitime başladı. İş sağlığı ve güvenliği alanında okuyor. Kadro açıkları ardından fırsat bu fırsat diyerek sınava katılmaya karar verdi. Ben çalışmasını çok istiyordum. Maddiyat dışında kendisini iyi hissetmesi için, emekliliğine de 6 ay kaldı.”
BU SENE ŞANSIMIZ FAZLA OLABİLİR
30 yaşındaki Sezer Demir ise sınava ikinci kez katıldığını belirterek, “Çalıştım ve devlet memuru olmak istiyorum. Bu sene şansımız fazla olabilir” dedi.
Sınavdan çıkan Serdar Ak isimli aday ise içinde parti isimlerinin geçtiği bir soru olduğunu belirterek, “Sınav genel olarak kolaydı ama sorular içinde parti isimlerinin geçtiği, Türkiye siyasal tarihiyle ilgili bir soru vardı. Memuriyet sınavında parti ismi geçmesini yanlış buldum. 40 yaşındayım ve üniversitede sözleşmeli olarak çalışıyorum” diye konuştu.
SONUÇLAR ÖSYM’NİN SİTESİNDE AÇIKLANACAK
Sınav sonuçları ÖSYM’nin “http://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden açıklanacak. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
NÜFUS KAĞIDINI UNUTTU SINAVA GİREMEDİ
Sınavın başlaması ardından saat 10.30’da sınava girmeye çalışan ve adını vermek istemeyen bir aday ise şöyle konuştu:
“Hastanede sözleşmeli güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Evliyim ve ilk kez sınava geldim. Amacım devlette kadrolu çalışmak. Belki bu yıl kadrolu okurum dedim. Sınava hazırlandım ama kimliğimi evde umutmuşum. Ehliyetim vardı, kabul etmediler. Sınav görevlileri yakınlarda nüfus müdürlüğü olduğunu söylediler. Gittiğim yer taşınmıştı. Sonra geç kaldım."