Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE GENELİNDE OKULLARDAN KARNE MANZARALARI ŞÖYLE:
Bursa’da 2013-2014 eğitim öğretim yılını tamamlayan yaklaşık 520 bin öğrenci karnelerini aldılar. Karnelerini ve başarı belgelerini alan öğrenciler üç aylık tatil sevincini yaşadılar.
Merkez Osmangazi İlçesi Çiftehavuzlar Mahallesi’nde bulunan Remzi Zümrüt İlkokulu’nda birinci sınıf öğrencilerine karnelerini Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta verdi. Eğitimin ve öğrenmenin önemine değinen Ahmet Hamdi Usta öğrencilere tatilde iyi dinlenmelerini ve bol bol kitap okumalarını tavsiye etti.
Soma faciası ardından buruk karne sevinci
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Soma'daki maden faciasına yönelik, “Bu sadece Soma'nın acısı değil, Türkiye'nin acısı" dedi.
Kurt, Soma ilçesinde madende hayatını kaybeden bazı işçilerin çocuklarının öğrenim gördüğü Cumhuriyet İlkokulu'nda düzenlenen karne dağıtım törenlerine katıldı. Bakanlığın yetkili birimlerinin kazanın ilk gününden itibaren sahada olduğunu anlatan Kurt, aralarında psikolog ve pedagogların da bulunduğu yaklaşık 300 kişinin görevlendirildiğini söyledi.
“Bu sadece Soma'nın acısı değil, Türkiye'nin acısı" diyen Kurt, acının Ankara'dan da hissedildiğini bildirdi. Bugün düzenlenen karne dağıtım törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katılmak istediğini ancak programının uygun olmadığını anlatan Kurt, bundan sonraki süreçte de öğrencilere her türlü imkanı sağlayacaklarını belirtti.
Konuşmaların ardından öğrencilere karnelerini dağıtılan Muhterem Kurt, maden faciasından yaşamını yitiren işçilerin çocuklarına çeşitli hediyeler verdi.
Aileler duygulandı
Karnesini alan Buğra Çoban'ın annesi Nursel Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada eşi Mustafa'nın cenazesinin maden ocağından en son çıkarıldığını hatırlatarak, zor günler geçirdiklerini söyledi.
Oğlunun derslerinin çok iyi olduğunu dile getiren Kocabaş, şöyle konuştu:
“Benim durumumda olan 30 aile var. Hepsine Allah'tan sabır diliyorum. Umarım bir daha böylesi acılar yaşamayız. Böyle bir büyük acıyla bir daha sabrımız sınanmaz. Böyle kötü bir olay yaşamayız, kimsenin de yaşamasını istemeyiz. Bütün insanlarımız çok duyarlı, bizi yurt dışından dahi ziyaret edenler oldu. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Oğlumla bugün babasının mezarını ziyaret edip karnesini göstereceğiz.”
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy da ilçe genelinde karne alan 19 bin 956 öğrenciden 130'unun maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin çocukları olduğunu söyledi.
Törene, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ile aileler katıldı.
Karnesinde zayıf olan öğrenciler gayret etsin
Bursa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici, anne ve babalara uyarılarda bulunarak karnesinde zayıf olan öğrencilere baskı yapmamaları ve daha çok zaman ayırıp kendileriyle ilgilenmelerini ve geçmiş dönem derslerini gözden geçirerek gelecek senede başarı oranlarını arttırmalarını istedi.
İlk defa karne heyecanı yaşayan ilköğretim okulu birinci sınıf öğrencilerinden aldığı onur belgesiyle kameralara poz veren Şevval Şeker "çok güzel bir ders yılı geçirdik, tatil olacağı için çok mutluyum ama arkadaşlarımdan ve öğretmenlerimden ayrılacağım için üzüntülüyüm" dedi.
Bursa’da 518 bin 856 öğrencinin karne aldığını belirten İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici bunların 35 bin 397’si okul öncesi, 175 bin 623’ü ilkokul, 162 bin 294’ü ortaokul ve 145 bin 542’si ise liseden karne aldığını açıkladı.
Bolu’da karne coşkusu
Bolu’da eğitim-öğretim döneminin bitmesiyle karnelerini alarak evlerine koşan öğrenciler, tatile çıkmanın sevincini yaşadı.
Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan 50’nci Yıl İzzet Baysal İlkokulu’nda okuyan 985 öğrenci, okullarında yapılan törenle karnelerini aldı. Sınıflarda öğretmenlerinin elinden karnelerini alan öğrenciler daha sonra okulun bahçesinde düzenlenen törende bir araya geldi. Öğrenciler sınıf arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle vedalaşarak üç aylık yaz tatiline çıktı. Öğrenciler tatile çıkmanın sevinciyle evlerine koştu.
Karnelerini hastanede aldılar
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde uzun süreli tedavi gören çocuklar için oluşturulan "Hastane Sınıf" projesi kapsamında eğitim gören öğrenciler, hastanede karne heyecanı yaşadı.
Proje kapsamında YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde uzun süreli tedavi gören çocukların eğitim hayatına devam edebilmesi için Vali Aydın Nezih Doğan'ın eşi Hatice Doğan'ın isteğiyle Milli Eğitim Müdürlüğünce Bardakçı İlköğretim Okulu yönetimi görevlendirildi.
Özellikle lösemi hastası çocuklar ile servislerde uzun süreli tedavi gören çocukların hedef seçildiği projeyi hazırlayan okul yönetimi, gönüllü 13 öğretmenle başlattığı çalışma kapsamında eğitim gören çocuklara karnelerini dağıttı.
Hastanede düzenlenen karne töreninde 9 öğrenci karne, 2 veli de okuryazarlık belgesi alma heyecanı yaşadı.
Öğrencilerin mutluluğuna ortak olan Van Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez, Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya da verdikleri hediyelerle öğrencilerin mutluluğunu ikiye katladı.
Vali Yardımcısı Kurtyemez, 2013- 2014 eğitim-öğretim yılının sonuna geldiklerini ve üniversite hastanesinde eğitim gören 9 öğrenciye karne, refakatçi annelere de okuryazarlık sertifikası vermenin sevincini yaşadıklarını belirtti.
Hastanede tedavi gören öğrenci ve vatandaşlara acil şifa dileyen Kurtyemez, şöyle konuştu:
"Van genelinde 320 bin öğrencimize karne dağıttık. Öğrencilerimiz 3 ay sürecek tatil programına girdi. Öğrenci ve velilere çağrıda bulunmak istiyorum. Karne tek başına bir ölçü değildir. Gelecek adına bir kanıt vermez. Velilerimiz kendilerince başarısız addettikleri öğrencilere karşı anlayışlı, samimi ve ileriye dönük umut veren mesajlar vermeli. Şiddete meyilli hareketlerle bulunmamalı. Bugün bir kısım öğrencilerin karnesinde bekledikleri notlar olmayabilir ama hayat uzun soluklu bir mücadele. Bu mücadelenin bir noktasında başarısız olmak ileri de de başarısız olacağımız anlamına gelmez. 3 aylık dönemi verimli kullanarak daha başarılı olmayı kendilerine hedef olarak seçsinler."
Milli Eğitim Müdürü Kırekin ise "Hastane Sınıf" projesinin Van için bir ilk olduğunu ve hastane ile yaptıkları protokol çerçevesinde sene başından beri projeyi uyguladıklarını söyledi.
Eğitim yılının en anlamlı değerlendirmesini yaşadıklarını belirten Kırekin, "İlgi gösteren herkese, velilerimize teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize iyi bir tatil dönemi diliyorum. Tatillerini planlayarak geçirmelerini istiyoruz. Bireylerin öncelikle sağlıklı olmasını isteriz ama bu da hayatın bir parçası. Eğitim hayat boyu süren bir olay. Bu sürede nerede olursa olsun okula gidemeyen çocuğun ayağına okulu götürüyoruz. İhtiyaç duyulduğu sürece bunu sürdüreceğiz" diye konuştu.
Yalova’da 39 bin öğrenciye karne
Yalova il genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki toplam 154 okuldan 39 bin 42 öğrenci karne heyecanı yaşadı. Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Saffet Çam İlköğretim Okulu’nda dönemin kapanışı için bir tören düzenledi. Törene Müdür Vekili Mustafa Sami Akyol ve şube müdürleri katıldı. Müdür Vekili Akyol, "Karnesi iyi gelen öğrencileri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere karneleri ve aldıkları belgeler verildi.
Veliler, başarısızlıktan pay çıkarsın
Sivas’ta kent merkezindeki Cebeci İlkokulu’ndaki karne törenine Sivas Vali Vekili Ömer Kalaylı ve İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar katıldı. Burada ana sınıfı öğrencilerinin karnelerini dağıtan Vali Vekili Ömer Kalaylı, minik öğrencilere yaz boyu dinlenmelerini tavsiye etti. Otomobil çarpması sonucu sağ bacağı kırılan 6 yaşındaki Hilal Sarıkaya karnesini alçılı bacağıyla aldı. Vali Yardımcısı Kalaylı daha sonra okulun 1-A sınıfı öğrencilerine karnelerini dağıtarak birlikte fotoğraf çektirdi.
Öğrenci velilerine de uyarılarda bulunan Vali Yardımcısı Kalaylı, il genelinde 125 bin öğrencinin karne heyecanı yaşadığını belirterek, "Eğitim-öğretim yılı boyunca canla başla çalışan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Burada özellikle velilere seslenmek istiyorum. Nasıl ki her başarıdan kendimize bir pay çıkarabiliyorsak, öğrencinin başarısızlığından da kendimize bir pay çıkarmamız lazım. Gün, bunu değerlendirme zamanı. Gün, hiçbir zaman çocuklarımızı azarlama ve onları incitme zamanı değil. Biz onları azarlayarak gelecek için heveslerini kırabiliriz. İyi bir şekilde özeleştiri yapmamız lazım. Çocuklar üzerinde empati kurmamız lazım, kendimizi onların yerine koymamız lazım. Çocuklarımızı sonraki yıla en iyi şekilde hazırlamalıyız" diye konuştu. Karnelerini alan öğrenciler ise büyük sevinç yaşadı.
Hasta çocuğu için yardım istedi
Antalya’daki karne töreni, Kepez İlçesi’ndeki Gülgün- Nihat Ömür İlkokulu ve Ortaokulu’nda düzenlendi. Törene, Vali Sebahattin Öztürk, Kepez Kaymakamı Savaş Tuncer, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, diğer kurum müdürleri ile okulun yapımına katkı sağlayan hayırseverler Gülgün ve Nihat Ömür çifti katıldı. Törende Vali Öztürk ve beraberindeki protokol üyeleri, 5’inci sınıf ve anasınıfı öğrencilerine karnelerini verdi, kitap hediye etti. Vali Öztürk, aynı sınıfta okuyan engelli öğrenci Simge Aksoy’a da karnesini verirken başarısından dolayı kutladı. Vali Öztürk, karne töreninin ardından öğretmenlerle toplantı yaptı ve başarılı bir eğitim- öğretim sezonunun tamamlandığını aktardı.
Karne töreni sırasında çocuğu lösemi hastası olduğu öğrenilen Adnan Bozkurt adlı baba, hem kendi çocuğu hem de diğer hasta çocukların tedavisi konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan yardım talebinde bulunurken, bu çocukların eğitimden mahrum kalmamasını istedi.
Hastanede karne sevinci
Manisa il genelinde 250 bin öğrenci karne almanın mutluluğunu yaşadı. Okulların dışında çeşitli rahatsızlıkları için hastanede bulunan öğrenciler için Moris Şinasi Çocuk Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, hastanede tedavi gören 16 çocuğa palyaçolar eşliğinde sürpriz yaparak karne hediyesi verdi.
Kentte 2013-2014 eğitim yılının sona ermesiyle birlikte il genelindeki 250 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi tatile girdi. Öğrencileri karne heyecanı sardı. Şehzadeler İlçesi Gazi İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy katıldı. Milli Eğitim Müdürü Altınsoy, öğrencilere yaz tatilini iyi değerlendirmelerini tavsiye ederken, karneleri kötü olan çocukların ailelerine de tavsiyelerde bulundu. Kötü karneden sadece çocuğun sorumlu olmadığını kaydeden Altınsoy, hem eğitim sisteminin hem de ailenin sorumlu olduğunu ifade etti. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da öğrencilere yaz tatilini iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, sadece eğlenceye değil kitap okumaya vakit ayırmalarını istedi. Konuşmaların ardından okulda dereceye giren çocuklara hediye ve başarı belgeleri verildi. Ardından Vali Erdoğan Bektaş ve müdürler çocuklara karnelerini dağıttı.
Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği de karne sevincini okulda yaşayamayan çocukları unutmadı. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, Moris Şinasi Çocuk Hastanesi’ni ziyaret ederek hastanede tedavi gören çocuklarla buluştu. Palyaçolar eşliğinde sürpriz yapan Türkyılmaz, çocuklara hasta yataklarında hediyelerini verdi. Türkyılmaz, hastanelerde okullar kurduklarını ve çocukların hastane okul projesiyle derslerinden geri kalmadıklarını dile getirdi. Karne sevincini hastanede yaşayan çocuklar da palyaçolar eşliğinde hazırlanan programla doyasıya eğlendi, karne hediyelerini aldı.
Karne heyecanını "kuşdili" ile yaşadılar
Çanakçı ilçesindeki Kuşköy Mobil İlkokulu öğrencileri karnelerini, öğretmenleriyle "ıslıkla haberleşme yöntemi" kuşdili ile konuşarak aldı.
Yöre halkı tarafından 400 yıldır kullanılan kuşdilini ailelerinden ve kurstan öğrenen öğrenciler, karne heyecanını da kuşdili ile yaşadı. Kuşköy Mobil İlkokulu Müdür Vekili Sinan Gündoğdu, öğrencileri karne dağıttığı esnada kuşdili ile çağırdı. Kuşdili ile isimlerini anlayan öğrenciler karnelerini öğretmenlerinin elinden aldı.
Gündoğdu, Karadeniz'in dağlık coğrafi yapısı dolayısıyla kuşdilinin uzun yıllardır kullanıldığını belirterek, "O zamandan bu zamana kadar gelenek haline gelmiş. Son zamanlarda da öğrencilere yönelik kurslar açıldı. Öğrencilerimiz kısa sürede bunu öğrendiler" dedi.
Gündoğdu, Kuşköy'de iki yıldır görev yaptığını ve kuşdilini yöre halkıyla sohbetlerinde öğrendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Ufak tefek kelimeleri anlıyorum. Söylenenleri çalışıyorum. Bu şekilde kuşdilini ben de biraz öğrenmiş oldum. Bugün bir farklılık olsun dedik. Okulumuzdaki 4’üncü sınıflar hemen hemen kuşdilini öğrendiler. İsimlerini kuşdili söyleyerek, ıslık çalarak çağırdık, öğrenciler için bir farklılık oldu. Bugün 26 öğrencimiz karne aldı. 10 civarında öğrenci kuşdili konuşabiliyor. Ben de karnelerini kuşdili ile dağıttım. Biliyorsunuz ki kuşdili UNESCO tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday gösterildi."